Meer en meer kapsalons trekken aan alarmbel: “Wat maakt ons nu plots essentieel ?”
Meer en meer kapsters trekken aan de alarmbel bij de overheid nu de maatregelen almaar strenger worden, maar kapster blijkbaar uit het oog verloren worden. Jessy Looijen (31), mama van de 13 maanden oude Ward met longproblemen, sloot eigenhandig haar zaak Belleza in Wuustwezel. “Na lang zwoegen hebben we dit kunnen uitbouwen waarschijnlijk net als veel andere collega’s, maar in deze crisis worden we volledig aan ons lot overgelaten.” Jessy haalt in een open brief vlijmscherp uit naar de regering.
Delen per e-mail
Vrijdag al reageerden Sanne Smans uit Essen en Marieke Leppens uit Hoogstraten al op het feit dat kappers – ondanks zij héél nauw contact hebben met klanten – gewoon verder mogen doen. Ook Jessy Looijen begrijpt het allemaal niet meer. De jonge mama van Ward Vrints (13 maanden) baat sinds 8 jaar haar eigen zaak uit. “Ik ben/was eigenlijk ontzettend gelukkig”, vertelt een emotionele Jessy. “Ik heb mijn eigen kapsalon dat ik doorheen de jaren door hard werken en flink wat investeringen heb kunnen uitbouwen. We hebben ook ons eigen droomhuis. Enorm trots op het kleine salon dat ik heb kunnen uitbouwen en ondertussen heb ik zelfs een fijne collega aangeworven. Maar stilletjes vrees ik nu dat alles in één klap wordt weggeveegd door de crisis die we moeten meemaken. Vooral omdat er voor onze sector eigenlijk geen steunmaatregelen zijn uitgetrokken.”
Maar stilletjes vrees ik nu dat alles in één klap wordt weggeveegd door de crisis die we moeten meemaken.
Gezin
Jessy sloot eind van de week haar kapsalon. “Ik heb het gedaan uit veiligheidsoverwegingen door de zware gevaren voor de gezondheid. Mijn zoontje heeft zwakkere longen en is al heel de winter in behandeling. Mijn zaak mag dan ook veel betekenen voor mij, maar de gezondheid van Ward, mijn gezin, familie en klanten gaat nog altijd voor.”
Geen geld over
Jessy geeft aan dat ze aanvankelijk nog begrip had dat er voor de kapperssector nog geen maatregelen genomen werden. “Ik wist ook wel dat ze eerst grote en belangrijke beslissingen te nemen hadden en dat er daarna wel iets zou volgen voor de kapperssector en dat ook wij zouden kunnen rekenen op een regeling zoals die voor de andere zelfstandigen. Ik geloofde echt dat het zou gebeuren. Eerst werd er gezegd dat we op zaterdag zouden moeten sluiten en dat we konden rekenen op de 2.000 euro hinderpremie. Maar dat is nu herzien. Nu krijgen we enkel het overbruggingsrecht van 1.614,10 euro (met gezinslast). Mag ik eerlijk zijn: dan hou ik nog 300 euro over om al mijn andere rekeningen te betalen. Is dat nog menswaardig? Ik ben altijd een eerlijke zelfstandige geweest. Ik heb best zwarte sneeuw gezien. Ik betaalde eerst alle rekeningen en keek dan of er nog iets over bleef om mee rond te komen.”
Nochtans werden we altijd beschouwd als een luxeproduct en moesten we altijd 21 procent btw betalen voor onze diensten. Gaat het dan voortaan 6 procent worden aangezien wij essentieel zijn?”
Essentieel
Het bloed van Jessy begint te koken als ze de maatregelen hoort die genomen worden. “Zaken moeten sluiten om besmetting te voorkomen. Mensen moeten anderhalve meter afstand houden, mensen riskeren zelfs boetes als ze voor niet-essentiële zaken het huis uitgaan. Wel, is een kapper dan zo essentieel ? Nochtans werden we altijd beschouwd als een luxeproduct en moesten we altijd 21 procent btw betalen voor onze diensten. Gaat het dan voortaan 6 procent worden aangezien wij essentieel zijn?”
