Zachter weer, hét ideale moment om je woning te schilderen: onze tien tips voor een topresultaat
LiviosHet kwik klimt gestaag richting een mooi lenteweertje. En dat is niet alleen het ideale moment om je terrasstoelen opnieuw uit te stallen. Ook die verfborstel mag je nu opdiepen, want schilderen doe je het allerbest bij temperaturen rond de 17 à 18°C. Waar dien je verder allemaal rekening mee te houden voor een ultiem resultaat? Bouwsite Livios somt tien tips op.
Allereerst dit...
Een goede voorbereiding bepaalt of je verfklus een succes wordt of niet. Maar liefst 70 procent van het resultaat hangt af van een goede voorbereiding. Neem dus voldoende tijd om je muren en plafonds te leren kennen.
Vermijd kranten en gebruik het juiste schuurpapier: dit mag je niet vergeten voor je aan de slag gaat.
1. Begin niet te snel
Is je nieuwe woning nog niet bemeubeld? Dan kan je snel beginnen verven. Maar zijn je muren en plafonds hier wel klaar voor? En hoe lang moet je pleisterwerk drogen? Ga uit van één week per millimeter bepleistering. Voor 2 cm pleister is dat dus 20 weken wachttijd. Hierna kan je aan de slag. Maar vergeet niet dat je bouw zich nog ‘zet’. En dat er hier en daar waarschijnlijk nog barsten in je pleisterwerk opduiken.
Ga al aan de slag met primer
Wil je toch snel beginnen? Veel decoratiezaken lenen vochtmeters uit om te controleren of je muren droog genoeg zijn. Is dat het geval? Breng dan een laag primer aan. Zo heb je al een mooi idee van het eindresultaat. Laat de primer een jaartje staan en werk vervolgens pas alles af.
2. Nieuwbouw? Check je ondergrond
De afwerking van je wanden en plafonds bepaalt alles. Voor vers pleisterwerk of nieuwe gipsplaten heb je een primer nodig. Die zorgt dat de ondergrond de verf goed opneemt en vormt de brug tussen de pleister en de uiteindelijke afwerkingslaag. Zonder primer is de kans groot dat je verf niet genoeg hecht.
Test: zo weet je of je muur verfklaar is
Een verfklare muur is een poreuze muur. In nieuwbouwwoningen is dat vaak een probleem. De pleisterwerker doet zijn best om het oppervlak zo glad mogelijk te krijgen. Achteraf moet je dan lichtjes bijschuren om de verf goed te laten hechten.
Een handige manier om dit zelf te testen: sproei een beetje water in de hoeken van je muren. Trekt het water binnen de acht seconden in de ondergrond? Perfect! Pas na twaalf seconden? Dan breng je best een fixatiemiddel aan. Duurt het langer dan twaalf seconden? Begin in dat geval al maar te schuren.
3. Oudere muren? Reinig voldoende
Heb je een woning gekocht en is alles al eens geverfd? Dan heb je meestal geen primer meer nodig. Een laagje afwerking volstaat hier. Of het nu gaat om pleisterwerk of gipsplaten. De uitzondering op de regel: vuile muren na veelvuldig roken, roetaanslag of waterschade. Hier heb je een isolerende primer nodig. Anders komen er vroeg of laat vuile kringen tevoorschijn.
De ammoniaktest
Controleer zelf of je muren vuil zijn. Doe wat ammoniak in een emmer met lauw water. Wrijf met een spons over een stuk muur en wring deze een aantal keren uit in de emmer. Kleurt je water gelig? Dan koop je best een isolerende primer. Reinig oude muren niet met ammoniak, maar met een neutrale allesreiniger. Ammoniak laat resten achter. Naspoelen doe je met water. Ververs regelmatig het water in de emmer.
