De gemeente liet al plannen uittekenen voor een totale renovatie van de buitengevel
Volledig scherm
De gemeente liet al plannen uittekenen voor een totale renovatie van de buitengevel © RV

Oppositie rekent uit: nieuw gemeentehuis is goedkoper dan het oude renoveren

De renovatie van het gemeentehuis in Zonhoven valt veel duurder uit dan gepland. Aanvankelijk was 800.000 euro begroot om rond het gebouw een nieuwe ‘schil’ op te trekken, zodat de muren beter geïsoleerd zijn. Nu blijkt dat die kostprijs al zowat het dubbele bedraagt. Architect en gemeenteraadslid Dominic Tholen van oppositiepartij CD&V rekende uit wat een nieuw gemeentehuis kost: 4,4 miljoen euro. Dat is volgens hem goedkoper dan een renovatie van het huidige gebouw.

 1. Twee jaar cel voor verkrachting in containerpark

  Twee jaar cel voor verkrach­ting in container­park

  Een 59-jarige man uit Koersel krijgt bij verstek een celstraf van twee jaar en wordt voor vijf jaar uit de rechten ontzet nadat hij op 2 maart 2017 in Hasselt een zwakbegaafde vrouw betastte. De feiten speelden zich af in de container van de kringloopwinkel op het recyclagepark. De man greep onder meer naar de borsten van de vrouw, maar die kon uiteindelijk beletten dat hij helemaal zijn zin deed. Verbalisanten troffen achteraf de man aan op camerabeelden en stelden vast dat hij in de richting van de container wandelde. Bij het binnen gaan, had hij werkhandschoenen aan. Die waren niet meer aanwezig bij het buiten komen. De rechtbank oordeelt dat de man zijn seksuele driften niet onder controle kon houden. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 3.744,30 euro en een rechtsplegingsvergoeding van 450 euro betalen.
 2. Cafébazen bezorgd na weekend met vervroegde sluitingsuren: “Op deze manier is het lastig om rendabel te blijven”

  Cafébazen bezorgd na weekend met vervroegde sluitings­uren: “Op deze manier is het lastig om rendabel te blijven”

  Tijdens het afgelopen weekend moesten de café-uitbaters zich voor het eerst houden aan de nieuwe maatregelen die verplichten om de deuren om 23 uur te sluiten. Hoewel dat in de provincie overal netjes nageleefd werd, hebben de zaakvoerders het lastig met de nieuwe regels. “Ik heb de cijfers eens nagekeken en het is echt dramatisch”, zucht Kristof Grossi van café Koestal in Hasselt.
 3. De coronacijfers in Zonhoven van zaterdag 10 oktober

  De coronacij­fers in Zonhoven van zaterdag 10 oktober

  Uit de nieuwe bevestigde cijfers van Sciensano is gebleken dat er in Zonhoven, op één dag 6 besmettingen met corona zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dit er nog minder dan 5. Het totaal aantal gevallen over de laatste 14 dagen komt zo op 15. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Voor Zonhoven komt dat getal nu op 70 te liggen. Zonhoven heeft daarmee meer dan 50 gevallen en daarom overschrijdt de gemeente op dit moment alarm niveau 3. De gemeente zal terechtkomen in het volgende en hoogste alarm niveau wanneer ze meer dan 100 gevallen hebben. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.
 1. Kwartet uit Tsjetsjenië riskeert drie jaar cel voor in coma slaan van man in Hasselt

  Kwartet uit Tsjetsje­nië riskeert drie jaar cel voor in coma slaan van man in Hasselt

  Op 6 augustus 2015 rond 4 uur ‘s ochtends escaleerde een caféruzie tussen vier mannen uit Tsjetsjenië en een man van Marokkaanse origine. Het kwam tot een zware vechtpartij in de Hasseltse stationsbuurt, waarbij het slachtoffer op een borduursteen terechtkwam met zijn hoofd. Hij belandde in coma en is levenslang arbeidsongeschikt. De burgerlijke partij vraagt dan ook een schadevergoeding van 320.000 euro. Van de beklaagden kwam maar één persoon zelf opdragen, één andere man werd vertegenwoordigd. De procureur sprak van ‘buitensporig geweld’ en vorderde voor iedereen drie jaar cel. Vonnis op 7 oktober.
 1. Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond
  Play

  Kleuter steekt zonder aarzelen levende vis in haar mond

 2. Je rug helemaal plooien of je nek 180 graden draaien: deze man doet alsof het niets is
  Play

  Je rug helemaal plooien of je nek 180 graden draaien: deze man doet alsof het niets is