Staatssecretaris Sammy Mahdi, burgemeester Boudewijn Herbots en bewoners asielcentrum Zoutleeuw rapen zwerfvuil op World Cleanup Day.
Volledig scherm
PREMIUM
Staatssecretaris Sammy Mahdi, burgemeester Boudewijn Herbots en bewoners asielcentrum Zoutleeuw rapen zwerfvuil op World Cleanup Day. © rv

Staatssecretaris Sammy Mahdi en bewoners asielcentrum Zoutleeuw rapen zwerfvuil op World Cleanup Day: “Het is mooi om te zien dat iedereen zijn steentje wil bijdragen tot een mooie en duurzame wereld”

ZoutleeuwStaatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, en bewoners van het Fedasil opvangcentrum te Zoutleeuw verzamelden op zaterdag 18 september zwerfvuil in de buurt. Dit initiatief vindt plaats in het kader van World Clean Up Day. De Staatssecretaris stak zelf de handen uit de mouwen samen met bewoners van het opvangcentrum.

 1. Verdwaalde briefkaart uit WOII leidt tot reünie van twee families: “Tot voor kort wist ik niets af van mijn schoonmoeder haar heldendaad”
  PREMIUM
  Linter

  Verdwaalde briefkaart uit WOII leidt tot reünie van twee families: “Tot voor kort wist ik niets af van mijn schoonmoe­der haar heldendaad”

  In 1942 vindt de 17-jarige Jeanne Roosen uit Linter een verdwaalde postkaart. Het jaartal doet het ergste vermoeden en inderdaad: de auteur van de kaart, Moïse Iarchy, is Joods en onderweg naar het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Jeanne besluit de kaart alsnog op de post te doen en bezorgt zo Iarchy’s familie een laatste teken van leven. Bijna 80 jaar na datum bracht een speling van het lot de nabestaanden van beide families samen. Wij spraken met Yvette Beelen, de schoondochter van Jeanne Roosen.
 1. Babbelwandelingen in Zoutleeuw
  Zoutleeuw

  Babbelwan­de­lin­gen in Zoutleeuw

  Ook stad Zoutleeuw wil aan de hand van zogenaamde babbelwandelingen haar inwoners de kans geven om op een sportieve manier sociaal contact te onderhouden. In het najaar organiseert de stad verschillende begeleide tochten waarbij de nadruk ligt op een fijne babbel. De wandeling duurt ongeveer een uur en de groep legt 2 à 3 kilometer af. Het tempo is laag, waardoor er veel ruimte is om te praten en met elkaar kennis te maken. Lieve, de Bewegen Op Verwijzing-coach neemt je op sleeptouw tijdens de wandelingen. De wandelingen gaan door op zondag 17 oktober, 7 november en 14 november van 11.00 tot 12.00 uur. Meer info: 011/ 94 90 94 of welzijn@zoutleeuw.be
 2. Ledverlichting moet verlichtingspark Zoutleeuw verduurzamen
  Zoutleeuw

  Ledverlich­ting moet verlich­tings­park Zoutleeuw verduurza­men

  Zoutleeuw heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2030 om te bouwen naar zuinige led-verlichting. Daarvoor tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via de versnelde ombouw mikt Zoutleeuw vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.