Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht
Volledig scherm
PREMIUM
Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht © Kristof Pieters

RECONSTRUCTIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbellen af over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar niemand die écht wat ondernam

Amerikanen die waarschuwen voor de gevaren van de chemische stof PFOS. Een studie over torenhoge concentraties in het bloed van muizen nabij de 3M-fabriek. Een tussenkomst in het parlement van een bezorgde volksvertegenwoordiger. Al meer dan twintig jaar lang gaan er alarmbellen af over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Maar niemand die écht wat ondernam. Tot nu de vervuilde grond in het kader van de Oosterweelwerken wordt omgewoeld. Waarom werd er nooit drastische actie ondernomen? De reconstructie van een mismeesterd dossier.

29 reacties

 • Yolande MARIS

  3 maanden geleden
  Vraag eens aan de groene burgemeesters waarom ze centen kregen van 3M.En wie van de andere regeringen hebben hun rekening gespijsd?
 • Ludo Van Damme

  1 jaar geleden
  Alle ministers bevoegd voor milieu van de Vlaamse regering van de voorbije decennia waren van CD&V.
 • Jos Verelst

  1 jaar geleden
  En wat doen de Zwijndrechtse groenen die al 20 jaar aan her bewind waren in die gemeente ? Zwijgen, zoals ze de laatste 20 jaar gedaan hebben. Schaamteloos.
 • San Pauwels

  1 jaar geleden
  Politici, met CD&V (Joke Schauvliege, Koen Van den Heuvel, Crevits...) in de hoofdrol, geven niets om de volksgezondheid, laat staan om mensenlevens. Er is sprake van grove nalatigheid. Het bewijst nog maar eens dat ze marionetten zijn in de handen van multinationals. Deze politici lijken te vergeten dat wie zich ziek voelt, minder goed zal presteren op de werkvloer. Bepaalde ziektes/kankers konden vermeden worden en de daarmee gepaard gaande medische kosten. De gewone burger betaalt het gelag.
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Geen eitjes meer van je kippen en geen groenten meer uit je tuin in een straal van 15 km. Dat is in vogelvlucht tot in Temse of sint-Niklaas. Eigenlijk zou iedereen in die zone een schadevergoeding moeten krijgen.
 1. Rap op Stap haalt recordaantal boekingen na corona: “Knaldrang is bij kansarme gezinnen even groot”
  Kruibeke

  Rap op Stap haalt recordaan­tal boekingen na corona: “Knaldrang is bij kansarme gezinnen even groot”

  Het sociaal reisbemiddelingsbureau Rap op Stap heeft een recordaantal boekingen gevierd. Sinds de heropstart na corona werden maar liefst 270 daguitstap- en vakantieaanvragen gedaan. “We zien ook een toename van de vraag naar groepsuitstappen”, zeggen schepen Filip Vercauteren en coördinator Rebecca Waem. “Want door corona zijn heel wat mensen vereenzaamd geraakt. De knaldrang is bij deze doelgroep dus even groot.”
 2. Worstelaar Harry Van Landeghem 50 jaar na deelname aan Olympische Spelen benoemd tot ereburger van Kruibeke: “Alleen jammer dat aanslag op Israëlische atleten toen alles overschaduwde”
  PREMIUM
  Kruibeke

  Worstelaar Harry Van Landeghem 50 jaar na deelname aan Olympische Spelen benoemd tot ereburger van Kruibeke: “Alleen jammer dat aanslag op Israëli­sche atleten toen alles overscha­duw­de”

  Harry Van Landeghem (73) is door de gemeenteraad benoemd tot ereburger van Kruibeke voor zijn unieke carrière als worstelaar. De titel valt niet toevallig samen met de 50ste verjaardag van de Olympische Spelen in München waar hij als worstelaar op de mat stond. “Ik ben dankbaar voor de ervaring, maar herinner me toch vooral de aanslag op de Israëlische atleten. Enkele van die jongens waren een paar jaar eerder nog hier te gast geweest.”
 1. Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Stevig gekibbel in het Vlaams Parlement gisteravond rond de met PFOS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Mogelijk komt er nu een onderzoekscommissie. Wat is dit chemische product waar de discussie om draait en hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid? Mogelijk komt er een perimeter van 15 kilometer waarbij inwoners geen gewassen en eieren uit eigen tuin meer mogen eten, zeggen wetenschappers volgens schepen voor Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).
 2. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.