Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht
Volledig scherm
PREMIUM
Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht © Kristof Pieters

RECONSTRUCTIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbellen af over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar niemand die écht wat ondernam

Amerikanen die waarschuwen voor de gevaren van de chemische stof PFOS. Een studie over torenhoge concentraties in het bloed van muizen nabij de 3M-fabriek. Een tussenkomst in het parlement van een bezorgde volksvertegenwoordiger. Al meer dan twintig jaar lang gaan er alarmbellen af over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Maar niemand die écht wat ondernam. Tot nu de vervuilde grond in het kader van de Oosterweelwerken wordt omgewoeld. Waarom werd er nooit drastische actie ondernomen? De reconstructie van een mismeesterd dossier.

29 reacties

 • Lucien Peeters

  3 maanden geleden
  Alle ministers bevoegd voor milieu van de Vlaamse regering van de voorbije decennia waren van CD&V.
 • Jos verelst

  3 maanden geleden
  En wat doen de Zwijndrechtse groenen die al 20 jaar aan her bewind waren in die gemeente ? Zwijgen, zoals ze de laatste 20 jaar gedaan hebben. Schaamteloos.
 • San Pauwels

  3 maanden geleden
  Politici, met CD&V (Joke Schauvliege, Koen Van den Heuvel, Crevits...) in de hoofdrol, geven niets om de volksgezondheid, laat staan om mensenlevens. Er is sprake van grove nalatigheid. Het bewijst nog maar eens dat ze marionetten zijn in de handen van multinationals. Deze politici lijken te vergeten dat wie zich ziek voelt, minder goed zal presteren op de werkvloer. Bepaalde ziektes/kankers konden vermeden worden en de daarmee gepaard gaande medische kosten. De gewone burger betaalt het gelag.
 • Gino Denil

  3 maanden geleden
  Geen eitjes meer van je kippen en geen groenten meer uit je tuin in een straal van 15 km. Dat is in vogelvlucht tot in Temse of sint-Niklaas. Eigenlijk zou iedereen in die zone een schadevergoeding moeten krijgen.
 • Robert Swillen

  3 maanden geleden
  De lobbyisten van multinationals hebben zich weer eens goed ingeburgerd bij de politiekers. Horen,zien en zwijgen. De lasten zijn voor de burgers zoals altijd.
 1. Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Stevig gekibbel in het Vlaams Parlement gisteravond rond de met PFOS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Mogelijk komt er nu een onderzoekscommissie. Wat is dit chemische product waar de discussie om draait en hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid? Mogelijk komt er een perimeter van 15 kilometer waarbij inwoners geen gewassen en eieren uit eigen tuin meer mogen eten, zeggen wetenschappers volgens schepen voor Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).
 2. “Veljkovic moest als spijtoptant zwijgen tegen derden”
  Mechelen/Beveren/Brussel

  “Veljkovic moest als spijtop­tant zwijgen tegen derden”

  Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft in de matchfixingzaak rond de wedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren van maart 2018 geen rekening gehouden met de spijtoptantenregeling die voetbalmakelaar Dejan Veljkovic had afgesloten met het federaal parket. Die regeling verhinderde hem immers om enige verklaring af te leggen, waardoor hij zich niet volledig heeft kunnen verdedigen. Daarnaast nam de verdediging de tuchtprocedure voor de geschillencommissie en het BAS onder vuur.