Gesponsorde inhoud

Zelf een wand met platen van Gyproc® plaatsen? Zo maak je het verschil!

Gyproc
Een mooie Gyproc® wand herken je aan de correct afgewerkte voegen en hoeken. Als je dit goed aanpakt, zit je op rozen voor de eindafwerking met verf of behang. Moeilijk? Nee hoor. Maar hou wel rekening deze aandachtspunten.

Als de ondergrond van je gipskartonwand niet voldoende effen is, kan je daar met een primer of extra afwerkingslaag niks meer aan veranderen. Daarom is het belangrijk om je voegwerk met de juiste producten en technieken uit te voeren. Wil je in de praktijk leren hoe jij de perfecte voegen en hoeken uitvoert? Kom naar de Gyproc dag bij Gamma op zaterdag 3 november, de experten van Gyproc® tonen het je!

Traditionele voegafwerking

Je hebt niet in elke kamer hetzelfde afwerkingsniveau nodig. Veel hangt af van het gebruik van de ruimte (nat of droog) en het afwerkingsmateriaal (verf, behangpapier, behang, …). De traditionele voegafwerking is voor de meeste doe-het-zelvers haalbaar en geschikt voor tal van afwerkingen, van matte verf tot structuurbehang.

Hoe ga je te werk? Breng voegmiddel aan, druk de voegband in de specie en strijk een nieuwe laag over de band. Gebruik je zelfklevende gaasband, breng dan eerst de voegband aan en daarna pas de voegspecie. Breng ten slotte een extra afwerklaag (kant-en-klaar of in poedervorm verkrijgbaar) aan om de overgang van de voeg met de plaat zo vlak mogelijk te maken. Voor oppervlakken die je achteraf bedekt met panelen of tegels kan je de finisher achterwege laten. Dat scheelt weer een pak tijd!

TIP: in natte ruimtes, zoals de badkamer, gebruik je de groene Gyproc WR platen en de bijhorende Gyproc Hydro Joint Mix en groene gaasband.

Voor fijnproevers en specialisten

Moet jouw binnenwand vlakker dan vlak zijn, bijvoorbeeld in een kamer met veel invallend licht? Ga dan voor de afwerking van hoge kwaliteit. Ook voor satijn- en glansverf of vinylbehang kies je best voor deze optie. Je begint op dezelfde manier als bij de traditionele afwerking, maar brengt nog een of twee extra deklagen aan over het volledige plaatoppervlak om oneffenheden op te vangen. Schuur nadien het oppervlak op met de hand voor een optimaal resultaat.

TIP: haal het gratis ‘Gyproc Doe-Boek’ op bij je doe-het-zelfwinkel. Hierin ontdek je alles over de kunst van het voegen.

Aandacht voor de hoeken

Het afwerken van de hoeken is misschien wel het meest complexe onderdeel van de plaatsing. Gelukkig heeft Gyproc® hier twee hulpmiddelen voor ontwikkeld, op maat van de doe-het-zelver.

AquaBead® Buitenhoek 90°: vergeet klassieke ‘voegijzers’, met AquaBead® Buitenhoek 90° biedt Gyproc een gebruiksvriendelijk alternatief waarmee jij snel en zonder fouten stevige, stootvaste en strakke buitenhoeken uitvoert. Ontdek in deze video hoe je AquaBead optimaal gebruikt.

Gyproc® Flexibele Voegband: deze voegband is geschikt voor buiten- en binnenhoeken in elke gewenste hoek, bijvoorbeeld voor de aansluiting van een schuin dakvlak op een rechte wand. Meer weten?

Bekijk de instructievideo voor het afwerken van hoeken.

TIP: één goed praktijkvoorbeeld zegt meer dan duizend woorden. Laat je daarom adviseren, informeren en inspireren tijdens één van de demo’s georganiseerd door Gyproc. Ontdek waar die doorgaan op www.gyproc.be
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.