Nathalie Dumont deed al een test met enkele blinde en slechtziende mensen.
Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Dumont deed al een test met enkele blinde en slechtziende mensen. © CWGC

Blinden krijgen op Open Monumentendag rondleiding op Tyne Cot Cemetery: “Ook zonder zicht kun je ervaren hoe mooi het hier is”

WesthoekDe Commonwealth War Grave Commission gaat op zondag 12 september rondleidingen geven aan blinden en slechtzienden op Tyne Cot Cemetery. Het thema van de 33ste Open Monumentendag is dan ook ‘Inclusief Erfgoed’. Inclusief betekent met inbegrip van iedereen, dus ook van mensen met een beperking. 

 1. Flanders Memorial Pipe Band organiseert gratis lessen voor toekomstige leden
  Poperinge, Zonnebeke

  Flanders Memorial Pipe Band organi­seert gratis lessen voor toekomsti­ge leden

  De Flanders Memorial Pipe Band is een pipe- en drumband, ontstaan in 2006 in de hoppestad. In 2010 telde de FMPB zo’n 25 leden. Onder leiding van Pipe Major Ben Vandelannootte leerden die elk op hun eigen tempo de techniek en tunes aan. “Wanneer je het Poperingse Hoppeland doorkruist en er toevallig de Schotse pipes en drums hoort weerklinken, dan zijn dit steevast de tonen van de Flanders Memorial Pipe Band die je aan het oorlogsverleden doen terugdenken”, zegt Dries Wyffels, voorzitter en piper bij de Flanders Memorial Pipe Band (FMPB).
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. Ereburgemeester Maurice Bourgois gehuldigd voor 90ste verjaardag: “Hij hielp iedereen, ongeacht hun politieke kleur”
  PREMIUM
  ZONNEBEKE

  Ereburge­mees­ter Maurice Bourgois gehuldigd voor 90ste verjaardag: “Hij hielp iedereen, ongeacht hun politieke kleur”

  Ereburgemeester Maurice Bourgois werd zaterdag een hele dag lang in de bloemetjes gezet voor zijn 90ste verjaardag. Van een serenade van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia tot een filmpje met gelukwensen van Club Brugge-spelers: Maurice viel van de ene verrassing in de andere. “Mijn vrouw wist van de plannen, maar zweeg als vermoord”, lacht Maurice. “Ze zei alleen dat ik mijn beste kostuum moest aantrekken.”
 2. Inclusief erfgoed op Open Monumentendag: “Een gastvrije, open ervaring waar iedereen gelijkwaardig aan kan deelnemen”
  Westhoek

  Inclusief erfgoed op Open Monumenten­dag: “Een gastvrije, open ervaring waar iedereen gelijkwaar­dig aan kan deelnemen”

  Tijdens de Open Monumentendag op zondag 12 september staan in onze regio 24 activiteiten op het programma. Het centrale thema dit jaar is ‘Inclusief erfgoed’. Inclusie betekent dat niemand wordt uitgesloten. Zo krijgen op het Tyne Cot Cemetery in Passendale blinden en slechtzienden een rondleiding en is er op het Hooge Crater Cemetery een doventolk aanwezig.