WOONVIDEO: In dit rijhuis hangt nog een sixties-sfeer

Ondanks atypische aanbouw straalt dit rijhuis nog de sfeer van vroeger uit

Eddy Vangroenderbeek
Wim en Jynse wilden bij de renovatie van hun rijwoning in het Gentse het authentieke karakter bewaren. "De eerste keer dat we hier binnenstapten, leek het alsof we bij onze grootouders op bezoek waren. Die gezellige sfeer mocht niet verdwijnen en daarom beslisten we om niet te ingrijpend te veranderen."

We lieten de trap en de binnendeuren op de verdieping in hun originele staat. In de woonkamer behielden we de zwart-witte tegelvloer, de natuursteen rond de schouw en de houten wandbekleding”, vertelt het koppel.

Ook voor het nieuwe gedeelte achteraan - dat samen met de renovatie zo’n 150.000 euro kostte - bleven ze de oude stijl trouw, met een keuken in notelaar en een vloer van breuksteen die doorloopt op het terras. De aanbouw springt in het oog door de atypische vorm: het volume is eerst even breed als de rest van het huis, maakt dan met een schuine lijn een knik naar binnen om uiteindelijk weer open te gaan.

Zonlicht

De vreemde contouren zijn er niet om op te vallen, maar hebben wel degelijk een functie. “Het zonlicht valt zo veel dieper binnen, zonder gebruik te moeten maken van een dakkoepel of patio. De tuin is meer bij de zitkamer betrokken en het vele glas levert een panoramisch zicht op dat je hier niet verwacht. Ook het tunneleffect dat veel rijhuizen hebben valt weg, omdat je niet alles in één oogopslag ziet. Er is nu een soort van buffer tussen de woonkamer, de keuken en de eetplaats, maar toch hebben de ruimtes contact met elkaar.”

Meer lezen? Het volledige artikel staat vandaag in onze weekendkrant en in de Pluszone. Proef nu vier weken gratis.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert De Vries

  Dat donkerbruine (meestal massief) eiken, wim rooyakkers, kan men (al of niet blank geschuurd) in alle tinten grijs verven; omgekeerd zal dat nog zelden lukken met de hedendaagse materialen. Smaken verschillen maar waarom zijn de tinten grijs nu zo geliefd in een België waar zelfs het weer meestal grijs is ?

 • wim rooyakkers

  Nog altijd mooier dan het donker bruine eiken tijdperk

 • chris bogaerts

  Ik vind het zelf ook wel iets hébben!

 • Philomena Vanderweyen

  Dit huis straalt warmte uit,niet iedereen zal deze stijl kunnen smaken maar ik ben alvast gewonnen.