‘Opgenomen’: voormalig psychiatrisch patiënt maakt podcastreeks over leven in PZ Bethanië
Het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië, met hoofdzetel in Zoersel, heeft de podcastreeks ‘Opgenomen’ gelanceerd. In vijf afleveringen krijgt de luisteraar een inkijk in het leven achter de muren van de psychiatrie. Initiatiefnemer is Adriaan Severins (29), die zelf nog maar een jaar geleden ontslag kreeg uit de psychiatrie. “De podcast gaat onder meer over de ethische vragen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden”, zegt Maarten Desimpel, directeur voor patiëntenzorg bij PZ Bethanië.
PZ Bethanië is een ziekenhuis voor geestelijke gezondheidszorg met vestigingen in Zoersel, Schilde, Brasschaat, Kapellen en Antwerpen. Met 854 bedden en 1.000 werknemers is Bethanië een erg diverse organisatie. “Wat ons verbindt, is het streven naar een betere zorg”, zegt Annelies Oeyen, communicatieverantwoordelijke van PZ Bethanië.
In de podcastreeks ‘Opgenomen’ stelt het psychiatrisch ziekenhuis zichzelf en haar medewerkers de vraag hoe de zorg voor patiënten kan verbeterd worden. Ook (ex-)patiënten komen veelvuldig aan het woord. In de eerste aflevering treedt patiënte Marie van een opnameafdeling voor ouderen met psychiatrische problemen in dialoog met zorgverleners Lore Van Gestel en Wim Embrechts.
Daarin draait het om het vraagstuk hoe de menselijke autonomie en waardigheid toch kan gegarandeerd worden ondanks een opname in een gesloten afdeling. “Je was vrij en ineens wordt je dat afgenomen. Ik vergelijk het met een amputatie. Je moet het aanvaarden, maar je verdraagt het niet”, vertelt Marie. “Vooral de gelijkwaardigheid tussen zorgverlener en patiënt is belangrijk”, zegt Wim.
Dieter Coppens
Geluidstechnicus en producer van de podcast, Adriaan Severins van mini-productiehuis SLAK, dompelde zich een maand lang onder in de wereld van PZ Bethanië. Uit de gesprekken op verschillende afdelingen kwamen vijf afleveringen van telkens ongeveer twintig minuten voort. Die worden aan elkaar gepraat door Dieter Coppens. Muziektherapeuten Jelle Moors, Elke Van Buggenhout en Lisa Verleije maakten met improvisatiesessies een reflectie op het gebeuren in de podcast.
Iedere aflevering behandelt een ander ethisch thema. De eerste behandelt het moeilijke evenwicht tussen autonomie en gesloten opname. In de tweede aflevering staat de vraag centraal hoe je de drempel kan verkleinen tussen hulpverleners en patiënten. Ook gaat de podcastreeks in op hoe je met kinderen praat over de opname van hun mama of papa. De vierde gaat in op een zwaar thema als seksualiteit, maar op een lichte manier. In een slotaflevering draait het om hoe een patiënt na zijn opname een meerwaarde kan creëren voor de samenleving.
Taboedoorbrekend
Op die laatste vraag is producer Adriaan Severins misschien wel het antwoord. Zelf kwam hij immers recentelijk in aanraking met de psychiatrie. “Het is ondertussen een jaar geleden dat ik ontslag kreeg uit Elim in Kapellen”, zegt Adriaan.
Tijdens zijn verblijf in het zorgcentrum voor intensieve psychotherapie, dat ook deel uitmaakt van Bethanië, begon Adriaan radio te maken. “Toen ze bij Bethanië op zoek waren naar een maker van de podcastreeks, heeft zorgverlener Johan Helssen mij aangeraden”, vertelt hij. “Hoewel hij nog geen plan had, wisten we dat Adriaan een creatief brein was. Zijn ervaring als patiënt was ook een meerwaarde. We zijn eraan begonnen zonder te weten waar het naartoe zou gaan”, aldus Oeyen.
Voor audiospecialist Adriaan was het de eerste keer dat hij een podcast met een documentair karakter maakte. “Ik merkte al snel dat de sociale vaardigheden nog belangrijker waren dan de technische. Toen ze wisten van mijn verleden als psychiatrisch patiënt, durfden ze veel meer zeggen”, aldus Adriaan.
Voor de uitvoering van het project kreeg Adriaan vrij spel. “Het is absoluut geen ‘promopraatje’. De afleveringen behandelen ook conflicten en zware thema’s. De normaliteit die daarin spreekt, is echt taboedoorbrekend en toegankelijk. Eén op vier mensen kampt met psychische problemen. Ook al is het taboe met één project niet doorbroken, toch hoop ik dat de podcastreeks eraan kan bijdragen dat de drempel om erover te praten, weggenomen wordt”, besluit Adriaan.
De eerste aflevering is sinds donderdag 6 februari te beluisteren op Spotify. Iedere week zal Bethanië een nieuwe aflevering online zetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Indian summer: met deze spullen geniet je ook na de zomer maximaal van je terras
Heb je van je terras een kleine oase gemaakt waar het heerlijk vertoeven is? Dan wil je daar natuurlijk maximaal van genieten. Nu de zomer stilaan op haar einde loopt zou het maar jammer zijn je gezellige buitenplek straks al te moeten verlaten om je weer binnenskamers terug te trekken. Met enkele kleine en grotere hulpmiddelen is dat gelukkig niet nodig. HLN Shop overloopt wat je kan doen om zo lang mogelijk van je terras te kunnen profiteren. -
ANTWERPEN
Internationale dag van de fotografie: gratis inkom in fotomuseum
De internationale dag van de fotografie kan het Antwerps fotomuseum FOMU niet zomaar laten passeren. Vrijdag waaien de deuren van het museum gratis open, krijgen bezoekers korting in de museumshop en biedt het museum een unieke blik achter de schermen van de collectie. -
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
-
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx. -
Psychiatrisch patiënte is finaliste voor Miss Benelux Beauty: “Ik wil vooroordelen de wereld uit helpen!”
In juni dingt Amber Wilmsen (20) mee naar het kroontje van Miss Benelux Beauty 2020-2021. Het lingeriemodel uit Kalmthout kampt met de persoonlijkheidsstoornis borderline. Met haar deelname aan de missverkiezing wil ze heel wat vooroordelen de wereld uithelpen. “Ik zit dan wel in de psychiatrie, toch sta ik er maar!”, zegt Amber. -
ANTWERPEN
Bart De Wever (N-VA) sluit getroffen handelszaken in Antwerpse drugsoorlog
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft besloten om de drie handelszaken die recent geviseerd werden door aanslagen in het drugsmilieu, voorlopig te sluiten. Het gaat om handcarwash Bens Car en fastfoodrestaurants Poke Bowl Place en Stacks Pancakes. -
Turnhout
Toiletten in stadhuis voortaan dagelijks open
De openbare toiletten in het Stadhuis van Turnhout zijn voortaan dagelijks open.