Gemeentehuis van Zoersel
Volledig scherm
PREMIUM
Gemeentehuis van Zoersel © Benoit De Freine

Na De Panne en Blankenberge ook nieuw bestuur in Zoersel? “Contacten tussen N-VA en CD&V, maar zeer summier”

ZoerselBlankenberge en De Panne krijgen een nieuw bestuur. In beide kustoorden is gebruikgemaakt van een nieuw Vlaams decreet dat een coalitiewissel vergemakkelijkt. Ook Zoersel zou op deze wet een beroep kunnen doen om vlotter uit de politiek impasse te geraken. Het bestuur van N-VA, Open Vld en Groen heeft immers geen meerderheid meer nadat gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos en schepen Cindy Van Paesschen N-VA verlieten. De oplossing lijkt echter nog niet voor morgen te zijn.

 1. Ann Vanheste claimt sjerp in De Panne: “Wij nemen het roer van het stuurloze schip in handen”
  PREMIUM
  De Panne

  Ann Vanheste claimt sjerp in De Panne: “Wij nemen het roer van het stuurloze schip in handen”

  Als de gemeenteraad van 24 augustus het goedkeurt dan wordt Ann Vanheste (52, DAS) de nieuwe burgemeester van De Panne. Ze wil samen met CD&Vplus, N-VA en onafhankelijk gemeenteraadsvoorzitter Marc Hauspie de gemeente opnieuw op de financiële rails krijgen. Wat betekent die politieke aardverschuiving nu voor de inwoners? Welke projecten staan op de helling en waar liggen de nieuwe accenten?
 2. Vrezen Vlaamse burgemeesters voor hun job na machtswissels Blankenberge en De Panne? Ook deze gemeenten zitten in de ‘gevarenzone’
  PREMIUM

  Vrezen Vlaamse burgemees­ters voor hun job na machtswis­sels Blankenber­ge en De Panne? Ook deze gemeenten zitten in de ‘gevarenzo­ne’

  Het kan pas sinds enkele dagen en in De Panne en Blankenberge is het al zover: beide kustgemeenten krijgen een nieuwe burgemeester en een nieuwe coalitie. Met het nieuwe decreet dat zaterdag in voege trad kan de grootste partij mits een motie van wantrouwen en een overlopende partij in de meerderheid, de macht grijpen en dus een nieuwe burgemeester leveren. Ook in andere gemeenten met een nipte meerderheid behoort een dergelijk scenario tot de mogelijkheden. Zo lijkt in Eeklo de bom stilaan ook te barsten. Maken deze Vlaamse burgemeesters zich zorgen dat ze binnenkort hun sjerp moeten afstaan?
 1. Actiegroep verzamelt in anderhalve dag 587 slachtoffers van PFOS-vervuiling voor dagvaarding 3M: “Geleden schade moet vergoed worden”
  Zwijndrecht/Linkeroever

  Actiegroep verzamelt in anderhalve dag 587 slachtof­fers van PFOS-vervuiling voor dagvaar­ding 3M: “Geleden schade moet vergoed worden”

  De actiegroep Grondrecht heeft op anderhalve dag tijd 587 slachtoffers van de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek verzameld om zich aan te sluiten bij een dagvaarding tegen het chemiebedrijf. “We doen dit uit voorzorg”, zegt woordvoerder en jurist Jonas Vernimmen. “Aangezien 3M in 2002 is gestopt met de productie van PFOS dreigt de verjaringstermijn.”