Wonen in een container: wat zegt de wet?

Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden.
Getty Images/iStockphoto Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden.
Nu bouwgronden steeds kleiner worden en bouwen steeds duurder, gaan we op zoek naar alternatieven om kleiner maar comfortabel te wonen. Denk maar aan wooncontainers of -units. Die winnen aan populariteit, want ze zijn relatief goedkoop en je kan er architecturaal oneindig veel kanten mee op. Maar mag je wettelijk gezien zo’n woonunit als je hoofdwoning invullen? Bouwsite Livios vroeg het aan advocaat Mark Huygen.

Bouwgrond kopen? Geen probleem

Een bouwgrond op de kop tikken, is altijd mogelijk, los van hoe je later wenst te wonen. Toch pols je al beter voor de aankoop van een perceel bij de gemeente of je wooncontainerdroom haalbaar is”, tipt advocaat Huygen. “De uiteindelijke beslissing ligt namelijk bij hen. Kwestie om nadien niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Tip: Wat is een containerwoning? Bekijk hier de mogelijkheden.

Bijgebouw: vergunning nodig?

Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden. Je zit bijvoorbeeld een tijd zonder huurwoning in afwachting van je definitieve verhuis. Of een brand maakt je woning tijdelijk onbewoonbaar.

Maar je kan een wooncontainer ook als bijgebouw inrichten. “In dat geval gelden de normale vergunningsvoorwaarden. In principe hoef je geen vergunning aan te vragen voor bijgebouwen tot 40 m². Tenzij de verkavelingsvoorschriften of de voorschriften van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) of Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) anders vermelden.”

En als hoofdwoonst?

Wil je een of meerdere wooncontainers als hoofdwoonst gebruiken, dan liggen de kaarten anders. “De letter van de wet zegt niet dat je verplicht moet bouwen met hout of baksteen. Ook minder bekende, maar duurzame bouwtechnieken zoals staal- als strobouw zijn wettelijk perfect ondersteund.”

“Er bestaat hier alleszins weinig wetgeving rond”, stelt Mark Huygen vast. “Begrijpelijk, want de technologie en architectuur zijn de jongste jaren enorm geëvolueerd. De wet kan dat tempo niet volgen.”

Ook hier moet de gemeente rood of groen licht moet geven. “Zij bekijken elke aanvraag apart en toetsen die aan verschillende omgevingsfactoren. Past het concept binnen de omgeving of niet? Een heel subjectieve keuze, en dat zie je ook vaak terug in het straatbeeld. Zo kan een strakke nieuwbouwwoning perfect naast een pastorijwoning staan.”

Conclusie? Dat mag misschien

Met andere woorden: je maakt zeker een kans. Dat bewezen ook Yves en Heidi. Hun energiezuinige nieuwbouwwoning bestaat uit vier containers, maar langs de buitenkant zie je hier niets van. Loop je toch een blauwtje bij de gemeente? Dan is er nog geen man overboord. Via de provincie en de Raad voor Vergunningstwisten kan je een eerste en tweede keer in beroep gaan.

Lees ook op Livios.be: 

Voor deze werken heb je (g)een vergunning nodig

Jeroen leeft in alle comfort in een tiny house

Wil je in een gemeenschap wonen? Dan is cohousing iets voor jou

BronLivios

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edith Bastiaensens

  Ik heb ruim 2 jaar in mijn garage (10 op 8 groot). Was opgegeven bij KI als noodwoning tot nieuwbouw af was. Dan mag het wel omdat je KI betaalt. Wonen in een caravan mag hier ook niet, maar dan bekleden de bewoners hem met hout en is het plots in orde.

 • Walter Wouters

  De Burgemeester van Blankenberge voert machtsmisbruik uit door de inwoners niet in te schrijven en uit hun eigen woning te gooien;de woningen die niet conform zijn aan de wooncode en dit als NVA- lid, lijkt me sterk dat ze werkt voor IMMO.....

 • Jimmy Crombez

  In Geluwe of wervik mag het zeker niet!!! Heb het nagevraagd.

 • Rudy Jacobs

  In Vlaanderen draait alles om geld, het begint al van bij de aankoop met notarissen waarom taks BTW en maar verder stropen arm vlaanderen

 • joris van vlaenderen

  komt dus gewoon weer neer op de juiste mensen kennen of de juiste mensen een zakcentje geven... als ik in een container wil wonen, dat is dat toch mijn keuze!!!