Cyriel Verschaevelaan in Zoersel blijft bestaan: “We willen hem niet eren, wel de geschiedenis duiden”
Afgelopen dinsdag besloot Puurs-Sint-Amands haar Cyriel Verschaevestraat van naam te veranderen. Zoersel houdt echter voet bij stuk. “Door de Cyriel Verschaevelaan te behouden, willen we hem niet eren, maar de geschiedenis duiden”, zegt burgemeester Liesbeth Verstreken. Daarom heeft het bestuur de straatnaambordjes vernieuwd. Er staat nu te lezen dat Verschaeve in 1946 wegens collaboratie ter dood veroordeeld werd. Voor CD&V en sp.a is dat niet voldoende: zij eisen een naamsverandering.
Het gemeentebestuur van Sint-Amands-Puurs heeft na jaren debatteren besloten de Cyriel Verschaevestraat in deelgemeente Breendonk van naam te veranderen. Zo treedt Puurs-Sint-Amands in de voetsporen van Lanaken en Kortrijk. Ook Kapelle-op-den-Bos (Vlaams-Brabant) overweegt een naamsverandering. Op die manier zouden Zoersel en het West-Vlaamse Alveringem, waar Verschaeve onderpastoor was, de enige Vlaamse gemeentes zijn waar de omstreden figuur nog voortleeft in een straatnaam.
De discussie rond de straatnaam is te wijten aan het controversiële verleden van Verschaeve, die geroemd werd om zijn literair talent. Als Vlaams-nationalistische priester was hij een activistisch collaborateur. Hij overtuigde namelijk heel wat jongeren om met de Duitsers te gaan vechten. “Historicus Bruno De Wever vergeleek Verschaeve met de haatpredikers die vandaag ronselen voor Syrië”, zegt CD&V-gemeenteraadslid Katrien Schryvers.
Duiding geven
Het gemeentebestuur van Zoersel heeft een heel andere visie dan dat van Puurs-Sint-Amands. Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) wilde de nazi-collaborateur niet meer eren met een eigen straat.
Volgens Zoersels burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) dient de Cyriel Verschaevelaan niet om de nazi-collaborateur te eren. “We willen duidelijk maken dat het verleden niet uitgewist moet worden”, aldus Verstreken.
Met de straatnaam wil het gemeentebestuur de geschiedenis net duiden. Afgelopen woensdag liet ze dan ook nieuwe straatnaambordjes plaatsen, waardoor de Zoerselaar historische informatie over Cyriel Verschaeve krijgt. Zo staat er te lezen dat Cyriel Verschaeve een Vlaamse priester, schrijver en dichter was die tijdens de Eerste Wereldoorlog een activist was. De voorbijganger komt ook te weten dat Verschaeve tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde, waarvoor hij in 1946 ter dood veroordeeld was. “We willen het verhaal zo op een eerlijke manier vertellen”, zegt Verstreken.
Bewoners
Het besluit van het Zoersels gemeentebestuur staat vast. Ze zal niet zoals Puurs-Sint-Amands een bevraging bij de bewoners uitvoeren. Voor Vlaams Belang Zoersel en h-EERLIJK ZOERSEL zou de rol van de burgers echter een belangrijke rol moeten spelen in de vraag of de naamsverandering er ooit zou moeten komen. “We moeten vooral naar de huidige bewoners kijken of het hen stoort of volledig koud laat alvorens de straatnaam zou veranderen”, zegt Jos Van Dongen, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang.
Protest
Volgens CD&V Zoersel is de naamsverandering dringend aan de orde. “Wanneer we willen strijden tegen extremisme en radicalisering, moeten we ook geen ereplaats toekennen aan mensen die in hun tijd aanzetten tot geweld”, zegt Schryvers. Hoewel CD&V Zoersel zich bewust is van de praktische gevolgen die de wijziging zouden meebrengen, zet de oppositiepartij de naamsverandering van de Cyriel Verschaevelaan op de agenda van de gemeenteraad. “We willen expliciet laten beslissen dat de gemeente de bewoners zal bijstaan in de administratieve formaliteiten die bij de de verandering van de straatnaam komen kijken”, zegt fractieleider Roel Van Elsacker.
Ook sp.a Zoersel vindt dat de straatnaam moet veranderen. “Het is ongepast om Cyriel Verschaeve met een straatnaam te eren. We hebben toch genoeg Zoerselse schrijvers om de straat aan te wijden?”, zegt Els Opdenbergh van sp.a Zoersel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Turnhout
Expo in 'Kazerne Blairon' laat bezoekers hun legerdienst herbeleven
In zaal De Korporaal van Campus Blairon in Turnhout vindt nog tot en met zondag de tentoonstelling ‘Mijn Legerdienst – WAAR’ plaats. “Ideaal om met je kleinkinderen je vroegere legerdienst terug te beleven”, zegt Marcel De Wilde. -
-
Welke gevaarlijke fietspunten zijn in jouw gemeente op de VeloVeilig-kaart gezet? Ontdek ze hier
Tussen 7 en 15 mei hebben tienduizenden fietsers deelgenomen aan VeloVeilig Vlaanderen, een initiatief van HLN in samenwerking met P&V-verzekeringen. In alle Vlaamse gemeenten zijn in totaal 41.473 meldingen gemaakt van gevaarlijke fietspunten: 19.239 afzonderlijke gevaarlijke fietspunten en 22.234 bevestigingen door andere fietsers. Op de VeloVeilig-kaart kan je alle gevaarlijke fietspunten vinden, kan je nog nieuwe fietspunten plaatsen én als er een gevaarlijke fietssituatie is opgelost, dan kan je dat ook melden. Zo maken we Vlaanderen samen VeloVeilig. -
Zoersel behoudt Cyriel Verschaevelaan: "Niet eren, maar geschiedenis duiden"
Het Zoersels gemeentebestuur zal zijn Cyriel Verschaevelaan behouden. Vorige week besloot Kortrijk zijn straat vernoemd naar de priester-schrijver Cyriel Verschaeve te veranderen van naam. Op die manier is Zoersel een van de laatste gemeenten met een straat die herinnert aan de Vlaams-nationalistische nazi-collaborateur. -
Bouwel/Grobbendonk
‘t Bouwels ‘Bakhuisken’ wordt in ere hersteld
Aan de Stationlei in Bouwel bij Grobbendonk staat een ruïne van een oud bakhuis. Met vereende krachten wordt dit mooi stukje erfgoed in zijn oude glorie hersteld. Het wordt gerestaureerd en opnieuw in werking gesteld en zal door het leven gaan als ’t Bouwels Bakhuisken. -
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij.