Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht
Volledig scherm
PREMIUM
Chemiefabriek 3M in Zwijndrecht © Kristof Pieters

RECONSTRUCTIE. Al meer dan 20 jaar gaan alarmbellen af over PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, maar niemand die écht wat ondernam

Amerikanen die waarschuwen voor de gevaren van de chemische stof PFOS. Een studie over torenhoge concentraties in het bloed van muizen nabij de 3M-fabriek. Een tussenkomst in het parlement van een bezorgde volksvertegenwoordiger. Al meer dan twintig jaar lang gaan er alarmbellen af over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Maar niemand die écht wat ondernam. Tot nu de vervuilde grond in het kader van de Oosterweelwerken wordt omgewoeld. Waarom werd er nooit drastische actie ondernomen? De reconstructie van een mismeesterd dossier.

29 reacties

 • Lucien Peeters

  2 weken geleden
  Alle ministers bevoegd voor milieu van de Vlaamse regering van de voorbije decennia waren van CD&V.
 • Jos verelst

  2 weken geleden
  En wat doen de Zwijndrechtse groenen die al 20 jaar aan her bewind waren in die gemeente ? Zwijgen, zoals ze de laatste 20 jaar gedaan hebben. Schaamteloos.
 • San Pauwels

  2 weken geleden
  Politici, met CD&V (Joke Schauvliege, Koen Van den Heuvel, Crevits...) in de hoofdrol, geven niets om de volksgezondheid, laat staan om mensenlevens. Er is sprake van grove nalatigheid. Het bewijst nog maar eens dat ze marionetten zijn in de handen van multinationals. Deze politici lijken te vergeten dat wie zich ziek voelt, minder goed zal presteren op de werkvloer. Bepaalde ziektes/kankers konden vermeden worden en de daarmee gepaard gaande medische kosten. De gewone burger betaalt het gelag.
 • Gino Denil

  2 weken geleden
  Geen eitjes meer van je kippen en geen groenten meer uit je tuin in een straal van 15 km. Dat is in vogelvlucht tot in Temse of sint-Niklaas. Eigenlijk zou iedereen in die zone een schadevergoeding moeten krijgen.
 • Robert Swillen

  2 weken geleden
  De lobbyisten van multinationals hebben zich weer eens goed ingeburgerd bij de politiekers. Horen,zien en zwijgen. De lasten zijn voor de burgers zoals altijd.
 1. Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Wat is PFOS, hoe schadelijk is dit chemische product en wie is getroffen door vervuiling? Mogelijk perimeter van 15 kilometer op komst

  Stevig gekibbel in het Vlaams Parlement gisteravond rond de met PFOS vervuilde gronden in Zwijndrecht. Mogelijk komt er nu een onderzoekscommissie. Wat is dit chemische product waar de discussie om draait en hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid? Mogelijk komt er een perimeter van 15 kilometer waarbij inwoners geen gewassen en eieren uit eigen tuin meer mogen eten, zeggen wetenschappers volgens schepen voor Leefmilieu Steven Vervaet (Groen).
 2. Spanning binnen Vlaamse meerderheid over zware PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, Coens: Demir “moet echt eens weten wat ze wil”

  Spanning binnen Vlaamse meerder­heid over zware PFOS-vervuiling in Zwijn­drecht, Coens: Demir “moet echt eens weten wat ze wil”

  Het klettert binnen de Vlaamse meerderheid. Dat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gisteren in het parlement pleitte voor een onderzoekscommissie naar de zware PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, hadden haar coalitiepartners CD&V en Open Vld niet zien aankomen. Prompt kreeg Demir steun van de oppositie: die wilden het meteen tot een stemming brengen. De meerderheid vond zo'n onderzoekscommissie niet nodig, tot Open Vld dan toch het geweer van schouder veranderde. Ook vandaag blijven de spanningen: volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens moet Demir “echt eens weten wat ze wil”.
 3. Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadseries

  Humor én spanning: dit zijn onze favoriete komische misdaadse­ries

  Op 16 juni pakt Streamz uit met ‘Glad ijs’, een nieuwe reeks van Vlaamse bodem, en dan nog wel in het razend ambitieuze genre van de komische misdaadserie. Wij gingen in streamingland op zoek andere topseries die humor en misdaad met veel schwung combineren, en bundelden spin-offserie ‘Better Call Saul’ (Netflix), het zwartkomische ‘Fargo’ (Netflix) en ‘buddy cop’-reeks ‘Terriers’ (Disney+) voor u samen in onze kijkgids.