Schepen Steven Vervaet
Volledig scherm
Schepen Steven Vervaet © Kristof Pieters

Zwijndrecht kondigt bouwstop af van anderhalf jaar: “Bodemvervuiling met PFAS was spreekwoordelijke druppel”

ZwijndrechtProjectontwikkelaars kunnen in Zwijndrecht hun plannen maar beter even opbergen. Het college besliste de pauzeknop in te drukken voor nieuwe bouwprojecten en dat voor het komend anderhalf jaar. De gemeente is al enorm dicht bebouwd en de bezorgdheid over de bodemvervuiling door PFAS gaf de doorslag. Individuele woningen worden nog wel vergund.

 1. Actiegroep verzamelt in anderhalve dag 587 slachtoffers van PFOS-vervuiling voor dagvaarding 3M: “Geleden schade moet vergoed worden”
  Zwijndrecht/Linkeroever

  Actiegroep verzamelt in anderhalve dag 587 slachtof­fers van PFOS-vervuiling voor dagvaar­ding 3M: “Geleden schade moet vergoed worden”

  De actiegroep Grondrecht heeft op anderhalve dag tijd 587 slachtoffers van de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek verzameld om zich aan te sluiten bij een dagvaarding tegen het chemiebedrijf. “We doen dit uit voorzorg”, zegt woordvoerder en jurist Jonas Vernimmen. “Aangezien 3M in 2002 is gestopt met de productie van PFOS dreigt de verjaringstermijn.”
 2. Ennio (25) drie jaar na overlijden deels vrijgepleit van schuld: “Het gemis blijft, maar nu kunnen we eindelijk wat rust vinden”
  PREMIUM
  Kruibeke

  Ennio (25) drie jaar na overlijden deels vrijge­pleit van schuld: “Het gemis blijft, maar nu kunnen we eindelijk wat rust vinden”

  Op de snelwegparking langs de E17 in Kruibeke is zaterdag een kleine herdenking gehouden voor Ennio Van Bogaert. De jongeman kwam precies drie jaar geleden om het leven toen hij in het duister tegen een foutgeparkeerde vrachtwagen botste. De zaak werd aanvankelijk geseponeerd, maar mama Nancy De Maeyer kon zich hierin niet berustten en spande zelf een rechtszaak aan. Met succes, want recent oordeelde de rechtbank dat de trucker toch voor de helft verantwoordelijk is voor het ongeval.
 1. Op huizenjacht in… Zwijndrecht: “Tuintjes verontreinigd door PFOS maar het levert je voorlopig geen korting op voor een woning”
  PREMIUM
  Zwijndrecht

  Op huizen­jacht in… Zwijn­drecht: “Tuintjes verontrei­nigd door PFOS maar het levert je voorlopig geen korting op voor een woning”

  Op zoek naar een nieuwe stek, of gewoon erg nieuwsgierig naar wat de huizen tegenwoordig kosten in Vlaanderen en waar iedereen wil wonen? Wij gaan elke week op onderzoek met een lokale immomakelaar. Deze week trekken we naar Zwijndrecht. De laatste maanden niet uit het nieuws weg te branden omwille van de PFOS-vervuiling door de 3M-fabriek. Maar de huizenprijzen lijken er vooralsnog niet onder te lijden.
 2. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.