Luc Hellemans, CEO van Lantis, toont de materialen waarmee de verontreinigde grond wordt ingekapseld.
Volledig scherm
PREMIUM
Luc Hellemans, CEO van Lantis, toont de materialen waarmee de verontreinigde grond wordt ingekapseld. © Kristof Pieters

Lantis toont hoe verontreinigde PFOS-grond wordt ingekapseld: “Dit gaat minstens even lang mee als de brug die we er naast bouwen”

ZwijndrechtLantis, de bouwheer van de Oosterweelwerken, benadrukt dat de met PFOS verontreinigde gronden de werfzone niet zullen verlaten. De meest vervuilde grond wordt bij 3M zelf gestockeerd in een zes meter hoge veiligheidsberm. Er is intussen ook al een deel verwerkt onder de nieuwe kluifrotonde. “En we gooien er heus niet zomaar een plastic zeil over”, verzekert CEO Luc Hellemans.

 1. Antwerpen roept jeugd op voor vrijwilligerswerk in vaccinatiecentrum: “Momenteel nog niet in problemen, maar we denken vooruit”
  ANTWERPEN

  Antwerpen roept jeugd op voor vrijwilli­gers­werk in vaccinatie­cen­trum: “Momenteel nog niet in problemen, maar we denken vooruit”

  Ook in Antwerpen dreigt er een tekort aan vrijwilligers voor het vaccinatiecentrum deze zomer. Daarom onderneemt het stadsbestuur preventief actie door specifiek de Antwerpse jeugdwerking en andere jongeren aan te spreken. “Hele jeugdbewegingen die samen komen helpen? Dat zou toch fantastisch zijn, die dynamiek en solidariteit hebben we nodig.”
 2. Grond rond E34 blijkt zwaar vervuild met kankerverwekkende stof die niet te saneren is: “Wat met de groenten uit onze tuin en de eieren van onze kippen?”
  PREMIUM
  Zwijndrecht

  Grond rond E34 blijkt zwaar vervuild met kankerver­wek­ken­de stof die niet te saneren is: “Wat met de groenten uit onze tuin en de eieren van onze kippen?”

  De tuintjes en landbouwgronden naast de E34 in Zwijndrecht zijn zwaar verontreinigd met de chemische stof PFOS. Dat blijkt uit stalen van grondwater en bodem die de gemeente liet onderzoeken. Het labo noemt de situatie ‘ernstig en verontrustend’. Zwijndrecht vraagt de overheid om werk te maken van een groot milieu- en gezondheidsonderzoek. De buurtbewoners hopen dat er snel meer duidelijkheid komt.