Zo lang mogelijk in je huis wonen? Met deze tips zorg je voor een huis dat je makkelijk aanpast
LiviosWil je ook op je oude dag nog van je woning blijven genieten? Dan wacht je best niet tot dan om je huis of appartement aan je toekomstige noden aan te passen. Met deze tips van bouwsite Livios zorg je voor een levenslange woonst, of je nu zelf ontwerpt en bouwt of koopt en renoveert.
Ben je van plan om een toekomstbestendige nieuwbouwwoning te bouwen? Dan begint alles in de ontwerpfase, met een vooruitziend bouwplan. Een aanpasbare woning vertrekt namelijk van een flexibele basis waarin je later makkelijk veranderingen kan doorvoeren zonder jezelf op kosten te jagen. In samenspraak met je architect kan je je woning flexibel ontwerpen met oog voor slim, optimaal en multifunctioneel ruimtegebruik. Maar ook als je naar een bestaand huis of appartement wil verhuizen, kan je bij je keuze al rekening houden met je oude dag. Met deze vijf tips groeit je woning met je mee.
1. Let op de bereikbaarheid en toegankelijkheid van je woning
Ben je nog op zoek naar een bouwgrond, huis of appartement? Hou tijdens de jacht dan rekening met de ligging en bereikbaarheid van je woning. Er komt misschien een dag dat je niet langer met de auto kan rijden of je je gewoon niet meer zeker voelt achter het stuur. Enerzijds is het dus belangrijk dat je op wandelafstand van onder meer de winkel, het postkantoor en de apotheek gaat wonen, anderzijds dat er ook een bushalte of treinstation in de buurt ligt.
Ga je voor een appartement? Dan zijn er nog een aantal extra factoren waar je het best op let. Zo zijn appartementen op het gelijkvloers veel makkelijker toegankelijk te maken dan die op een hogere verdieping, waardoor ze je meer veiligheid en comfort bieden. Bovendien is de toegankelijkheid van de gemeenschappelijke delen in zo’n gebouw van groot belang. Denk maar aan de deuren, trappen en ingangen, maar ook de lift, kelder en parking. Zeker als je wat minder goed te been bent of een hoop boodschappen naar binnen moet dragen, is een toegankelijk appartementsgebouw een must.
Tip: Vraag na of de Vlaamse stedenbouwkundige verordening rond toegankelijkheid van toepassing is op het appartementsgebouw dat je op het oog hebt. Controleer ook of in de praktijk alles klopt. Hou er wel rekening mee dat sommige kleinere gebouwen niet aan die verordening moeten voldoen.
2. Denk aan een aanpasbare en flexibele indeling
Zit je in de ontwerpfase van je nieuwbouw of heb je een woning op het oog? Denk dan meteen goed na over de indeling ervan. Op je oude dag kan je om een slaap- en badkamer op het gelijkvloers bijna niet heen. Wil je later een lift kunnen plaatsen? Plan dan nu al zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping een berging in en scheid ze van elkaar met een houten vloer. Zo kunnen die ruimtes later als liftschacht dienen. Plaats je een lift? Hou er wel rekening mee dat je dan een extra bergruimte moet voorzien. Door zoveel mogelijk lichte, verplaatsbare binnenwanden te gebruiken, geef je jezelf bovendien de kans om je woonruimtes flexibeler in te delen. Van twee kinderkamers kan je dan bijvoorbeeld één ruime en toegankelijke slaapkamer maken door een paar wanden weg te halen. Woon je in een appartement op één verdieping en wil je er levenslang blijven? Dan is een toilet dat aansluit op je badkamer ideaal.
Meer weten over een praktische indeling? Bekijk hier meer concrete tips.
3. Beperk drempels en niveauverschillen
Een huis vol drempels en andere niveauverschillen? Dat is om problemen vragen, zeker gezien de kans nu eenmaal bestaat dat je ooit minder goed ter been zal zijn. De beste oplossing is dan ook om drempels volledig te vermijden. Met een verzonken schuifraam kan je de overgang tussen kamers of van binnen naar buiten vrijwel naadloos maken. Is er een niveauverschil waar je niet om heen kan? Werk dan met een helling in plaats van met een trede. Als je toch voor een bovenverdieping gaat, zorg je het best voor een rechte trap met een goede leuning. Zo kan je toch nog vrij comfortabel naar boven en beneden. Als het echt niet meer lukt, kan je altijd nog een traplift installeren.
