Zaakvoerder Michael Brandt staat er al twintig jaar achter de toog van multimediastore l'Obcédé.
Volledig scherm
PREMIUM
Zaakvoerder Michael Brandt staat er al twintig jaar achter de toog van multimediastore l'Obcédé. © Kristof Vereecke

“Fier om te kunnen zeggen dat ik Free Record Shop overleefd heb”: kleine multimediastore l’Obcédé van Michael Brandt bestaat al 25 jaar tussen grote ketens

Zelzate/Moerbeke-WaasMultimediastore l’Obcédé viert deze maand zijn 25ste verjaardag. Zaakvoerder Michael Brandt (44) staat er al twintig jaar achter de toog en zag niet alleen zijn winkel, maar ook de rest van het multimedialandschap evolueren. “De opkomst van de megastores, het internet,…. Sommige klanten hebben mijn winkel al tientallen keer failliet geklaard, maar in tegenstelling tot Free Record Shop bestaat l’Obcédé nog altijd.” Meer nog: het is drukker dan ooit. “Binnenkort ga ik een magazijn kopen.”

 1. Geen echte Gentse Feesten? Dan doet buurgemeente het wel: “Wij brengen de Gentsche Fieste naar Evergem”
  Evergem/Gent

  Geen echte Gentse Feesten? Dan doet buurgemeen­te het wel: “Wij brengen de Gentsche Fieste naar Evergem”

  Echte Gentse Feesten zullen er ook dit jaar niet in zitten, en daar wil De Burggrave in buurgemeente Evergem iets aan doen. Peter Van Praag trekt zeven dagen artiesten uit een Gents blik, en brengt de Gentse Feesten zo een klein beetje naar Evergem. Met Popkoning Jean-Pierre Maeren in een hoofdrol, naast onder andere Kurt Burgelman, Vanessa Chinitor en Dirk Bauters en Marina Wally.
 2. De Kijk van Kurt: “We zijn er bijna, mevrouw de schepen”
  Gent

  De Kijk van Kurt: “We zijn er bijna, mevrouw de schepen”

  Spreekt u Arabisch, Farsi, Ghanees en/of Turks? Ik ook niet. Een hoop jongelui in onze stad wel. Zij zijn bovenop het Nederlands en het op school aangeleerde Engels en een mondje Frans één van bovengenoemde talen machtig omdat zij die thuis spreken. Enkele van die jeugdige polyglotten kregen onlangs van schepen Decruynaere een taalhulp-diploma overhandigd en zullen als vrijwilliger ingezet worden tijdens onder meer oudercontacten. Waar tot voor kort leerkrachten uitsluitend gewapend met goede wil en handgebaren Afrikaanse en Aziatische ouders probeerden uit te leggen hoe hun spruit het doet op school en welke studiekeuze aangewezen lijkt, komt er nu een gediplomeerde jonge tolk om dat werk een stuk vlotter te doen verlopen. Op zich is dat een goede evolutie, al is het te hopen dat de schepen de lijn nu ook helemaal doortrekt. Mocht de stad – of welke overheid dan ook – deze gedreven jongeren naast hun vrijwillige vertaalwerk ook inzetten om die ouders de taal van hun nieuwe thuisland aan te leren, dan ligt de weg naar de volledige integratie helemaal open. Wie de taal machtig is, komt in aanmerking voor een betere job, toch? Schepen Elke zette in het recente verleden nog helemaal in op de thuistaal van de Gentse allochtone jeugd. Zij pleitte er onder meer voor om leraren Turks uit Turkije te halen en Gentse klaslokalen te verhuren voor die lessen. De oppositiepartijen konden daar destijds niet mee lachen, en of het de integratie ten goede is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Het lijkt me op zijn minst even nuttig om die klaslokalen gratis ter beschikking te stellen voor lessen Nederlands en die pas gediplomeerde taalhulpen met een goed betaalde studentenjob te belonen. Laat deze kans niet schieten, mevrouw de schepen, aan u de keuze of iedereen echt gelijke kansen verdient.