Van corona leek even geen sprake op Zaventem: honderden mensen op elkaar gepakt aan veiligheidscontrole
ZaventemNet als zaterdagochtend was het zondagmorgen opnieuw lang aanschuiven aan de veiligheidscontrole op Brussels Airport. Honderden mensen stonden er dicht op elkaar gepakt alsof het coronavirus niet bestond. Volgens de luchthaven daagden er meer passagiers op dan verwacht. “Mogelijk het gevolg van de lockdown die vannacht in werking treedt.”
Delen per e-mail
“Het klopt dat het zondagochtend opnieuw druk was aan de veiligheidscontrole”, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerder van Brussels Airport. “Dat was ook zaterdagvoormiddag al het geval. Op basis van het aantal verwachte passagiers hadden we twee lijnen voor de veiligheidscontrole bemand, maar toen we merkten dat de rijen steeds langer werden, hebben we een derde lijn geopend. Voor het aantal lijnen aan de security baseren we ons steeds op voorspellingen, maar dit weekend daagden er duidelijk meer passagiers dan verwacht op. Het gevolg van mensen die nog een lastminute geboekt hebben.”
Een reden voor die plotse toename van het aantal passagiers kan de woordvoerder niet geven, maar volgens haar is het mogelijk dat mensen na de persconferentie van het Overlegcomité vrijdagavond nog snel een ticket boekten met het oog op de start van de lockdown komende nacht.
Grondstickers
“Als luchthaven hebben we er wel alles aan gedaan om de passagiers te wijzen op de geldende coronamaatregelen”, verduidelijkt Chioua Lekhli. “Zo duiden grondstickers aan dat de afstand bewaard moet worden. Daarnaast wordt er regelmatig omgeroepen dat je altijd een mondmasker moet dragen en dat je niet te dicht op elkaar moet gaan staan.”
Sinds de start van het winterseizoen deze week telt Brussels Airport wekelijks 900 vluchten, waarvan ongeveer de helft vertrekkende. Zaterdag waren er 73 vertrekkende vluchten, zondag waren het er 75. “Dat zijn er niet meer dan gepland, maar mogelijk zaten de vliegtuigen voller dan verwacht”, aldus nog de woordvoerder. “De plotse toename van het aantal passagiers was overigens alleen bij het vertrek merkbaar. Het aantal aankomende reizigers lag een pak lager.” Cijfers over het aantal passagiers van dit weekend heeft Brussels Airport nog niet.
De zonnige bestemmingen zoals Griekenland, de Canarische Eilanden en bepaalde delen in Italië zijn momenteel het populairst.
Van Ranst: “We gaan hetzelfde meemaken als in voorjaar en zomer”
De regering raadt het sterk af om naar het buitenland te reizen, maar dat lijkt niet heel productief, merkt viroloog Marc Van Ranst op in VTM NIEUWS wanneer hij geconfronteerd wordt met de beelden in Zaventem.
Hij wijst erop dat het reizen in coronatijden eerder al voor problemen zorgde. “We gaan opnieuw hetzelfde meemaken. In maart kwamen skiërs uit Italië terug, en ze brachten het virus mee. Deze zomer brachten vakantiegangers het virus mee uit Spanje. En nu vertrekken mensen weer.”
“Nu moeten we ons zorgen maken over twee zaken. Ten eerste kunnen mensen ons virus naar andere plaatsen gaan exporteren, want we zijn het meest besmette land in Europa. Daarnaast kunnen ze ook andere virussen of coronavirussen mee gaan introduceren in ons land”, aldus Van Ranst. “Die goede raadgeving van de regering, laten we die dus zoveel mogelijk opvolgen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMachelen
Gekibbel om de sjerp, een verloren schepenambt en nu onbestuurbaar: impasse bij CD&V duwt Machelen helemaal in politieke crisis
De Vlaams-Brabantse gemeente Machelen moet iets meer dan twee jaar na de verkiezingen op zoek naar een nieuwe meerderheid. Dinsdag werd de gemeente immers onbestuurbaar verklaard. Het gevolg van interne strubbelingen binnen CD&V – onder meer om de sjerp. Coalitiepartner N-VA was de “kleutertuin” beu en stemde mee met de oppositie, die de onbestuurbaarheid op de agenda zette. Maar wat nu? -
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
-
Zaventem/Wezembeek-Oppem/Kraainem/Overijse/Hoeilaart/Tervuren
Eerstelijnszone verrast 1.000 zorgverleners met gepersonaliseerd mondmasker
Om alle duizend eerstelijnszorgverleners te bedanken voor hun inzet in deze moeilijke coronatijden heeft Eerstelijnszone Druivenstreek hen een gepersonaliseerd mondmasker geschonken. “Op die manier willen we hen aantonen dat we hun inzet sterk waarderen”, klinkt het. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
PREMIUMSteenokkerzeel
Ook kappers zijn blij dat ze u weer in de haren mogen vliegen: “Sinds ik mijn eigen zaak heb, zijn mijn deuren meer gesloten geweest dan iets anders”
Eindelijk is het weer zover: eg met coronacoupes, leve het frisse nieuwe kapsel. Er ging heel wat discussie vooraf aan de heropening van de kapsalons maar voor velen was de nood echt hoog, niet in het minste voor de kappers en kapsters zelf. Vraag dat maar aan Kim Vandenheuvel, die tussen de lockdowns de sprong waagde en haar eigen zaak opende. -
Vilvoorde
Kinesist verdiende mogelijk 70.000 euro door valse prestatielijsten in te dienen
Een kinesist die 70.000 euro zou opgestreken hebben die eigenlijk voor haar collega’s bestemd waren riskeert 15 maanden cel. Ze zou verschillende valse prestatielijsten opgesteld hebben.