Zonneboilers: dit zijn de 5 grootste misverstanden

Een zonneboiler werkt niet via zonnewarmte, maar via zonlicht. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler.
Viessmann Een zonneboiler werkt niet via zonnewarmte, maar via zonlicht. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler.
Met een zonneboiler kan je flink besparen op je warmwaterfactuur. Toch is het aantal toegekende premies voor zonneboilers het afgelopen jaar gedaald. Blijkbaar bestaan er heel wat misvattingen over deze hernieuwbare energiebron. Bouwsite Livios vroeg aan Belsolar, de Belgische zonneboilerassociatie, om ze op te lijsten. 

Misverstand 1: als de zon niet schijnt, heb je geen warm water

Een zonneboiler werkt niet via zonnewarmte, maar via zonlicht. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler. De zonnecollectoren plaats je op je dak, gevel of op de grond en vangen het zonlicht op. Met de energie hiervan verwarmt het de vloeistof die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat de opgewarmde vloeistof naar je boiler en via een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het sanitair water. Dus ook in putje winter of bij bewolkt weer kan je met een zonneboiler je sanitair water opwarmen.

TipSoorten zonneboilers: dit zijn de verschillen

Misverstand 2: voor een zonneboiler moet je je hele verwarmingsinstallatie vervangen

Je hoeft geen ingrijpende werken uit te voeren, als je een zonneboiler plaatst. Je verwarmingsketel kan je gewoon behouden en de boiler plaats je ernaast. Als er niet voldoende zonlicht is, verwarmt je ketel het sanitair water tot op de gewenste temperatuur.

Misverstand 3: zonnecollectoren gaan snel stuk

Zonnecollectoren bestaan meestal uit borosilicaatglas en voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Dit veiligheidsglas is zelfreinigend, warmt niet op en is bestand tegen hevige regen en hagel. Zelfs tegen de impact van een voetbal.

TipGeen budget voor zonneboiler? Hou rekening met deze punten om de installatie achteraf

Misverstand 4: zonnecollectoren vergen veel onderhoud

De vloeistof die voor de warmteoverdracht zorgt tussen de collectoren en de boiler bestaat uit een mengsel van antivriesproduct en water. Deze vloeistof moet maar een keer om de drie jaar gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Een zonneboiler gaat makkelijk 25 jaar mee. In die periode zal je misschien de pomp of het expansievat eens moeten vervangen. Lees hier hoe je een zonneboiler onderhoudt.

Misverstand 5: investering brengt niet op

Een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1.000 euro/m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Voor een gemiddeld gezin volstaat 5 m² zonnecollectoren. Je investeert dus gemiddeld 5.000 euro. Maar je kan hiervoor een premie aanvragen. Zo heb je een zonneboilerinstallatie soms al terugverdiend op minder dan zes jaar tijd. Collectoren die naar het zuiden gericht zijn, in een hoek van 45°, leveren het meeste rendement op.

Lees ook

Zonneboiler installeren? Dit is de richtprijzen

Zonnepanelen of zonneboiler: zo maak je de juiste keuze

Hoe kies je de juiste hernieuwbare energie? 5 tips

BronLivios

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Ik trap er niet meer in, telkens er voor iets subsidie gegeven wordt wordt je daar een tijdje later keihard op afgerekend! Ik was heel groen bezig, maar nog even en het kost me echt geld, klaar mee!

 • Jean Gobin

  bestel in oostenrijk = helft goedkoper zij kopen daar ook hun installaties ..

 • Michel Jacobs

  Ik heb een zonneboiler gezet omdat de ecologische produktie kost en het energieverbruik daarvan zeer laag is en het is fantastisch om bijna het ganse jaar de brander niet meer te horen aangaan bij warmwaterverbruik.Zelfs in de winter als de zon schijnt. Dat alleen is al een veel groter plezier dan het eventuele economische rendement.

 • eddy van hulle

  Wij hebben in 2011 zonnepanelen en zonneboiler laten installeren en ik moet zeggen dat het een verstandige investering was. Natuurlijk voor het elektrisch verbruik maar vooral het gas dat met 2/3 naar beneden is gegaan. Op dit moment zitten we ongeveer aan 35 a40 euro voor gasverbruik dus het is zeker interessant om er over na te denken. En nee geen belastingvoordeel gekregen. Dus al dat gezeik over terug verdiensten is een beetje kort door de bocht. Lage maandelijkse factuur iik blij

 • ANTONIO POL

  Als er subsidies bij te pas komen, zijn de prijzen steeds TE DUUR in vergelijking met het buitenland!