Bewoner Lucien Vinck aan het werk in zijn moestuin. De gemeente wil zo snel mogelijk weten of de groenten veilig zijn voor consumptie.
Volledig scherm
Bewoner Lucien Vinck aan het werk in zijn moestuin. De gemeente wil zo snel mogelijk weten of de groenten veilig zijn voor consumptie. © Kristof Pieters

Onderzoek naar zware bodemvervuiling wordt versneld: “We willen ook weten of er PFOS in het lichaam zit van omwonenden”

ZwijndrechtDe gemeente Zwijndrecht laat volgende week een nieuwe reeks stalen nemen van bodem en grondwater in de omgeving van de 3M-fabriek. Op basis van die resultaten wil men op korte termijn een advies kunnen geven over de consumptie van zelfgekweekte groenten en het eten van eieren. Daarnaast komt er ook een groot gezondheidsonderzoek om te zien of er zich bij omwonenden PFOS in het lichaam heeft opgestapeld.

  1. Chemisch bedrijf 3M belooft tussentijds rapport over bodemvervuiling met gevaarlijke chemische stof PFOS: “Om te bekijken of er maatregelen nodig zijn”
    Zwijndrecht/Melsele

    Chemisch bedrijf 3M belooft tussen­tijds rapport over bodemver­vui­ling met gevaarlij­ke chemische stof PFOS: “Om te bekijken of er maatrege­len nodig zijn”

    Het chemisch bedrijf 3M uit Zwijndrecht belooft op korte termijn een tussentijds rapport in te dienen over de PFOS-vervuiling in de omgeving. Daarin zal ook bekeken worden of er in afwachting van een definitief verslag nu al voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Zelf lijkt het bedrijf er vertrouwen in te hebben dat de gezondheidseffecten verwaarloosbaar zijn. “Onze eigen medewerkers ondergingen immers een veel hogere blootstelling.”