4. Afplakken: gebruik de juiste tape
Goede tape om af te plakken is goud waard. Maar welke kies je? Een goedkope tape heeft twee nadelen: de verf kan er nog onder en de lijm is vaak te sterk. Als je de tape lostrekt, komt er mogelijk verf mee van je wand of plafond. Let extra op bij ramen en deuren.
Hoe herken je de betere tapes? De bekende gele crêpe tapes zijn goed om eenmalig je vloer of raam mee af te plakken. Voor specifieke schilderwerken informeer je je best over aangepaste tapes. De paarse en gouden tapes geven een strakker en mooier eindresultaat, maar zijn wel wat duurder.
Win advies in
Je goed laten informeren, is cruciaal. Sommige decoratie- of verfzaken geven gratis advies aan huis. Niet alleen over de verf die je best gebruikt, maar ook over welke kleurencombinaties passen in jouw interieur. Of over welke afplaktapes je moet gebruiken.
5. Breng genoeg lagen aan
Hoeveel lagen verf heb je nodig? Dat hangt af van het product en van de kleur. Voor lichte tinten volstaan twee lagen meestal. Ga je voor fel wit, dan heb je eerder drie lagen nodig. Hetzelfde voor felle en donkere kleuren. Bovendien is het soms beter om twee lagen primer aan te brengen en één laag afwerking dan andersom. Je primer hecht namelijk een pak beter en is tegenwoordig verkrijgbaar in de kleur van je afwerkingslaag.
Latex, vinyl, acrylaat, ... : noem maar op: check deze tips om de juiste verf te kiezen uit het enorme beschikbare aanbod.
6. Zorg voor het perfecte verfklimaat
Verf je best in de zomer of liever in de winter? Als er ventilatie of verwarming in de woning is, maakt het niet zoveel uit. Is dat niet het geval, bijvoorbeeld bij een grote verbouwing, dan zijn twee dingen belangrijk: de temperatuur en de luchtvochtigheid. Binnen moet het minstens 10°C zijn, idealiter 17 à 18°C. De luchtvochtigheid ligt best tussen de 60 en 70%. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt je verf te snel. Is die te hoog, dan blijft je verf te lang nat.
Maak je woning schilderproof
Is het vochtig buiten? Hou dan je ramen dicht tot je klaar bent. Zeker bij verf op waterbasis. Bij solventgedragen verf (met terpentine, nvdr.) verlucht je de ruimte best af en toe. Hou ook op heel warme dagen alles dicht zodat je verf niet te snel droogt. Tip: krijg je een droge mond tijdens het verven? Hoog tijd om de luchtvochtigheid te verhogen. Vul gewoon een paar emmers met warm water en zet deze in de ruimte waar je bezig bent.
7. Werk met het geschikte materiaal
Gebruik voor kleine oppervlakken en hoekjes een verfborstel. Voor grotere vlakken een rol. Voor watergedragen producten neem je een synthetische borstel, voor solventgedragen verf werk je met een borstel van varkenshaar. Kies voor muren bij voorkeur rollen van 18 cm breed. Voor typische muurverven ligt de gepaste haarlengte tussen 9 en 13 mm, afhankelijk van de rol.
Meer weten over verfborstels en -rollen? Dit artikel geeft al hun geheimen prijs voor een optimaal resultaat.
8. Gebruik alle verf in de pot
Op de verfpot staat hoeveel vierkante meters je met de inhoud kan dekken. Dat heeft een goede reden: heb je verf over? Dan is je verflaag waarschijnlijk te dun en is het eindresultaat niet optimaal. Meet dus goed op voorhand de oppervlakte van je muren en plafonds na.
9. Hanteer de juiste techniek
Voor een perfect eindresultaat, zonder strepen, vegen of ongewenste kleurschakeringen, werk je in drie stappen: aanbrengen, verdelen en afrollen.
Natte ruimtes
Ga je in de bad- of douchekamer verven, een plek met veel waterdamp, condensatie en spatten? Hou dan rekening met deze bijzondere aandachtspunten.
