Zo rendabel is een thuisbatterij vandaag: "een terugverdientijd onder 15 jaar blijkt moeilijk”
Zonnepanelen zijn door de hoge energieprijzen populairder dan ooit. Als je ernaar informeert bij een installateur, krijg je doorgaans ook ineens een offerte voor een thuisbatterij gepresenteerd. Maar is zo’n extra investering van al snel enkele duizenden euro’s wel een goed idee? Bouwsite Livios vroeg het aan Koen Vanthournout, senior researcher bij VITO en Energyville.
Zonnepanelen produceren vooral overdag stroom, terwijl je daar op dat moment misschien net minder nood aan hebt dan ’s avonds. De stroom die je op dat moment niet zelf verbruikt, wordt dan automatisch in het elektriciteitsnet geïnjecteerd.
Terugleververgoeding
Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen wordt de terugdraaiende teller steevast vervangen door een digitale meter. Die draait dus niet terug wanneer je de zelfopgewekte stroom in het net injecteert. Je komt dan wel in aanmerking voor een zogeheten ‘terugleververgoeding’, maar je energieleverancier bepaalt zelf hoeveel die bedraagt.
“Een hogere vergoeding kan dus een goede reden zijn om van leverancier te veranderen”, weet Koen Vanthournout, senior researcher bij VITO en Energyville. “Binnenkort hoef je je overschot evenwel niet meer per se te verkopen aan de leverancier waarvan je elektriciteit afneemt. Je kan dan vrij een andere partij zoeken die een hogere vergoeding geeft. Maar het bedrag dat je krijgt per afgegeven kWh is sowieso lager dan de prijs die je betaalt voor elke kWh die je van het net afneemt.”
Het is dan ook aangewezen om je zelfverbruik te maximaliseren op het moment waarop je zonnepaneleninstallatie op volle toeren draait. Volgens energieleverancier Engie gebeurt dat nog veel te weinig: gezinnen verbruiken gemiddeld slechts 30 procent van de elektriciteit die ze zelf opwekken. Lees hier hoe je je eigenverbruik kan vergroten.
Opslaan in een batterij?
Je zou de opgewekte stroom ook overdag kunnen opslaan in een thuisbatterij, om die dan ’s avonds of ’s nachts te gebruiken. Batterijen winnen sterk aan populariteit, ook al omdat de meeste installateurs van zonnepanelen ze tegenwoordig standaard mee opnemen in hun offerte. Goedkoop zijn ze evenwel niet: je betaalt voor een thuisbatterij al snel 5.000 euro (inclusief btw en plaatsing), waardoor de totaalprijs van de zonnepaneleninstallatie voor veel gezinnen meer dan verdubbelt. Bekijk hier het volledige kostenplaatje van een thuisbatterij.
De Vlaamse overheid voorziet wel een eenmalige premie voor de aankoop of leasing van een thuisbatterij voor particulieren. Het maximumbedrag hangt af van de capaciteit, en kan in 2022 nooit hoger zijn dan 1.725 euro. De premie wordt jaar na jaar afgebouwd, en vanaf 2025 valt ze helemaal weg.
Volgens Engie kan een thuisbatterij je zelfverbruik opkrikken van 30 naar 50 tot zelfs 80 procent. In theorie althans, want je verbruiksprofiel, de grootte van je zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van de batterij zijn bepalend. Of die laatste uiteindelijk rendabel is, hangt eveneens af van al deze elementen, maar ook van het gewest waarin je woont.
Is een thuisbatterij de investering waard?
De huidige zeer hoge elektriciteitsprijzen maken zonnepanelen rendabeler dan ooit. Daarin investeren is volgens Koen Vanthournout dan ook een must. “Investeren in een thuisbatterij - die doorgaans een levensduur heeft van slechts 15 jaar - lijkt me vandaag echter geen goed idee. De terugleververgoedingen stegen namelijk mee met de elektriciteitsprijs, omdat de concurrentiële markt almaar meer op gang komt. Het verschil tussen wat je enerzijds krijgt voor wat je in het net injecteert en anderzijds betaalt voor wat je van het net afneemt, is dus ongeveer gelijk gebleven. Daardoor worden batterijen - in tegenstelling tot zonnepanelen - niet rendabeler.”