4. Zorg voor voldoende ruimte
Ben je wat minder goed ter been? Dan is extra beweeg- en manoeuvreerruimte geen overbodige luxe. Maak de deuren en gangen daarom zeker breed genoeg. Als maatstaf neem je het best 93 cm voor deuren en 120 cm voor gangen. Zo kan je makkelijker meubels en andere grote spullen verplaatsen en heb je altijd de nodige plaats om er met een rolstoel te passeren. Ook door flexibel te werken met verplaatsbare wanden en kamers te herbestemmen, kan je op termijn meer ruimte voorzien waar je die nodig hebt. Denk maar aan een toilet met vestiaire die je omtovert tot een ruime gelijkvloerse badkamer of het eerdere voorbeeld van de twee kinderkamers die je met minimale aanpassingen in een grote slaapkamer verandert.
5. Ga voor flexibele technieken
Zeker als je wat ouder wordt, hebben technieken als parlofoons en domotica het potentieel om je leven een stuk makkelijker te maken. Zorg daarom van begin af aan voor een flexibele elektrische installatie en de nodige wachtleidingen. Je kan die technieken eventueel centraliseren in technische kokers. Zorg in ieder geval dat je zelf overal vlot bij kan. Door goed na te denken over de plaatsing van je leidingen, maak je het jezelf makkelijker om achteraf nog dingen aan te passen. Overweeg je pakweg om een gelijkvloerse berging later om te bouwen tot badkamer? Leg daar dan nu al wachtleidingen voor de aan- en afvoer van het sanitair water. Dat bespaart je in de toekomst heel wat kap- en breekwerk.
Ga je bouwen of je huis grondig renoveren? Vraag dan je gratis bouwboek aan van Verstandig Bouwen en Renoveren. Boordevol nuttige tips en inspiratie voor jouw project.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ninashop.be
De eeuwige topper: met deze cognac handtassen ben je altijd stijlvol
Op zoek naar een nieuwe lievelingstas? Een cognackleurig exemplaar weet ieder fashionistahart te bekoren. Met deze 3 tips van Ninashop.be maak je gegarandeerd de juiste keuze. -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUM
“82% van beleggers vindt het bezit van een eigen woning belangrijk”: deze zaken moet je weten als je een huis of appartement wil kopen
-
-
Livios
Zelf je badkamer verbouwen? Johny uit ‘Huis Gemaakt’ legt uit waar je zeker op moet letten
Elke week geeft bouwopzichter Johny Kaczmarowski van het programma ‘Huis Gemaakt’ een handige verbouwtip aan bouwsite Livios, die ook jou kan helpen met je renovatieproject. Vandaag legt hij uit hoe je de plaatsing van je badkamer het best aanpakt. -
Lezersoproep: De huizenmarkt wordt steeds gekker, de druk op kopers steeds hoger. Wat zijn jouw ultieme tips om toch een woning te scoren?
Wie een huis wil kopen, maakt zich best op voor een huizenjacht vol verrassingen. Kopers worden steeds vaker onder druk gezet om zonder ‘opschortende voorwaarden’ te tekenen, bieden gebeurt meer en meer onder gesloten omslag om de prijs de hoogte in te jagen en er zijn zelfs kopers die een bod doen zonder dat ze het huis gezien hebben. Wat zijn jouw ultieme tips om toch een woning te scoren? -
PREMIUM
Isabelle (41) en Pedro (50) geven hun passie voor lezen door aan hun kinderen: “Via kinderboeken leren ze heel wat normen en waarden”
Dankzij de leergierigheid van hun middelste zoon werd het gezin van Isabelle en Pedro er eentje met drie boekenwormen. In hun opvoeding staan plezierige gezinsactiviteiten centraal, waarvan lezen ieders favoriet is. “Door zich te verliezen in verhalen leren Jack, Louic en Jérôme mooie waarden en deugden en leren ze omgaan met moeilijke situaties", vertelt Isabelle. “Alleen aan het samenspelen met drie is nog wat werk.” -
PREMIUM
Gluren bij de buren: deze knappe huizen staan te koop net over de Vlaamse grens