Philippe Touwaide, de federale ombudsman van Brussels Airport, stelt een 30-puntenplan voor.
Volledig scherm
PREMIUM
Philippe Touwaide, de federale ombudsman van Brussels Airport, stelt een 30-puntenplan voor. © Marc Baert

Geen nachtvluchten meer, een geluidsmuur en zelfs een LEZ: zo wil ombudsman overlast rond luchthaven beperken

Zaventem14,5 miljoen klachten ontving de ombudsdienst van Brussels Airport de voorbije 20 jaar van omwonenden van de luchthaven. Maar met die klachten wordt volgens ombudsman Philippe Touwaide bitter weinig gedaan. Omdat het beruchte luchthavendossier ook maar blijft aanslepen, heeft hij nu zelf een 30-puntenplan opgesteld om de overlast te verminderen. Van een geluidsmuur rond de hele luchthaven tot een Low Emission Zaventem (LEZ)...

 1. Ombudsdienst luchthaven reageert op plannen minister om omwonendenplatform op te richten: “Dat platform bestaat al 18 jaar”
  Zaventem

  Ombuds­dienst luchthaven reageert op plannen minister om omwonenden­plat­form op te richten: “Dat platform bestaat al 18 jaar”

  Federaal mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) maakte begin deze week bekend dat hij een omwonendenplatform wil oprichten om via die weg een oplossing voor de geluidsproblematiek te zoeken, maar volgens de Ombudsdienst van de luchthaven bestaat zo’n platform al 18 jaar. “Men zou beter eerst in kaart brengen wie wanneer, hoe vaak en met welk geluidsniveau overvlogen wordt”, klinkt het.
 2. Ombudsdienst Zaventem ontvangt 82 klachten op één dag na testvluchten TUI: “Is dit wel verantwoord boven dichtbevolkt gebied?”
  Zaventem

  Ombuds­dienst Zaventem ontvangt 82 klachten op één dag na testvluch­ten TUI: “Is dit wel verant­woord boven dichtbe­volkt gebied?”

  De ombudsdienst van Brussels Airport is niet opgezet met de testvluchten die luchtvaartmaatschappij TUI Fly Belgium donderdag liet uitvoeren rond Zaventem. Tussen 10 en 16.30 uur cirkelde een toestel voortdurend op lage hoogte rond de luchthaven. “Niet alleen kregen we 82 klachten, we stellen ons ook de vraag of dit wel verantwoord is boven dichtbevolkt gebied”, zegt ombudsman Philippe Touwaide.