Vijf nieuwe fietsstraten in omgeving van Achterstraat
ZoerselNa drie fietsstraten in Halle-Zoersel krijgt ook Sint-Antonius Zoersel vijf fietsstraten. Het gaat om een deel van de Achterstraat en vier zijbaantjes. Dat heeft de gemeenteraad van Zoersel afgelopen dinsdag goedgekeurd.
Ewoud Meeusen
Twee basisscholen, enkele sport- en jeugdaccommodaties en verschillende gemeenschapsvoorzieningen waaronder een kinderopvang, gemeentelijke afdeling infrastructuur en filialen van de academies muziek & woord en beeldende kunst bevinden zich op de Achterstraat. Mobiliteitsschepen Marc De Cordt (Groen) vertelde dat de gemeente verschillende meldingen gekregen had over verkeersonveilige situaties in de drukbezochte straat, die vaak gebruikt wordt als sluipweg om de files op de Handelslei richting de Zoerselsteenweg te omzeilen. Al betrof het ook klachten over overmatige snelheid en gevaar voor fietsers aan de verschuivingen van de verkeersas.
30 per uur
Daarom heeft het lokaal bestuur metingen uitgevoerd. Op basis van een eigen analyse, input van de handelaars die via de Achterstraat door vrachtwagens bediend worden, overleg met de directie van de scholen en inspraak van buurtbewoners bleek dat een fietsstraat een betere optie zou zijn dan de straat te knippen of gedeeltelijk enkelrichtingsverkeer in te voeren.
Deze ingrepen moeten de verkeersveiligheid voor fietsers aanzienlijk verhogen. Ook voor voetgangers betekent een verkeersluwe omgeving trouwens een meerwaarde
Marc De Cordt, Mobiliteitsschepen
In een fietsstraat wordt de snelheid beperkt tot 30 kilometer per uur. Auto’s en vrachtwagens mogen de fietsers niet inhalen. “De fietsstraat gaat ingevoerd op de Achterstraat vanaf het kruispunt met Ter Beuken-Begijnenstraat tot aan de Klaprooslaan, de Begijnenstraat, Ter Beuken, Processieweg en het Smeestraatje. Deze ingrepen moeten de verkeersveiligheid voor fietsers aanzienlijk verhogen. Ook voor voetgangers betekent een verkeersluwe omgeving trouwens een meerwaarde”, aldus De Cordt. “Het is een oplossing op korte termijn, want we willen bekijken of we het afgescheiden fietspad helemaal kunnen doortrekken in de Achterstraat.”
De gemeenteraad was positief dat er maatregelen genomen worden die de zwakke weggebruikers ten goede komen. “Al staat of valt een fietsstraat met handhaving. We hopen dat de politie hier een prioriteit aan geeft, zodat het effectief veilige schoolomgevingen kunnen worden”, zei Tom Sleeuwaert (h-EERLIJK ZOERSEL). “Onze lokale politie gaat regelmatig controleren zoals ook in de fietsstraten in Halle-Zoersel gebeurt”, verzekert burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA).
Overkoepelend actieplan
Vlaams Belang liet weten wel pro meer fietsersveiligheid te zijn, maar pleitte voor meer structurele maatregelen. “Ten eerste zijn er niet voldoende gegevens om tot dit besluit te komen. Wij betwijfelen ten tweede of de fietsstraten wel gaan volstaan om ook de parkeerproblemen op te lossen en irritaties over bloembakken of vluchtheuvels kunnen wegnemen. Een overkoepelend actieplan voor heel de Achterstraat willen wij zien.”