De 3M-site in Zwijndrecht aan de linker Schelde-oever.
Volledig scherm
De 3M-site in Zwijndrecht aan de linker Schelde-oever. © BELGA

3M loosde jarenlang te grote hoeveelheden PFOS in Schelde, overheid gaf pas na 13 jaar een boete

ZwijndrechtChemiebedrijf 3M in Zwijndrecht heeft de voorbije jaren bodemwater met te hoge PFOS-concentraties in de Schelde geloosd. De overheid wist dat, maar trad amper op. De overschreden waarden zijn voor het eerst in 2006 opgemerkt, maar het kwam pas in 2019 - dertien jaar later - tot een administratieve boete van 7.200 euro, meldt VRT NWS op basis van eigen onderzoek.

59 reacties

 • Geert Landsman

  5 dagen geleden
  Steeds regeringen met NVa'ers erin die vergunningen gaven. Ook nu is het een NVa'er die minister is. Hoe geloofwaardig is het Vlaams parlement nog?
 • Wilfried DE HERT

  2 weken geleden
  Wat een geluk dat onze politiekers al jaren uit "democratische " partijen komen. Dan kan en mag zo wat alles .
 • Ferdinand Engelbeen

  2 weken geleden
  Wat in deze niet duidelijk is, zijn de bijbehorende debieten. Als er 1 liter per dag passeert met 100 keer de norm geeft dat uiteindelijk minder vervuiling in de Schelde dan 1000 liter die net op de norm zit. In mijn vroegere werk werd al in de jaren '70 een debietafhankelijk staal genomen in een verzegeld vat dat eenmaal per maand werd vervangen en gecontroleerd door de inspectiediensten. Daar werd je op afgerekend.
 • Wilfried Vanden Berg

  2 weken geleden
  Ministers met een vereiste partijkaart maar geen bekwaamheid . Oud nieuws in België .
 • Alfons Detemmerman

  2 weken geleden
  2006 ? Minister Peeters dus CD&V ? Maar ja die is weggepromoveerd
 1. Man riskeert vijf jaar cel omdat hij prostituees niet betaalde voor hun diensten: “Als dit verkrachting is, gaan veel mannen zweten”
  PREMIUM
  Antwerpen

  Man riskeert vijf jaar cel omdat hij prostitu­ees niet betaalde voor hun diensten: “Als dit verkrach­ting is, gaan veel mannen zweten”

  Is het verkrachting wanneer een klant van een prostituee ervandoor gaat zonder te betalen? Dat was dinsdag een belangrijke vraag in de rechtszaak tegen Laurent V.N. (39). Hij zou 24 vrouwen zo om de tuin geleid hebben, al is dat niet de enige aanklacht. Met valse soa-tests overtuigde hij sommigen om zonder condoom te vrijen, en hij zou ook met één slachtoffer ongewenste seksuele handelingen gesteld hebben. “Moet hij behandeld worden? Ja”, aldus zijn advocate. “Maar hij heeft nooit bijvoorbeeld een vrouw van haar fiets gesleurd.”