Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden.
Volledig scherm
Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden. © Getty Images/iStockphoto

Wonen in een container: wat zegt de wet?

LiviosNu bouwgronden steeds kleiner worden en bouwen steeds duurder, gaan we op zoek naar alternatieven om kleiner maar comfortabel te wonen. Denk maar aan wooncontainers of -units. Die winnen aan populariteit, want ze zijn relatief goedkoop en je kan er architecturaal oneindig veel kanten mee op. Maar mag je wettelijk gezien zo’n woonunit als je hoofdwoning invullen? Bouwsite Livios vroeg het aan advocaat Mark Huygen.

29 reacties

 • annemieke rijnierse

  10 maanden geleden
  Mijn dochter wilde een tiny house bij ons in de tuin, maar dat mag dus gewoon mooi niet, ruimte genoeg(1800m), de gemeente zegt keihard nee , past niet in het besyemmingsplan in Zedelgem. Jonge mensen zouden deze kans met 2 handen cadeau moeten krijgen, minder belastend voor de natuur ,maar het levert de gemeente niets op dus jammer ,maar mag niet.
 • Nema De Geest

  10 maanden geleden
  James vroman, Groen! heeft meer mogelijkheden en minder regeltjes voor alternatieve woonvormen alvast in het programma staan. Het wordt hoog tijd dat met dit toegelaten wordt, zonder het te verduren. Wonen wordt onbetaalbaar voor veel mensen maar het is wel een basisrecht. Laat wooncontainers, caravans, tiny houses... eender wat toe. Enkele een paar details zouden in orde moeten zijn, zoals brandveiligheid.
 • Victor OOMS

  10 maanden geleden
  Als het niet genoeg opbrengt voor gemeente of voor de staat zal het zeker niet mogen.Hier is men weer aangewezen op het goedkeuren van één ambtenaar.Een goede raad,laat alles goed op papier zetten met de nodige handtekeningen of men heeft later boel.
 • Guy Jacobs

  10 maanden geleden
  Mag zelf niets bij bouwen aan mijn garage, gezien ik in een landelijke omgeving woon. 50m van mij staat een garage in de zone welke steeds maar uitbreid. Dit mag wel want is een KMO ZONE landelijk gebied. Je moet alleen de juiste weg en advocaten kennen, Sn lukt alles in Heist op den Berg.
 • jef wouters

  10 maanden geleden
  heeft niemand zich mee te bemoeien hoe of waar ge woont tis uw leven
 1. Bruiswater met fruitsmaak én alcohol: de nieuwste hype
  Play

  Bruiswater met fruitsmaak én alcohol: de nieuwste hype

 2. Axel Daeseleire heeft goed nieuws voor de burgemees­ter van Sint-Niklaas
  Play
  Erfgenaam Gezocht

  Axel Daeseleire heeft goed nieuws voor de burgemees­ter van Sint-Niklaas