Zelf chape leggen? Het kan dankzij West-Vlaamse uitvinding

Ontwikkelaars Daisy Bohyn en Tom Verstaen brengen een 'chaperooster' op de markt op maat van doe-het-zelvers.
Staenis Ontwikkelaars Daisy Bohyn en Tom Verstaen brengen een 'chaperooster' op de markt op maat van doe-het-zelvers.
Lang wachten op je chapper? Waarom probeer je het niet zelf! De West-Vlaamse start-up Staenis brengt een ‘chaperooster’ op de markt en belooft professionele kwaliteit op maat van doe-het-zelvers. De bouwsite Livios sprak met ontwikkelaars Tom Verstaen en Daisy Bohyn. "Met ons systeem kan je heel wat geld uitsparen."

Hoe werkt het chaperooster precies? “Je plaatst één rij kunststoffen roosters, stelt ze in op de juiste hoogte, vult ze met chape en trekt de chape vervolgens vlak op de bovenkant van het rooster. Het rooster blijft permanent zitten en zorgt voor een vlakke en barstvrije dekvloer. Je hebt ook geen uitzettingsvoegen meer”, zegt Tom Verstaen, die in 2017 nog nationaal Tegelzetterkampioen werd.

Chape voor doe-het-zelvers

“Het grote voordeel is dat iedereen nu zelf chape kan plaatsen”, vertelt Daisy Bohyn, interieurarchitecte en productontwikkelaar. “Tot nu toe durfden doe-het-zelvers er niet aan te beginnen omdat het moeilijk is om chape perfect vlak te krijgen. Met het Staenisrooster is dat geen probleem meer. Doordat het rooster opgedeeld is in hokjes van 0,25 m² blijft de chape perfect vlak bij het plaatsen én bij het drogen. Bovendien kan je het systeem combineren met vloerverwarming.”

… en professionelen

“Voor professionelen is het dan weer een voordeel dat ze er een handig hulpmiddel bijkrijgen. Zo kunnen chapebedrijven minder ervaren medewerkers makkelijker inzetten voor de plaatsing. Het Staenisrooster helpt hen kwaliteit leveren.”

Geld besparen

“Vooral voor kleine oppervlakten zoals een keuken of badkamer is het duur om een professionele chapper te laten komen. Voor particulieren is de richtprijs gemiddeld 16,50 euro per vierkante meter. Je kan dus heel wat geld uitsparen”, vertelt Daisy.

Benieuwd hoeveel een ‘normale’ chape kost en welke factoren de prijs bepalen? Ontdek het hier!

… maar ook tijd

Er zijn slechts een 350-tal professionele chapebedrijven in Vlaanderen. Wachttijden kunnen dus oplopen. “Met het Staenisrooster gaat chape leggen even snel als de klassieke manier. We willen nog tools ontwerpen waardoor het nog vlugger kan. Maar dat is voor de toekomst”, besluit Daisy.

Bezoek Staenis op Batibouw in stand 121 in Paleis 5 of ontdek nu al honderden Batibouw-nieuwigheden op Livios.

67 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Je moet daar niet over rijden. Een emmertje en een schepje, zoals op het strand. Het is dan ook een West-Vlaamse uitvinding.

 • Erik Vanendert

  Hmm de chape laten leggen was bij onze renovatie 3% vd totaalprijs. Kostbesparing van dit systeem lijkt me wel heel marginaal.

 • Marjolein Pas

  Hoe je daarover kan rijden? Of je begint in de verste uithoek en legt roosters per roosters en vult zo. Of met houten planken over vermoed ik? Het WTCB gaat niet over een nacht ijs

 • Elke De Vos

  Geert, Geert, waar gaat dat naartoe... Waar zijn de mannen die hard werken en niet bang zijn zich vuil te maken... Ah juist, hij zit thuis op mij te wachten!

 • GREGORY DENORME

  Hoe kan je daar in godsnaam met een kruiwagen vol chape gaan overrijden? ziet er leuk uit maar hoe werk je de kanten aan de muur aan? rooster doorslijpen? nee dank u, laat dat maar over aan de echte vakmensen dan ben je zeker dat uw vloer pas ligt!!!!