De heksenstoet gaat komend weekend niet door. Dit tafereel in de Beselarestraat is alvast met een knipoog naar het vaccin.
Volledig scherm
De heksenstoet gaat komend weekend niet door. Dit tafereel in de Beselarestraat is alvast met een knipoog naar het vaccin. © Maxime Petit

Zondag geen Heksenstoet door corona, maar wel veel sfeer: “We hopen de mensen dit weekend in Beselare toch aan het wandelen te krijgen”

BESELAREDoor de pandemie is er dit jaar geen folkloristische Heksenstoet in Beselare. De tweejaarlijkse traditie vindt telkens plaats op de laatste zondag van juli en dat is komend weekend. Het wordt dus uitzonderlijk stil in de Toveresseparochie. Toch is de Zonnebeekse deelgemeente dezer dagen een bezoek waard, want er hangen en staan heksen aan huizen en winkels. Hier en daar zorgden de inwoners zelfs voor een heksentafereel en wapperen er vlaggen.

 1. Modeontwerpers met een beperking lanceren derde collectie van Amili Haha : “Heel draagbaar, en met extra veel kleur”
  harelbeke/deerlijk

  Modeontwer­pers met een beperking lanceren derde collectie van Amili Haha : “Heel draagbaar, en met extra veel kleur”

  Zeven modeontwerpers met een mentale beperking stellen zaterdag hun nieuwe collectie voor: een 70-tal kledingstukken die ze samen met de creatievelingen uit de andere ateliers van Groep Ubuntu hebben gemaakt. Het zijn telkens unieke items, waaraan soms zelfs maandenlang met de hand is gewerkt. “Ik heb heel veel stress en hoop zó dat de mensen het mooi vinden”, zegt Mieke Vanhessche, een van de ontwerpers.
 2. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.
 1. Schokkende cijfers van Zorgcentrum na Seksueel Geweld in West-Vlaanderen: “Er meldt zich bijna één slachtoffer per dag aan”
  West-Vlaanderen

  Schokkende cijfers van Zorgcen­trum na Seksueel Geweld in West-Vlaanderen: “Er meldt zich bijna één slachtof­fer per dag aan”

  Het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in West-Vlaanderen is sinds zes maanden operationeel en in die periode hebben zich er maar liefst 191 slachtoffers aangemeld. Dat is veel meer dan eerst verwacht. “Dit aantal illustreert des te meer dat seksueel geweld een groot en onderbelicht maatschappelijk probleem is”, zegt vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Bovendien blijft de overgrote meerderheid van deze feiten onder de radar en dus onbestraft. De verdere uitbouw van de Zorgcentra na Seksueel Geweld - er bestaan er inmiddels 7 – zorgt voor meer aangiftebereidheid en meer bewijslast, wat tot meer veroordelingen moet leiden.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.