Wim Torfs (68), die op 2 kilometer van de fabriek woont, laat een bloedstaal nemen.
Volledig scherm
PREMIUM
Wim Torfs (68), die op 2 kilometer van de fabriek woont, laat een bloedstaal nemen. © Photo News

“Wil weten wat er in mijn lijf zit”: buurtbewoners 3M nemen deel aan bloedonderzoek naar PFAS-verontreiniging

ZwijndrechtIn sporthal Den Draver in Zwijndrecht ging donderdagochtend het bloedonderzoek van de omwonenden van de 3M-fabriek van start. Het onderzoek moet tegen midden oktober meer duidelijkheid scheppen over de gevolgen van de PFOS-verontreiniging van het chemiebedrijf. Terwijl sommige bewoners er niet van wakker liggen, beleven andere slapeloze nachten. “Ik ben zes weken geleden bevallen van een dochtertje en vrees voor de impact op mijn en haar gezondheid”, getuigt Anna (37).

 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. Buurtbewoners 3M willen individuele PFOS-analyses: “5 maand zwanger en alle dagen eieren van eigen kippen gegeten”
  PREMIUM
  Melsele/Zwijndrecht

  Buurtbewo­ners 3M willen individue­le PFOS-analyses: “5 maand zwanger en alle dagen eieren van eigen kippen gegeten”

  Heel wat bewoners uit de omgeving van chemiebedrijf 3M vinden de huidige metingen naar PFOS-waarden onvoldoende. Ze willen dat er budget wordt vrijgemaakt voor individuele analyses. Eén van hen is Rosan Van der Pol (31) uit Melsele, vijf maand zwanger en erg ongerust omdat ze tot enkele weken terug alle dagen eieren van de eigen kippen heeft gegeten. “Het is onredelijk dat mensen worden gerustgesteld met vage gemiddelden”, vinden ook Groen-parlementsleden Imade Annouri en Mieke Schauvliege.