Dezelfde truck stond vorig jaar knal voor het café waar de Limburgse VB-overwinning werd gevierd. De man zit binnen en luisterde rustig naar de speech van Chris Janssens.
Volledig scherm
PREMIUM
Dezelfde truck stond vorig jaar knal voor het café waar de Limburgse VB-overwinning werd gevierd. De man zit binnen en luisterde rustig naar de speech van Chris Janssens. © Mine Dalemans

Dit is de man die met nazisymbolen op zijn pick-up naar Brussel trok: “Ik stem rechts ja, maar ben géén nazi”

Zulke marginalen zijn niet welkom.” Een uitspraak van nationaal Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, toen tijdens de actie tegen Vivaldi een pick-uptruck gespot werd met een set nazisymbolen op de carrosserie. Geen holle uitspraak in dit geval, want Emmanuel Maris — de man in kwestie — werd in 2018 nog geweerd van de Zutendaalse VB-lijst. Misschien maar goed ook, want een weinig smaakvolle Facebookpost over de brand in het asielcentrum in Bilzen van zijn hand zou anders geen reclame voor de partij geweest zijn. “En toch ben ik géén nazi”, houdt Maris vol.

  1. 20 militaire gebeurtenissen in Limburg gebundeld in historisch werk: “Opgebouwd zodat je het ook als route kan gebruiken”

    20 militaire gebeurte­nis­sen in Limburg gebundeld in historisch werk: “Opgebouwd zodat je het ook als route kan gebruiken”

    Van de slag van Steps in 1213 tot het ontstaan van het vliegveld van Brustem (tot 1996), de militaire geschiedenis van Limburg telt heel wat unieke verhalen. Daar speelt de provincie handig op in met het werk ‘Strijdtoneel Limburg. Van schermutseling tot wereldoorlog’. In het boek worden twintig historische gebeurtenissen beschreven. “Het boek is zo opgebouwd dat je het ook als route kan gebruiken om het Limburgs erfgoed te verkennen”, aldus gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.