Professor-Kapitein Kris De Baere in de Zelzaatse jachthaven.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor-Kapitein Kris De Baere in de Zelzaatse jachthaven. © Kristof Vereecke

Onderzoekers maken zich grote zorgen over ijzer-etende bacterie in kanaal Gent-Terneuzen: “Dringend grootschalig onderzoek nodig om bron op te sporen”

Zelzate/Gent/TerneuzenProfessor-kapitein Kris De Baere van de Hoge Zeevaartschool  en enkele onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Gent en Leuven maken zich grote zorgen over de toestand van het water in het kanaal Gent-Terneuzen. Reden is een zogenaamde ijzervretende bacterie die teruggevonden werd in de jachthaven van Zelzate, maar mogelijk ook al aanwezig is in andere delen van het kanaal. De bacterie zorgt ervoor dat ijzer 75% sneller roest dan in normale omstandigheden. Volgens De Baere is het belangrijk meteen onderzoek op te starten om te bepalen waarvan de bacterie afkomstig is. Ondertussen is bijna de helft van de booteigenaars in de Zelzaatse jachthaven al vertrokken naar andere oorden.

 1. Morgane (18), Tuur (21) en Jean-Louis (26) schitteren in Belgium’s Got Talent
  Kortrijk/Wevelgem/Beveren-Leie/Wachtebeke

  Morgane (18), Tuur (21) en Jean-Louis (26) schitteren in Belgium’s Got Talent

  In de laatste audities van het vtm-programma Belgium’s Got Talent kun je vrijdagavond MTJ aan het werk zien. MTJ staat voor Morgane Descheemaeker (18) uit Wevelgem, Tuur Sweerman (21) uit Wachtebeke en Jean-Louis Decock (26) uit Kortrijk. Zij brengen als trio moderne dans met een verhaal in. “We willen een stem zijn voor de cultuursector, die te lang heeft stilgelegen”, zegt Jean-Louis.
 2. Ex-lid van metalband Powerstroke riskeert 4 jaar cel: “Hij sloeg met hamer op het hoofd van zijn slapende partner”
  PREMIUM
  Zelzate

  Ex-lid van metalband Powerstro­ke riskeert 4 jaar cel: “Hij sloeg met hamer op het hoofd van zijn slapende partner”

  De ex-gitarist van metalband Powerstroke riskeert een celstraf van vier jaar nadat hij vorig jaar met een hamer meermaals op het hoofd van zijn toenmalige partner had geslagen, terwijl zij lag te slapen. Vervolgens probeerde hij haar ook nog te wurgen. Maarten Geeraerts van Powerstroke reageert niet geheel verrast. “Wij hebben hem in 2018 al aan de deur gezet omdat er te veel problemen waren. Hij kon toen al agressief uit de hoek komen.” De rest van de band wenst niet meer met hem geassocieerd te worden.
 3. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. Veldstraat wordt in november opgelapt, in 2024 volgt grondige heraanleg: “Beschaamd om te zeggen dat dit onze hoofdwinkelstraat is”
  PREMIUM
  Gent

  Veldstraat wordt in november opgelapt, in 2024 volgt grondige heraanleg: “Beschaamd om te zeggen dat dit onze hoofdwin­kel­straat is”

  De heraanleg van de Veldstraat staat eindelijk gepland. 2024 wordt het jaar waarin de tramsporen, de riolering en het wegdek eindelijk worden vernieuwd. Maar omdat de straat in zo’n slechte staat verkeert, wordt nu in november al een stevig staaltje oplapwerk verricht. De kasseien worden opnieuw gelegd, in de hoop dat je er eindelijk deftig kan wandelen.