Volledig scherm
© Getty Images

Zonnepanelen onderhouden: dit mag je wel en zeker niet doen

LiviosAfhankelijk van de kwaliteit van je zonnepanelen geniet je 10 tot 25 jaar van je eigen duurzame elektriciteit. Nieuwere modellen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Op voorwaarde tenminste dat je zonnepanelen goed werken. En daar hoort ook een correct onderhoud bij. Bouwsite Livios legt uit hoe je daaraan begint en wat je zeker wel en niet mag doen. 

 1. Zonnepanelen of niet, expert raadt thuisbatterij aan: hoe werkt het en wanneer is het rendabel?
  PREMIUM

  Zonnepane­len of niet, expert raadt thuisbatte­rij aan: hoe werkt het en wanneer is het rendabel?

  Een ware stormloop op zonnepanelen betekent niet dat ook de vraag naar thuisbatterijen stijgt. Ook een overheidspremie lijkt daar voorlopig weinig aan te veranderen. Nochtans lijkt zo’n thuisbatterij wel een goede investering voor de toekomst. Dat zegt Johan Driesen, expert van EnergyVille en professor aan KU Leuven. “De overtollige energie van jouw zonnepanelen opslaan, betaalt zich nu nog moeilijk terug. Maar dat kan in de toekomst wel snel veranderen.” Hij vertelt hoe zo’n systeem werkt en wat het kan opbrengen.
 2. “Huis met 6 slaapkamers, tuin én vijver voor 324.000 euro”: zoveel kost een woning in jouw provincie én dit mag je verwachten voor die prijs
  PREMIUM

  “Huis met 6 slaapka­mers, tuin én vijver voor 324.000 euro”: zoveel kost een woning in jouw provincie én dit mag je verwachten voor die prijs

  Het voorbije kwartaal steeg de gemiddelde woningprijs in Vlaanderen tot een recordbedrag van 303.243 euro. Op jaarbasis werden huizen maar liefst 16.000 euro duurder, zo blijkt uit cijfers van notaris.be. Maar hoe zit het in jouw provincie? Onze woonexpert Bjorn Cocquyt zocht het uit en ging op zoek naar woningen die je voor de gemiddelde prijs kunt kopen. “In Limburg betaal je gemiddeld 255.531 euro voor een woning, verkas je naar Brussel dan betaal je maar liefst het dubbele.”