Dezelfde truck stond vorig jaar knal voor het café waar de Limburgse VB-overwinning werd gevierd. De man zit binnen en luisterde rustig naar de speech van Chris Janssens.
Volledig scherm
PREMIUM
Dezelfde truck stond vorig jaar knal voor het café waar de Limburgse VB-overwinning werd gevierd. De man zit binnen en luisterde rustig naar de speech van Chris Janssens. © Mine Dalemans

Dit is de man die met nazisymbolen op zijn pick-up naar Brussel trok: “Ik stem rechts ja, maar ben géén nazi”

Zulke marginalen zijn niet welkom.” Een uitspraak van nationaal Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, toen tijdens de actie tegen Vivaldi een pick-uptruck gespot werd met een set nazisymbolen op de carrosserie. Geen holle uitspraak in dit geval, want Emmanuel Maris — de man in kwestie — werd in 2018 nog geweerd van de Zutendaalse VB-lijst. Misschien maar goed ook, want een weinig smaakvolle Facebookpost over de brand in het asielcentrum in Bilzen van zijn hand zou anders geen reclame voor de partij geweest zijn. “En toch ben ik géén nazi”, houdt Maris vol.

 1. Tot vijf jaar cel voor jeugdbende die homo’s via datingapp in gewelddadige val lokte
  PREMIUM

  Tot vijf jaar cel voor jeugdbende die homo’s via datingapp in gewelddadi­ge val lokte

  Zeven meerderjarige leden van een bende werden veroordeeld tot celstraffen van twintig maanden tot vijf jaar omdat ze homo’s bedreigden, toetakelden en beroofden. Hun slachtoffers lokten ze telkens naar afgelegen plaatsen via een vals profiel op een datingapp. J. (52), één van de slachtoffers die in onze krant vertelde over de gruwel die hij moest ondergaan, krijgt een schadevergoeding van goed 12.000 euro.
 2. Gemeenteraad Sint-Truiden geeft gunstig advies voor Openbaar Vervoerplan 2021: “Op voorwaarde dat er beter treinaanbod voor Haspengouw komt”

  Gemeente­raad Sint-Trui­den geeft gunstig advies voor Openbaar Vervoer­plan 2021: “Op voorwaarde dat er beter treinaan­bod voor Haspengouw komt”

  De gemeenteraad van Sint-Truiden heeft maandagavond gunstig advies gegeven voor het Openbaar Vervoerplan 2021. De stad doet dat wel enkel op voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met een beter aanbod aan treinverbindingen in de regio Haspengouw. Verder vraagt het bestuur een kernnetlijn kwalificatie voor de buslijn tussen Landen en Sint-Truiden in een halfuur-frequentie, alsook een reguliere lijnverbinding met Heers.
 1. Project ‘Onder de Radar’ gaat op zoek naar nieuwe verhalen uit WO II: “Unieke luchtfoto’s van toen zullen ons helpen”

  Project ‘Onder de Radar’ gaat op zoek naar nieuwe verhalen uit WO II: “Unieke luchtfoto’s van toen zullen ons helpen”

  In samenwerking met de Universiteit Gent heeft de provincie Limburg het participatieve project ‘Onder de Radar’ gelanceerd. Daarmee wil de provincie achtergelaten sporen uit de Tweede Wereldoorlog verzamelen. Het uitgangspunt zijn een reeks unieke luchtfoto’s die onlangs werden ontdekt. Uit elk van de 42 gemeenten in Limburg zal de komende maanden een spraakmakende getuigenis gedeeld worden.
 2. De coronacijfers in Zutendaal van zondag 18 oktober

  De coronacij­fers in Zutendaal van zondag 18 oktober

  Uit de nieuwe bevestigde cijfers van Sciensano is gebleken dat er in Zutendaal minder dan 5 besmettingen met corona zijn bijgekomen op één dag. Het totaal aantal gevallen over de laatste 14 dagen komt zo op 17. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Voor Zutendaal komt dat getal nu op 233 te liggen. Zutendaal heeft daarmee meer dan 100 gevallen en daarom overschrijdt de gemeente op dit moment alarm niveau 4 en krijgt ze een rode kleur. Dit is de hoogst gedefiniëerde alarmdrempel. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.
 3. Vervoerregio Limburg vraagt mening van burgers over mobiliteitsuitdagingen

  Vervoerre­gio Limburg vraagt mening van burgers over mobili­teits­uit­da­gin­gen

  Vervoerregio Limburg organiseert vanaf vandaag een burgerbevraging onder de inwoners van de provincie omtrent de Limburgse mobiliteit. “We roepen iedereen op om input te geven. Met jullie ideeën wordt een toekomstscenario voor de vervoerregio opgemaakt waarmee we de belangrijkste mobiliteitsuitdagingen aanpakken”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.