V.l.n.r.: Ward Hendrickx, secretaris vzw De vrienden van Zoutleeuw, Annita Reniers (CD&V), schepen van Toerisme, Tom Cornelissen en Femke Herbots, medewerkers bij IOED Zuid-Hageland.
Volledig scherm
PREMIUM
V.l.n.r.: Ward Hendrickx, secretaris vzw De vrienden van Zoutleeuw, Annita Reniers (CD&V), schepen van Toerisme, Tom Cornelissen en Femke Herbots, medewerkers bij IOED Zuid-Hageland. © Bronckaerts

Digitale ontsluiting maakt 18 meter hoge sacramentstoren toegankelijke vanaf begane grond

ZoutleeuwDe sacramentstoren blijft tot op heden één van de pronkstukken van de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw. Met een hoogte van 18 meter telt het tabernakel 9 verdiepingen met elke een eigen verhaal. Door de imposante omvang van het bouwwerk blijven de meeste vertelling ongewild een groot geheim. Een digitale ontsluiting brengt daar sinds kort verandering in. Dankzij dronebeelden en een ondersteunende applicatie kan je nu ook vanaf de grond tot in de top van de toren kruipen. 

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Gemeente Linter sluit officiële overeenkomst met partners voor beheer Grote Getevallei
  PREMIUM
  Linter

  Gemeente Linter sluit officiële overeen­komst met partners voor beheer Grote Getevallei

  De raad van de provincie Vlaams-Brabant keurde een samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie, Natuurpunt, de gemeente Linter en Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) goed. De betrokken partijen zullen instaan voor het beheer van het natuurreservaat Grote Getevallei in Linter. Met de samenwerking hopen ze van het gebied een klimaatbestendig stuk natuur te maken. “Tegen het einde van het jaar zullen hier waarschijnlijk zo'n 75.000 bezoekers het gebied hebben doorkruist”, meent Marc Wijnants (CD&V), burgemeester van Linter.