Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden.
Volledig scherm
Het concept van woonunits is niet nieuw. Voor vele mensen is het een welgekomen oplossing in moeilijke tijden. © Getty Images/iStockphoto

Wonen in een container: wat zegt de wet?

LiviosNu bouwgronden steeds kleiner worden en bouwen steeds duurder, gaan we op zoek naar alternatieven om kleiner maar comfortabel te wonen. Denk maar aan wooncontainers of -units. Die winnen aan populariteit, want ze zijn relatief goedkoop en je kan er architecturaal oneindig veel kanten mee op. Maar mag je wettelijk gezien zo’n woonunit als je hoofdwoning invullen? Bouwsite Livios vroeg het aan advocaat Mark Huygen.

29 reacties

 • Annemieke Rijnierse

  3 jaar geleden
  Mijn dochter wilde een tiny house bij ons in de tuin, maar dat mag dus gewoon mooi niet, ruimte genoeg(1800m), de gemeente zegt keihard nee , past niet in het besyemmingsplan in Zedelgem. Jonge mensen zouden deze kans met 2 handen cadeau moeten krijgen, minder belastend voor de natuur ,maar het levert de gemeente niets op dus jammer ,maar mag niet.
 • Nema De Geest

  3 jaar geleden
  James vroman, Groen! heeft meer mogelijkheden en minder regeltjes voor alternatieve woonvormen alvast in het programma staan. Het wordt hoog tijd dat met dit toegelaten wordt, zonder het te verduren. Wonen wordt onbetaalbaar voor veel mensen maar het is wel een basisrecht. Laat wooncontainers, caravans, tiny houses... eender wat toe. Enkele een paar details zouden in orde moeten zijn, zoals brandveiligheid.
 • Victor OOMS

  3 jaar geleden
  Als het niet genoeg opbrengt voor gemeente of voor de staat zal het zeker niet mogen.Hier is men weer aangewezen op het goedkeuren van één ambtenaar.Een goede raad,laat alles goed op papier zetten met de nodige handtekeningen of men heeft later boel.
 • Guy Jacobs

  3 jaar geleden
  Mag zelf niets bij bouwen aan mijn garage, gezien ik in een landelijke omgeving woon. 50m van mij staat een garage in de zone welke steeds maar uitbreid. Dit mag wel want is een KMO ZONE landelijk gebied. Je moet alleen de juiste weg en advocaten kennen, Sn lukt alles in Heist op den Berg.
 • jef wouters

  3 jaar geleden
  heeft niemand zich mee te bemoeien hoe of waar ge woont tis uw leven
 1. Fit worden zonder je huis te moeten verlaten: met deze drie toestellen kan het
  HLN Shop

  Fit worden zonder je huis te moeten verlaten: met deze drie toestellen kan het

  Het voornemen om meer te bewegen prijkte - naar jaarlijkse traditie - bij zo’n 11,9 procent van de Belgen op de wishlist voor 2023. Is de motivatie intussen wat zoek? HLN Shop zoekt uit welke apparaten je kunnen helpen om dit goede voornemen vol te houden of, indien nodig, opnieuw op te pikken. Om de stap naar het sporten niet te groot te maken, zijn het stuk voor stuk toestellen die je simpel thuis kan plaatsen én gebruiken.
 2. Rechtszaak Zuhal Demir tegen het capaciteitstarief start op 25 januari: dit staat er op het spel
  Mijnenergie

  Rechtszaak Zuhal Demir tegen het capaci­teits­ta­rief start op 25 januari: dit staat er op het spel

  Op 1 januari trad het capaciteitstarief in voege: de nieuwe berekeningswijze voor een deel van de nettarieven voor energie. Toch werpt tegenstander Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de handdoek niet in de ring. Op 25 januari start de rechtszaak die ze tegen de Vlaamse energieregulator VREG aanspant. Welke argumenten werpt ze in de strijd en hoe reageert de VREG? Mijnenergie.be zocht het uit.
 3. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.