Zwembad of zwemvijver: wat pas het beste bij jou?
Woon.De laatste jaren zitten zwembadbouwers tot over hun oren in het werk en de aanleggers van zwemvijvers zagen de vraag in tien jaar tijd verdriedubbelen. Wil je ook waterpret bij je thuis? Wij doen beide types uit de doeken.
Delen per e-mail
De prijs
Zwembaden heb je in alle types: opblaas- en opbouwbaden, kant-en-klare kuipen die in één stuk zijn gegoten, bouwkundige zwembaden waarvan je de vorm zelf kunt kiezen, … Een opbouwbad van 10 meter lang koop je bij Intex voor nog geen 1.000 euro. Je hebt dan een basic bad, maar voor huurders of voor wie twijfelt om een echt zwembad aan te leggen, is het een prima oplossing. Wie all the way wil gaan, kan tot 100 keer meer uitgeven, maar algemeen wordt aangenomen dat je met 30.000 euro al een eind komt voor een zwembad van 8 bij 4 meter.
Een zwemvijver van die afmetingen is zowat 5.000 euro goedkoper. Handige Harry’s kunnen nog eens 5.000 euro besparen door zelf de kuip te metselen. Vroeger stelden zwemvijvers niet veel meer voor dan een doek in een uitgegraven put, maar de gemetselde kuipen zorgen voor een veel strakkere look. Samen met de verbeterde technieken is dat de voornaamste reden waarom zwemvijvers alsmaar populairder worden.
De waterzuivering
Zwemvijvers bestaan uit een zwem- en een filtergedeelte dat ongeveer een kwart van de totale oppervlakte beslaat. Voor een zwemzone van 32 m² moet je dus rekenen op 8 bijkomende vierkante meter waardoor een zwemvijver meer plaats inneemt dan een zwembad. De filterzone is grotendeels gevuld met een vulkanisch gesteente en bovenaan worden zuiverende planten geplaatst. Door algen kan het water in de zomer een beetje vertroebelen, maar wie het absoluut kristalhelder wil houden, moet UV-lampen plaatsen en een toestelletje dat een beetje koper aan het water toevoegt. Om de waterkwaliteit op peil te houden, hou je beter geen vissen. Een paar roofvisjes, zoals goudwindes die larven opeten, kunnen wel.
Zwembadwater werd traditioneel met chloor gezuiverd en ontsmet, maar nu zijn er heel veel methodes. Het water wordt ook behandeld met UV-lampen, met ozon, met waterstofperoxide of via zoutelektrolyse. Alle systemen hebben hun nut al bewezen, maar voor je keuze laat je je best bijstaan door een professional.
De verwarming
Zowel zwembaden als zwemvijvers kunnen verwarmd worden en dat is in ons land eigenlijk een must. Het grote voordeel is dat het zwemseizoen flink verlengd wordt, vaak van eind april tot begin oktober. Met een constante en aangename temperatuur ben je sneller geneigd om in het water te plonzen. Warmtepompen liggen het meest voor de hand om te verwarmen. Ze zijn niet goedkoop – reken zeker op 4.000 euro – maar ze hebben een hoog rendement, zodat je dat geld door de lagere verbruikskosten snel terugverdient. Voor de warmtepomp, het elektriciteitsverbruik van de installaties, het onderhoud en een check-up door een vakman betaal je zo’n 1.250 euro per jaar.
Met een dekzeil, noppendoek of rolluik beperk je ’s nachts het warmteverlies. Een zwemvijver kan eventueel zonder, want de bekleding van de kuip is daar meestal donker van kleur. Samen met de ondiepe filterzone warmt het water er sneller op. Je kan tijdens de bouw alle leidingen voorzien en dan later een warmtepomp aansluiten.
PLUS EN MIN
Zwembad
+ Minder plaats nodig
+ Uitgebreide keuze qua vorm, type en afwerking
+ Oogt luxueus
- Duurder
- Meer onderhoud
- Ligt toegedekt tijdens de winter
Zwemvijver
+ Maximaal spiegeleffect
+ Heel natuurlijk
+ Trekt leven aan
+ Warmt sneller op
- Geen visvijver
- Zonder bijkomende zuivering kan water wat vertroebelen
Bespaar door offertes te vergelijken
Omdat ze mee willen profiteren van de grote populariteit van zwembaden worden heel wat bedrijfjes opgestart die zich bezighouden met de aanleg. Dat zijn niet allemaal specialisten en daarom moet je altijd referenties opvragen en naar de ervaring polsen. Contacteer ook meerdere zwembadbouwers, want sommigen rekenen een paar duizend euro extra aan voor exact hetzelfde zwembad met identieke technieken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woon.4
Airco’s straks nog populairder door afschaffen terugdraaiende teller
Wie deze zomer een zwembad in de tuin wil, moet al geluk hebben om een installateur te vinden met voordien nog een gaatje in zijn agenda. Maar ook wie een gekoeld huis wil, maakt daar beter tijdig werk van. “De markt is al een poosje enorm aan het groeien door de opeenvolgende jaren met hittegolven, maar we verwachten een blijvende vraag door het afschaffen van de terugdraaiende tellers voor wie zonnepanelen heeft en door het vele thuiswerken”, vertelt Lieven Verstaen van Daikin. -
Woon.
Een kinderkamer om van te dromen? Jonge mama toont hoe je dat doet
Kinderkamers zijn een van de moeilijkste plekken om in te richten. Nochtans kun je er een van de mooiste ruimtes in huis van maken. Het is een kwestie van het juiste evenwicht vinden, om ze zowel een stijlvolle, praktische als kindvriendelijke toets te geven. In haar boek ‘Let’s Play House’ toont jonge moeder Joni Vandewalle hoe ze dat doet. -
NIJMEGEN6
Loterij bepaalt wie dit Nederlandse rijhuis mag huren, duizend geïnteresseerden
Liefst duizend huishoudens willen hier wonen, in deze rijwoning in het Nederlandse Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van een woningcorporatie met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
-
Woon.
In deze luxechalet lig je in bad met zicht op besneeuwde boomtoppen
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een chalet in Zwitserland. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
Livios
Op huizenjacht? Zo spoor je vochtproblemen op
Maar liefst 70% van de gevallen van bouwschade is volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf te wijten aan vochtproblemen. Ga je op huizenjacht, dan moet je hier zeker aandachtig voor zijn. En dat is niet altijd evident, omdat mankementen soms verstopt worden. Maar laat je niet afschrikken: dit stappenplan van bouwsite Livios helpt je op weg!
7 reacties
Marc Lehaen
Karel Wary
Filiep Lapeire
Jan De Maeyer
patrick mostin