WOONVIDEO: Deze mensen wonen samen op een kasteeldomein: “Genoeg privacy en niet te veel regeltjes”

Eddy Vangroenderbeek
Wonen op een kasteeldomein, wie wil dat nu niet? In Kalmthout genieten twee alleenstaande dames, een koppel zonder kinderen en vijf gezinnen met in totaal veertien kinderen van hun eigen woning rond een kasteel. Het park en de feestzaal in het kasteel ‘krijgen’ ze erbij.

Het heeft best lang geduurd, maar cohousing is volop aan het doorbreken in Vlaanderen. Dat heeft wellicht te maken met de vele recente en toekomstige projecten waarbij bewoners zelf bepalen hoeveel faciliteiten en activiteiten ze delen. Je kan dus perfect je eigen huis en tuin hebben, en niet alles hoeft volgens een vast stramien te gebeuren. Sommige cohousers kiezen er bijvoorbeeld voor om samen te eten op woensdag, te vergaderen op donderdag, te klussen op zondag, maar de meeste recente en toekomstige projecten zijn een stuk vrijblijvender.

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Theo Striem

    Mijn vraag is hoe het zit met gedomicilieerde op een adres Nu is het wie geld heeft betaald de grap Of je moet allemaal een appart huisnummer hebben

  • Emi De graeve

    Zo zie ik cohousing natuurlijk wel goed zitten. wie niet ? - ik stel me bij co-housing echter wat anders voor. (bij een project in Berlijn is het bvb niet toegelaten dat medehuurders zonder toestemming van hun huisgenoten mensen laten logeren enz...)