10. Laat je borstel een nachtje weken
Ben je klaar? Schraap met een plamuurmesje de meeste verf van je borstel of rol. Zet daarna alles een nachtje in een pot water. Reinig de volgende dag nog even na met water. Zeep heeft weinig zin.
Tot slot: denk aan het milieu
• Giet je verf niet uit in de spoelbak. Het blijft slecht voor het milieu, ook al gebruik je watergedragen verf.
• Gooi verfresten nooit in de vuilbak. Breng je verfafval naar het containerpark.
• Wil je de volgende dag verder doen met dezelfde rol of borstel in dezelfde kleur? Was ze dan niet uit, maar wikkel ze in huishoudfolie. Zo komt er geen lucht aan en drogen ze niet uit.
Lees meer op Livios.be:
Dit artikel is geschreven door onze partner Livios.be, een expertensite die zich focust op bouwen en verbouwen.
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
5 strakke villa's voor een bovengemiddeld budget: “Heerlijk om vanuit je bed het terras met zwembad, sauna en poolhouse op te stappen”
De mediaanprijs voor een vrijstaande woning in Vlaanderen steeg volgens Statbel met 11 procent in twee jaar tijd, tot maar liefst 400.000 euro. Recente, strakke villa’s, zoals deze vijf aanraders, zijn echter nog een pak duurder. Onze woonexpert Björn Cocquyt zocht enkele echte pareltjes voor ons uit. -
vtwonen
Bleekmiddel of citroen? Je lakens opnieuw stralend wit krijgen: dat doe je zo
Wit beddengoed oogt heerlijk fris en past bij elke interieurstijl, maar na verloop van tijd steken ook de nadelen de kop op. Vlekken krijg je namelijk moeilijk uit die hagelwitte lakens, overtrekken en kussenslopen. De stof kan zelfs zomaar verkleuren naar een gele of grauwe tint. Geen nood: vtwonen.be schetst hoe je stap voor stap je beddengoed weer stralend wit krijgt. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
-
PREMIUM
Premies voor brandverzekering zijn fors duurder: “Toch zou 56% van de Belgen nog nooit van verzekering veranderd zijn”
Door de indexering stegen niet alleen de lonen. Ook de premies voor brandverzekeringen namen in januari met 10,8 procent toe. Normaal gezien doen ze zeven of acht jaar over zo’n stijging. Toch trekken niet alle verzekeraars hun premies op hetzelfde moment op. Hoeveel euro kan je besparen door van verzekeraar te veranderen? En mag je dat ook doen als je brandverzekering aan je woonlening gekoppeld is? Laura Clays van Testaankoop geeft advies. -
PREMIUM
GETEST. Is een kussen van Ikea even goed als een van Tempur? Neuroloog geeft advies bij het vinden van het perfecte hoofdkussen
Eén op de drie Belgen kampt met slaapproblemen. En niet alleen de matras, maar ook je hoofdkussen heeft invloed op hoe goed je slaapt. We tonen de vijf beste hoofdkussens die door consumenten zelf werden uitgekozen. Daarnaast legt neuroloog en slaapexpert Inge Declercq (UZA) uit wat de gevolgen zijn van een verkeerd hoofdkussen en hoe je het perfecte kussen kunt vinden. “Je lichaam verandert, en dus kan een kussen dat jarenlang goed voor je geweest is plots toch niet meer zo comfortabel zijn.” -
HLN Shop
Hoe vind je hét perfecte hoofdkussen voor jouw lichaam? En moet het per se duur zijn? Kinesist vertelt waarop je moet letten
Moe uit je bed gerold op deze 16e ‘World Sleep Day’? Nochtans is een goede nachtrust cruciaal voor je functioneren, zowel professioneel als privé. Het hoofdkussen speelt daarin een sleutelrol. Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, legt HLN Shop uit hoe je het beste hoofdkussen voor een zalige slaap kiest. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.