Overlevingskans
Jessy is emotioneel en vreest zware gevolgen voor haar én veel sectorgenoten. “Ik weet niet of mijn zaak dit gaat overleven”, vertelt ze. “Ik doe mijn job graag, maar ik wil me niet in de schulden steken door deze waanzin. Als er niets verandert, dan zal ik mijn rekening maken en een harde en moeilijke beslissing moeten nemen. En ik ben niet alleen. Heel veel zaken stevenen op de afgrond af door de politieke verwarring die er is gecreëerd.”
Ik wil precies dezelfde financiële steun krijgen voor mijn zaak, net als alle andere zelfstandigen uit andere sectoren die krijgen bij deze coronacrisis!
Eisenpakket
Jessy heeft enkele duidelijke eisen. “Ik wil jullie vragen om iedereen in België gelijk te behandelen! De ene zaak is niet beter of slechter dan de andere dus als het mijn taak is om op een correcte en efficiënte manier te handelen, mag ik dan toch verwachten dat jullie dit ook doen alstublieft? Ik wil gewoon precies dezelfde financiële steun krijgen voor mijn zaak net als alle andere zelfstandigen uit andere sectoren die krijgen bij deze coronacrisis! Ik hoop van harte dat jullie mijn tekst en oproep écht ter harte gaan nemen. Niet alleen voor mezelf maar voor de hele kapperssector. En communiceer daarover ook volkomen duidelijk.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stabroek/Kapellen/Kalmthout/Wuustwezel/Brecht/Schoten/Malle
Nieuwe pijpleiding loopt mogelijk doorheen gemeenten in noordrand van Antwerpen
Als alles volgens planning verloopt, wordt in 2023-2024 gestart met de aanleg van een ondergrondse pijpleiding voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Omgeving Vlaanderen heeft nog drie verschillende tracés op tafel liggen. Tot tachtig woningen zullen onteigend moeten worden. Het traject loopt sowieso door Stabroek. Twee van de mogelijke tracés lopen door Schoten. Eén van de voorgestelde leidingtrajecten passeren door Kapellen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht en Malle. -
PREMIUMHoogstraten/Merksplas/Turnhout/Beerse/Vosselaar/Lille/Baarle-Hertog/Rijkevorsel
Huizen in Merksplas bijna 30 procent duurder, Hoogstraten het duurst en Turnhout het goedkoopst
De gemiddelde woningprijs in Merksplas is tussen 2016 en 2020 gestegen met maar liefst 29,5 procent. Betaalde je in 2016 nog zo’n 270.000 euro dan was dat vorig jaar al zo’n 350.000 euro. Woningen in Hoogstraten blijven wel nog het duurst. Opvallend: terwijl overal in de regio de prijs tussen 2019 en 2020 stijgt, daalt die in Turnhout met 1,3 procent. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
Kapsalons in Noorderkempen trekken aan alarmbel: “Wil er ons één politicus eens uitleggen waarom wij wel mogen blijven werken?”
Heel wat kappers in de Noorderkempen hebben de voorbije dagen spontaan de deuren gesloten. Ze begrijpen absoluut niet waarom ze door de federale overheid als uitzonderingen werden aanzien. “Niet één van de regels kunnen we waarmaken als kapsalon, maar toch mochten we openhouden. Kan er mij één politicus uitleggen wat de beweegreden is?” -
ANTWERPEN
Studenten worden 24 uur opgesloten op hogeschool om virtuele rondleiding te geven: “Dit schooljaar zelfs in totaal nog niet zo lang op de campus geweest”
Vierentwintig uur. Zo lang worden vier duo’s studenten van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) dit weekend opgesloten. Ze gaan verschillende uitdagingen aan en worden al die tijd gevolgd met een camera die studiekiezers live kunnen volgen thuis. Zo kunnen zesdejaars toch nog een boeiende rondleiding krijgen op de campus. “Ongeziene en avontuurlijke inkijk in onze gebouwen.” -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.