De provincie Oost-Vlaanderen onderzoekt of het mogelijk is om een warmtenet aan te leggen tussen de site van ArcelorMittal en het centrum van Zelzate.
Volledig scherm
De provincie Oost-Vlaanderen onderzoekt of het mogelijk is om een warmtenet aan te leggen tussen de site van ArcelorMittal en het centrum van Zelzate. © Kristof Vereecke

Zelzate wil eigen groene energie produceren door oprichting energiebedrijf: provincie onderzoekt aanleg warmtenet tussen ArcelorMittal en kanaalgemeente

Zelzate wil in de toekomst eigen energie produceren via de oprichting van een energiebedrijf. Dat energiebedrijf gaat mee participeren in enkele groene energieprojecten in de regio. Eén daarvan is de aanleg van een warmtenet tussen ArcelorMittal en het centrum van de kanaalgemeente. Door burgers mee te laten participeren, hoopt de toekomstcoalitie de energiefactuur voor de gezinnen te doen dalen.

2 reacties

 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Zo zie ik het ook. De gemeenten kunnen beter hun energie in eigen handen nemen. Onafhankelijk van het kluwen dat de politiek ervan gemaakt heeft. Zelf de verantwoordelijkheid dragen om de verwachte milieudoelstellingen te halen, en voor eerlijke prijs. De produktie grotendeels lokaal en met burgerkapitalisatie, los van bekrompen politiek en professioneel beheren.
 • DIMITRI VAN ACKER

  2 jaar geleden
  warmtenetten bestaan In Rusland en de Scandinavische landen al meer dan 50j...waarom moet dit bij ons allemaal zo lang duren ?
 1. Na Rijvers Festival nu ook kruis over Herbakkersfestival. Waar in Meetjesland kan je deze zomer wel nog feesten?
  PREMIUM
  Meetjesland

  Na Rijvers Festival nu ook kruis over Herbakkers­fes­ti­val. Waar in Meetjes­land kan je deze zomer wel nog feesten?

  De organisatoren van het Herbakkersfestival in Eeklo hebben beslist deze zomer geen festival te organiseren. In de zomer van 2022 hopen ze er wel weer te staan. Eerder besliste ook al het Rijvers Festival in Zomergem om de stekker er voor dit jaar uit te trekken. De twee grootste festivals doen het niet, maar gelukkig valt er deze zomer elders in het Meetjesland wel nog veel te beleven. Een overzicht.
 2. Steeds meer Gentse moslims willen hier begraven worden: Stad zoekt extra plekken voor graven die naar Mekka gericht zijn
  Gent

  Steeds meer Gentse moslims willen hier begraven worden: Stad zoekt extra plekken voor graven die naar Mekka gericht zijn

  Vroeger werden moslims vlak na hun overlijden steevast gerepatrieerd naar hun land van herkomst, om daar begraven te worden. Vandaag willen vooral Bulgaarse en Roemeense moslims liever hier in eigen stad begraven worden, maar dan wel volgens de voorschriften van de islam. Het aantal graven in Gent dat naar Mekka is gericht, is echter beperkt en bijna volzet. De stad zoekt nieuwe plekken, bijvoorbeeld op de Westerbegraafplaats.