Zelf je badkamer verbouwen? Johny uit ‘Huis Gemaakt’ legt uit waar je zeker op moet letten
LiviosElke week geeft bouwopzichter Johny Kaczmarowski van het programma ‘Huis Gemaakt’ een handige verbouwtip aan bouwsite Livios, die ook jou kan helpen met je renovatieproject. Vandaag legt hij uit hoe je de plaatsing van je badkamer het best aanpakt.
Bij de renovatie van de badkamer kan er waarschijnlijk het meeste mislopen. De badkamer is namelijk een vochtige ruimte, waar water vaak kwistig in het rond spat. Elektriciteit, waterdichtheid en verluchting zijn dan ook drie zaken waar je goed bij moet stilstaan.
Je badkamer renoveren? In deze volgorde pak je de werken best aan
Elektriciteit
Water en elektriciteit gaan niet samen. Water is namelijk een goede geleider voor elektrische stroom en verhoogt dus het risico op elektrocutie. En laat er nu aan water geen gebrek zijn in de badkamer. Dat is ook de reden waarom er in het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) specifieke richtlijnen staan voor de badkamer.
Zo moet het stroomcircuit in de badkamer extra beveiligd zijn met een differentieelschakelaar van 30 mA, moeten schakelaars dubbelpolig zijn, dient een metalen bad geaard te zijn en is het voor stopcontacten en schakelaars verplicht bepaalde afstanden te respecteren ten opzichte van het bad en de douche.
Elk risisco uitsluiten? Hier vind je een overzicht van alle richtlijnen omtrent elektriciteit in de badkamer
Waterdichtheid
Water baant zich heel makkelijk een weg overal doorheen. Op plaatsen waar het niet kan uitdrogen, ontstaan vochtplekken en schimmel, en tast het zo materialen aan. Een goede waterdichte afsluiting rond de douche, het bad en de wastafel is dan ook cruciaal. Hier bestaan gelukkig heel wat hulpmiddelen voor. Voor je een wand betegelt, plaats je eerst een waterdichtingsdoek die je verlijmt op de ondergrond. Daartegen komen dan de tegels.
Je inloopdouche waterdicht maken: met deze tips zit je van de eerste keer goed
Niet sponsen
Vertrek je van een bakstenen muur, dan moet die eerst gecementeerd worden voor je het waterdichtingsdoek plaatst. Bestaan de badkamerwanden uit cellenbeton, (groene!) gipskartonwanden of een ander waterzuigend materiaal, dan moet je eerst een primer aanbrengen en vervolgens pas de lijm. Laat je de muren bepleisteren, vraag de stukadoor dan om de te betegelen oppervlakte niet te ‘sponsen’ (vlak maken, maar niet glad afwerken). Dat laat immers een film achter waardoor de lijm kan lossen.
Geen fan van tegels? Ook deze materialen lenen zich voor de afwerking van je douchewand.
Tips voor een optimaal resultaat
• Zorg dat de ondergrond goed droog is voor je de lijm aanbrengt.
• De lijm zelf moet wel nog vochtig zijn voor het waterdichtingsdoek ertegen komt.
• Vermijd luchtbellen.
• Twee aansluitende doeken moeten elkaar minstens 10 cm overlappen.
• Laat het doek ook over de rand van het bad of douchevloer komen. Nadat de tegels zijn geplaatst kan je het overschot wegsnijden. Doe dit loodrecht op de rand, niet op de muur, anders riskeer je met een speling te zitten waartussen het water alsnog weg kan.
• Kit goed af.
• Voeg alles goed op. Ter hoogte van het bad en de douche kan je eventueel epoxyvoegsel gebruiken. Het biedt een betere garantie op succes, maar is wel een stuk duurder (tot drie keer de prijs van gewoon voegsel).
Extra advies
• Door de bad- of doucherand die tegen de muur aanleunt ook te kitten, bouw je een extra beveiliging in.
• Zorg dat je overal in de badkamer sanitaire kit gebruikt: tussen de wand- en vloertegels, rond de wastafels, ter hoogte van douche en bad…
Geen pro met siliconen? Raadpleeg dit stappenplan om met succes te kitten
Verluchting
In de badkamer is het vaak warm en vochtig. Een goede verluchting is dan ook essentieel om problemen te vermijden. Hou hier dus zeker rekening mee. Een klein raam biedt misschien wel weinig inkijk, maar zal je niet helpen om voldoende te verluchten. Ga dus voor een groter raam dat je helemaal kan openzetten. Vervang je de ramen niet, overweeg dan een ventilatiesysteem in de badkamer. Er bestaan tegenwoordig goede decentrale oplossingen.
Welk ventilatiesysteem is het best voor jou? Lees hier wat je moet weten over de verschillende opties
Lees ook op Livios.be:
Meer tips van bouwopzichter Johny? Kijk hier mee achter de schermen van het programma ‘Huis Gemaakt’
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be. Livios.be is een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo wordt je was terug fris: “Gebruik liever geen vloeibaar wasmiddel in je machine”
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexperte Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week vertelt ze hoe je jouw wasmachine en droogkast optimaal schoonhoudt. -
PREMIUMDEEL 166
KOTCRISIS IN DETAIL. Zo duur wordt een studentenkamer volgend academiejaar in Leuven, Gent en Brussel. “Acuut tekort aan tienduizenden studentenkamers”
-
Independer
Ga je scheiden? Dit zijn de gevolgen voor je verzekeringen
Scheiden heeft niet alleen emotionele consequenties. Je moet plots ook een heleboel praktische zaken regelen om met je ‘nieuwe leven’ te kunnen beginnen. Hoe breng je bijvoorbeeld je verschillende verzekeringspolissen in orde? Independer.be adviseert. -
-
Livios
Zo leerden de koppels van ‘Huis Gemaakt’ verbouwen: “Geoefend met gipsplaten in de kelder van mijn vader”
Na weken afbreken, zijn de koppels uit het tv-programma ‘Huis Gemaakt’ begonnen aan de afwerking van de slaap-en woonkamer. Hoe ze al die werken tot nu toe ervaren? Bouwsite Livios vroeg het aan Eline en Younes, Cedric en Anaïs en Emiel en Alexia. “We zijn al heel wat kilootjes kwijt geraakt!” -
Jobat
Dit zijn de 5 grootste afknappers op je cv
Je cv moet ervoor zorgen dat een potentiële werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Het is dus van groot belang dat je met je cv niet je eigen ruiten ingooit. Jobat.be overloopt daarom vijf afknappers die je absoluut moet vermijden. -
Livios
Heerlijk relaxen in eigen tuin: zo geef je de gezelligheid een flinke boost
Nu de zon al enkele dagen van de partij is, trekken we met z’n allen naar buiten om te genieten. Dat lukt des te beter in een gezellige tuin. Heb je groene vingers of net helemaal niet? Dat maakt niet uit. Met deze tips van bouwsite Livios tover je je tuin om tot een uitnodigende ruimte waar je fijn kan vertoeven met familie en vrienden. -
Hoe maak je best houten tuinmeubelen schoon? “Met de hogedrukspuit verwijder je het beschermlaagje van het hout”
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week vertelt ze hoe je houten tuinmeubelen het best kunt schoonmaken.