WOON.LIVIOS

Gesponsorde inhoud

Zalig warm en fluisterstil: ga voor een goede akoestiek

Met het perfect all-in-one isolatiesysteem isoleer je je dak zowel thermisch als akoestisch.
Isover Met het perfect all-in-one isolatiesysteem isoleer je je dak zowel thermisch als akoestisch.
Dat isolatie belangrijk is voor je comfort weet ondertussen iedereen. Maar wist je ook dat het bepalend is voor de akoestiek in huis? Zeker nu we steeds dichter bij elkaar wonen op kleinere bouwgronden en in appartementen. Logisch dat ISOVER hier werk van maakt met het perfect dak-systeem.

Toenemend verkeer, lawaaierige buren, een drukke woonomgeving: we ondervinden steeds meer stress door geluidsoverlast in onze woning. Een probleem dat alleen maar zal toenemen nu we steeds dichter op elkaar gaan wonen. Daarom is het jammer dat akoestiek – een van de grootste uitdagingen van de toekomst – zwaar onderschat wordt in de bouwwereld. Zeker als je weet dat lawaaihinder een grote invloed heeft op je levenskwaliteit en gezondheid. Gelukkig bestaan er zowel voor nieuwe als voor bestaande woningen oplossingen om je hier tegen te wapenen.

Glaswol, de ideale geluidsdemper

Lawaaihinder went nooit. Tref daarom van in het begin van je (ver)bouwproject de nodige akoestische maatregelen. Bij nieuwbouw kies je zelf de materialen en bouwmethodes, maar ook bestaande woningen kan je akoestisch verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld de overdracht van luchtgeluiden (zoals stemmen) beperken volgens het massa-veer-massaprincipe. Geluidstrillingen worden achtereenvolgens opgevangen door een eerste massa, een verende laag van akoestische isolatie, en opnieuw een tweede massa. De isolatie vangt de trillingen op en doet zo dienst als schokdemper. In de praktijk blijken twee materialen uitstekende resultaten te halen: glaswol voor de geluidsabsorberende veer, en gipsplaten en dakbedekking voor de massa.

All-in-one isolatieoplossing

Geluid vindt zijn weg door elke opening en kier heen. Ook een luchtdicht en goed geïsoleerd dak is dus essentieel om geluidslekken te voorkomen. ISOVER liet een extern laboratorium akoestische testen uitvoeren op drie verschillende isolatieoplossingen, met vergelijkbare thermische prestaties, voor een keper-gordingendak.

• Oplossing 1: 6 centimeter Isoconfort tussen de kepers + 12 centimeter Isoconfort als tweede laag met Suspente Plagyp® I.

• Oplossing 2: 6 centimeter Isoconfort tussen de kepers + 12 centimeter Isoconfort als tweede laag tussen een houten structuur.

• Oplossing 3: 12 centimeter harde platen.

En wat blijkt? Het beste resultaat bereik je met de eerste oplossing. Met dit perfect all-in-one isolatiesysteem isoleer je je dak dus zowel thermisch als akoestisch. 

Maximale akoestische prestaties

Dankzij de unieke Suspente Plagyp® ophangstangen heb je minder ophangpunten en dus ook minder onderbrekingen in je isolatielaag. Zo win je tegenover dezelfde opbouw met een ophoging in hout nog eens 4 decibel. Hoe dikker de glaswolisolatie, hoe beter de resultaten. Met 18 centimeter glaswolisolatie bereik je dezelfde thermische prestaties als met 12 centimeter harde platen. Alleen levert glaswol je meer dan een halvering van het geluid op.

Met het perfect dak-systeem van ISOVER lig je nooit meer wakker. Hier kan je alle troeven terugvinden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.