Zes West-Vlaamse burgemeesters verzetten zich tegen komst hoogspanningslijn
Zes West-Vlaamse burgemeesters kanten zich tegen de komst van de felbesproken hoogspanningslijn Ventilus. Die moet energie van windmolens op zee aan land brengen. Zo’n 22 kilometer bovengrondse lijnen in de zes gemeenten veroorzaken onrust. “We willen meer lijnen onder de grond", zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
Delen per e-mail
De Vlaamse regering zette in april het licht op groen voor de start van het project Ventilus, dat duurzame energie van de windparken op zee naar het binnenland wil brengen. Energiebeheerder Elia plant een 380 kilovolt-hoogspanningstraject met een capaciteit van 6 gigawatt. Tussen Oostende, de Stevin-as in Zeebrugge en Avelgem wordt een 82 kilometer lange luchtlijn gepland. De voorbije weken organiseerde Elia infomarkten in diverse West-Vlaamse gemeenten. Het definitieve tracé ligt nog niet vast. 60 kilometer van de bovengrondse hoogspanningslijn zou via een bestaand traject lopen, maar er is ook in 22 kilometer aan nieuwe bovengrondse leidingen voorzien tussen Jabbeke en Izegem. De voorbije weken uitten tal van buurtbewoners, landbouwers en actiecomités in diverse West-Vlaamse gemeenten al hun ongerustheid over dit project. Tegelijkertijd wezen universiteitsprofessoren op het statistisch verband tussen de aanwezigheid van hoogspanningslijnen en de toename van kinderleukemie.
Akkoord, ons voorstel zal Elia meer geld kosten. Maar wat zal de maatschappelijke kost zijn als we deze hoogspanningslijn over de huizen laten lopen? De gezondheid van de mensen gaat hier voor
“Wij zullen een negatief advies geven voor deze plannen”, zegt Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Hij kwam maandag samen met zijn collega-burgemeesters uit Zedelgem, Torhout, Oostkamp, Wingene en Lichtervelde. “We verzetten ons tegen nieuwe hoogspanningslijnen. Elia kan perfect een ondergronds alternatief, zonder stralingen, realiseren. Dat kost enkel wat meer”, zegt De fauw, die ook pleit voor het gebruik van gelijkstroom in plaats van wisselstroom. “Akkoord, dat zal Elia meer geld kosten, maar wat zal de maatschappelijke kost zijn als we deze hoogspanningslijn over de huizen laten lopen? De gezondheid van de mensen gaat hier voor. Er moet meer onderzoek komen.”
Advocatenkantoor
Dat vindt ook Annick Vermeulen (CD&V-NW), burgemeester van Zedelgem. “Onze inwoners hebben duidelijk hun stem laten horen. Wij zijn vooral bezorgd om de gezondheidsrisico’s. Door de hoogspanningslijn onder de grond te leggen, neem je risico weg. Dit moet verder onderzocht worden. Hoe de communicatie nu verloopt, is geen goed voorbeeld.”
Zedelgem, die het hardst is getroffen door de plannen in de startnota, heeft nu een technisch expert aangesteld om de gemeenten bij te staan. Een advocatenkantoor, gespecialiseerd in omgevingsrecht, is aangesteld.
Nog tot 27 juni kunnen er bezwaren ingediend worden. De zes burgemeesters zijn alvast van plan om een negatief advies te geven. Tot er een aanvaardbaar plan op tafel komt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBrugge
Brugge krijgt met BRUSK zijn eigen museum voor schone kunsten: “Dit gebouw wordt uniek voor Vlaanderen”
BRUSK: dat is de naam van het langverwachte museum voor schone kunsten in Brugge, pal in de binnenstad en in de buurt van iconen als Groeninge en Gruuthuse. Een Vlaams ontwerp kwam als winnaar uit de bus. “Het gebouw wordt uniek voor Vlaanderen”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. Ook van een gloednieuw park - de ‘missing link’ van een museumroute doorheen Brugge - wordt veel verwacht. Het totale prijskaartje: 45 miljoen euro. -
Wat is de ideale spaarbuffer?
-
Brugge
Plots loopt het als een trein... Bombardier werft 180 nieuwe werknemers aan: “Eindelijk lacht de toekomst ons opnieuw toe”
Na jaren van herstructurering heeft Bombardier opnieuw een échte toekomst in Brugge. De trein- en trambouwer kondigt de komst van 180 extra werknemers aan, nu er voor minstens de komende vijf jaar een vol orderboek is. En er is ook weer een autonoom management voor Brugge. “We zullen 6 miljoen euro investeren in dit bedrijf”, zegt de nieuwe sitemanager Michel Huyghe. -
-
Torhout
Tournée Minérale in Torhout: drink mocktails en win 25 euro
Ga je ook de uitdaging aan om in februari een maand lang geen alcohol te drinken? Het stadsbestuur van Torhout helpt je op weg met een actie om mocktails te maken. -
Hertsberge
Twee inzittenden komen met de schrik vrij na spectaculair ongeval in Hertsberge
Een Renault Clio is zondag rond de middag ondersteboven in de gracht beland in de Kraaiveldstraat in Hertsberge. Even werd gevreesd dat er slachtoffers gekneld zaten, dus werden brandweer, MUG en ziekenwagen opgeroepen. -
Torhout/Roeselare
Bevriende koppels staan terecht voor vreemde vechtpartij en diefstal in restaurant: “Ze gingen achterstallig loon terughalen”
Twee bevriende koppels verschenen woensdagmorgen voor de Brugse strafrechter voor een vechtpartij en diefstal in restaurant ‘t Kiekske in Torhout. Volgens het Openbaar Ministerie gingen ze een jaar geleden 500 euro aan achterstallig loon met geweld terughalen, al ontkennen de vier dat met klem. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen.
14 reacties
ann vandelannoote
DIDIER FRANCART
rik lagrou
Jos Spriet-Dewaele
Johan Billiet