Zoveel betaal je voor een warmtepomp (en deze premies komen erbij kijken)
WonenDe warmtepomp is dé duurzame verwarming van de toekomst. Toch loopt de prijs nog sterk op tussen de diverse types warmtepompen. Waaraan zijn die verschillen te wijten en wat krijg je er voor terug? Experte Jozefien Vanbecelaere van de Organisatie Duurzame Energie (ODE) doet haar relaas voor bouwsite Livios.
Vanbecelaere wijst op de prijsbepalers bij de aanschaf van een warmtepomp. “De twee belangrijkste factoren zijn het type warmtepomp en het vermogen. Het vermogen hangt af van de grootte van de woning en van het isolatieniveau.”
Je kan de kost van het systeem volgens Jozefien beperken met behulp van een performante regeling; of door energie op te slaan in je woning (dankzij de thermische inertie van beton bijvoorbeeld) of in een buffer (bijvoorbeeld een warmwatervat).
Benieuwd hoe zo’n warmwatervat werkt? Lees de getuigenissen van Patrick, Karel en Steven.
Op basis van een bevraging van leden-experts bepaalde ODE de gemiddelde prijs van elk type warmtepomp. Het gaat telkens om een warmtepomp van 8 kW voor een gebouw van 140-200 m².
Belangrijk: de gemiddelde prijzen gelden enkel voor ruimteverwarming. Als je ook sanitair warm water wil opwarmen, stijgt de prijs omdat hiervoor een groter vermogen nodig is.
1. Geothermische warmtepomp
Deze warmtepompen zijn het meest energie-efficiënt, maar ook het duurst. Ze halen energie uit de ondergrond of het grondwater en geven deze af in huis via vloerverwarming, ventiloconvectoren of extra grote radiatoren. Daarvoor worden leidingen in de grond gelegd. Verticaal met behulp van diepe putboringen; of horizontaal, waarbij de leidingen vlak onder het grasoppervlak komen te liggen.
- Gemiddelde prijs: 17.370 euro (inclusief 21% btw, installatie en boringen; exclusief warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
- Premie: maximaal 4.000 euro en 40% van het factuurbedrag
2. Lucht-waterwarmtepomp
Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Het rendement is lager dan bij een geothermische warmtepomp, omdat de buitentemperatuur minder constant is dan de temperatuur van de ondergrond. Daar staat tegenover dat dit type warmtepomp duizenden euro’s goedkoper is dan de geothermische warmtepomp.
- Gemiddelde prijs: 7.850 euro (inclusief 21% btw en installatie; exclusief warmteafgiftesysteem, bijvoorbeeld vloerverwarming)
- Premie: maximaal 1.500 euro en 40% van het factuurbedrag
3. Lucht-luchtwarmtepomp
Ook deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, maar in plaats van vloerverwarming of extra grote radiatoren, gebeurt de warmteafgifte rechtstreeks via convectoren.
- Gemiddelde prijs: 7.750 euro voor een multi-splitsysteem (inclusief 21% btw, installatie, buitenunit en drie binnenunits, dus hier is het afgiftesysteem wél meegerekend) Let wel: een lucht-luchtwarmtepomp voor één ruimte (split-systeem) heb je al vanaf 4.400 euro (inclusief 21% btw en installatie)
- Premie: maximaal 300 euro en 40% van het factuurbedrag
Wist je dat lucht-luchtwarmtepompen momenteel de meeste verkochte systemen zijn? Lees hier hoe dat komt.
4. Hybride systeem (gascondensatieketel + lucht-waterwarmtepomp)
Dit systeem is een combinatie van een gascondensatieketel en een lucht-waterwarmtepomp. Zo combineer je het beste van twee werelden: als de omstandigheden gunstig zijn, haal je warmte uit de omgevingslucht. Op koude dagen, als het rendement van de warmtepomp laag is, schakel je over op aardgas.
- Gemiddelde prijs: 10.050 euro (inclusief 21% btw en installatie, exclusief afgiftesysteem)
- Premie: maximaal 800 euro en 40% van het factuurbedrag
Twijfel je na het lezen van dit artikel nog tussen een gascondensatieketel en een warmtepomp? Laat je inspireren door deze specialisten.
Lees ook:
- Hoe haal je het maximum uit je warmtepomp?
- Gaswarmtepomp: het beste van beide werelden?
- "Elektriciteit te warm om warmtepomp te laten renderen"
- Welke hernieuwbare energie kiezen voor je nieuwbouwwoning?
Meer info over alle mogelijke (energie)premies? Geef je postcode in via de premielinker van Livios en ontvang een duidelijk overzicht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tuinaannemer bouwt tuin met zwembad bovenop dak van garages in Kortrijk: zo ging hij te werk
In het centrum van Kortrijk, kan je op het dak van enkele garages deze tuin met zwembad terugvinden. Tuinaannemer Bert Daenekindt maakte het ontwerp en vertelt aan bouwsite Livios hoe hij te werk ging. -
HLN Shop
Hij valt van de trap en kan niet overweg met het tapijt: vijf fabels over robotstofzuigers doorprikt
Kan je een zinvollere tijdsbesteding bedenken dan het achterna jagen van stof in de eeuwigdurende strijd om je woning netjes te houden? Schakel dan een robotstofzuiger in om jezelf dit stukje huishoudelijke sleur te besparen. Maar is zo’n slimme stofzuiger wel zo’n slimme investering? Er doen immers heel wat geruchten de ronde over de soms bedenkelijke kwaliteit of povere prestaties van zo’n huishoudhulpje. HLN Shop schept duidelijkheid rond vijf veelgehoorde bezwaren. -
Livios
Vanaf 1 september kan je renteloos 60.000 euro lenen om te renoveren: voor welke werken kan je die lening aanvragen?
De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de Mijn VerbouwLening. Vanaf 1 september kan je daarmee tot 60.000 euro lenen voor je renovatieprojecten. De regering hoopt hiermee de woningkwaliteit en de energieprestatie van de Vlaamse woningen te verbeteren. Wie heeft er precies recht op deze goedkopere lening? En voor welke projecten kan je ze aanvragen? Bouwsite Livios zocht het uit. -
-
PREMIUM
BINNENKIJKER. Het Bohemian beach-verblijf van Elke en Fré in Knokke: “We wilden het gevoel van het strand in huis halen”
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
Spaargids.be
Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden. -
PREMIUM
Kijk binnen in de 10 meest exclusieve huizen die nu te koop staan: “Deze villa op de dijk in Zeebrugge staat geprijsd tussen de drie en vier miljoen euro”
24 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerjohny daneels
sandra baart
Jeff Smulders
AUGUSTIN GHIJSELS
Stefanie van Dijk