Kristof Pieters
Volledig scherm
© Kristof Pieters

Niemand nam de moeite om Zwijndrecht in te lichten over gevaarlijke PFOS-waarden: “Het was dan ook maar op de ‘parking’”

ZwijndrechtDe Vlaamse regering, OVAM, de Vlaams Milieumaatschappij én zelfs het Antwerps stadsbestuur werden al in 2017 ingelicht over alarmerende PFOS-waarden in de bodem bij Oosterweelwerken maar niemand troostte zich blijkbaar de moeite om ook de gemeente Zwijndrecht zelf in te lichten. Volgens bouwheer Lantis is de problematiek wel aan bod gekomen in persoonlijke gesprekken met burgemeester André Van de Vyver (Groen) maar die laatste ontkent dit stellig.

  1. “Wil weten wat er in mijn lijf zit”: buurtbewoners 3M nemen deel aan bloedonderzoek naar PFAS-verontreiniging
    PREMIUM
    Zwijndrecht

    “Wil weten wat er in mijn lijf zit”: buurtbewo­ners 3M nemen deel aan bloedonder­zoek naar PFAS-verontrei­ni­ging

    In sporthal Den Draver in Zwijndrecht ging donderdagochtend het bloedonderzoek van de omwonenden van de 3M-fabriek van start. Het onderzoek moet tegen midden oktober meer duidelijkheid scheppen over de gevolgen van de PFOS-verontreiniging van het chemiebedrijf. Terwijl sommige bewoners er niet van wakker liggen, beleven andere slapeloze nachten. “Ik ben zes weken geleden bevallen van een dochtertje en vrees voor de impact op mijn en haar gezondheid”, getuigt Anna (37).