Vanaf juli is er trouwens een bijkomend argument: de mogelijke invoering van het zogeheten capaciteitstarief. Dat houdt rekening met verbruikspieken: hoe hoger die zijn, hoe hoger je elektriciteitsfactuur. De bedoeling hiervan is je ertoe aan te zetten om je verbruik meer te spreiden over de hele dag. Een thuisbatterij zou dan volgens de installateurs helpen om je pieken af te vlakken. Maar volgens Koen Vanthournout is het effect wellicht eerder beperkt, en moet in de praktijk nog bewezen worden of dit de rendabiliteit van een batterij wel structureel verbetert.
Wat verandert er vanaf juli precies op je energiefactuur? Lees hier wat je moet weten over het capaciteitstarief
Online simulatie
De simulator op de website Energiesparen.be geeft een indicatie van de terugverdientijd van een thuisbatterij. Dat gebeurt op basis van je jaarverbruik, hoe vaak je gezinsleden overdag thuis zijn, of je al dan niet elektrisch verwarmt en kookt, en of je een oude droogkast gebruikt. Uiteraard dien je ook de technische details van je zonnepaneleninstallatie en batterij in de rekenmodule in te voeren. Deze simulator houdt volgens de makers rekening met de huidige en toekomstige situatie op de energiemarkt.
Koen Vanthournout nam deze module voor Livios onder de loep. “Het betreft natuurlijk een indicatieve simulatie op basis van ‘slechts’ negen verbruiksprofielen”, oordeelt hij. “Bovendien is de veronderstelde terugleververgoeding te laag, en is het niet duidelijk of er écht rekening gehouden wordt met de huidige elektriciteitsprijzen. Maar mits wat ‘spelen’ met deze tool lijkt die wel een resultaat in de correcte grootteorde op te leveren. Een terugverdientijd onder 15 jaar blijkt sowieso moeilijk.”
Wil jij ook energiezuinig bouwen of renoveren? Vraag hier je gratis bouwmagazine ‘Mijn Energie’ aan met info en tips voor een onbezorgd project.
Lees ook op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hevige onweersbuien na droogte slecht voor je tuin: dit is het nut van een regenwaterput
Er hangen hevige regenbuien boven ons hoofd. Goed voor de planten, zou je denken, maar te veel water kan toch opnieuw problemen opleveren. Bij een plotse, felle onweersbui heeft de opgedroogde grond moeite om al dat water in één keer te slikken. Gelukkig kan je dak het wel opvangen, en daarom is een regenwaterput geen overbodige luxe. Niet alleen je tuin, maar ook je portefeuille heeft er bovendien baat bij. Bouwsite Livios rekende uit hoe lang het duurt voor je de investering hebt terugverdiend. -
Extreme Huizen
BINNENKIJKEN. Het duurste appartement dat te koop staat aan onze kust : “Voor 8,1 miljoen euro heb je een uniek zicht”
Vlak naast het casino van Knokke ligt het duurste appartement dat momenteel te koop staat aan de Belgische kust: een exclusieve duplex met zicht op de zee, de dijk en de Knokse witte villa’s. Vraagprijs? 8,1 miljoen euro. Vastgoedexperte Hadisa Suleyman krijgt een rondleiding, maar stelt zich toch enkele vragen bij die prijs. “Het zicht en het appartement zijn top, maar ik had op z’n minst gouden kranen verwacht.” Log hierboven in en kijk gratis naar de volledige aflevering van de HLN Original ‘Extreme Huizen’. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
-
vtwonen
Ben je een ‘cat lover’? Dit zijn vijf toptips om je woning helemaal katvriendelijk te maken
Heb of wil je een kat? Er zijn een aantal tips waarmee je je woning katvriendelijk kunt maken, weet vtwonen.be. Dat is niet alleen fijn voor je kat, maar ook voor jezelf. Zo gaan je meubels minder snel kapot en kan je kat alsnog zijn (of haar) gang gaan. Én, minstens even belangrijk: op die manier verzeker je het geluk van je favoriete viervoeter. -
PREMIUMSpaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
Annemie en Tom aangenaam verrast door verdict makelaar over hun renovatie: “We vreesden niet uit de kosten te geraken”
De halfopen woning van Annemie Van Gompel (45) en Tom Van Espen (44) is dan wel tot in de puntjes afgewerkt, de renovatiewerken kostten ook een behoorlijke smak geld: 270.000 euro. Onze woonexpert Björn Cocquyt ging samen met Maarten Mallants van Century 21 Future Home een kijkje nemen en zag dat het goed was: “Dit huis kan een grote groep kopers aantrekken.”