We bouwen kleiner, en dat zie je aan de kadastrale inkomens
Het gemiddelde kadastrale inkomen (KI) van de Vlaamse woningen daalt jaar na jaar. Waar het gemiddelde niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van een woning in 2015 zo’n 1.010 euro bedroeg, was dat vorig jaar nog 964 euro - een daling van 4,5%. Belangrijkste reden? We bouwen steeds kleiner.
Delen per e-mail
De cijfers zijn er van het departement Omgeving die Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) bij bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) opvroeg. "De belangrijkste reden die ik voor de dalende trend zie, is dat er steeds kleiner wordt gebouwd", verklaart Van Volcem. "De woonoppervlakte van nieuwbouw werd de voorbije jaren kleiner. Bij nieuwe woonontwikkeling hanteert men kleinere percelen en in de stad bouwen we sowieso een pak 'denser'. Onder meer de steeds strengere energie-eisen maken dat er veel dichter op elkaar ontwikkeld wordt."
Nog sterker in steden
Ook voor Kristof Vanfleteren, CEO van projectontwikkelaar ION, is het dalende KI - dat is een schatting van de fictieve netto huurwaarde van een woning anno 1975 - een reflectie van het kleiner wonen. "In plaats van de woning van 200 of 250 vierkante meter vroeger, is het tweekamerappartement van 85 m2 nu de standaard. Dat heeft alles te maken met betaalbaarheid: voor eenzelfde budget krijgt men een steeds kleinere woonoppervlakte, door de schaarsere bouwgronden, strengere duurzaamheidsnormen, toenemende materiaal- en arbeidskosten... Zelf bouwen we jaarlijks 700 à 800 kleine woonentiteiten: appartementen, maar ook zorgflats en studentenkamers. Al die nieuwe woningen hebben duidelijk een lager KI dan de reeds bestaande woningen."
In centrumsteden als Turnhout (-11%), Antwerpen (-10,7%) en Leuven (-9,5%) die de voorbije jaren een groot aantal nieuwbouwprojecten telden, daalde het gemiddeld KI nog een stuk sterker dan de Vlaamse 4,5%. De gemiddelde KI's verschillen ook aanzienlijk per centrumstad. Roeselare was in 2020 met 847 euro de 'goedkoopste' centrumstad wat betreft het gemiddeld KI. Aalst volgt in het kielzog met 890 euro. Leuven telt het hoogste gemiddelde KI met 1.224 euro, gevolgd door Antwerpen met 1.152.
Geen dalende inkomsten
Dat het KI, toch de basis voor de berekening van de belastingen op de eigen woonst, jaar na jaar afneemt, hoeft geen probleem te zijn voor de inkomsten van de overheid. "Er komen meer woningen bij, wat uiteindelijk voor meer inkomsten zorgt", aldus nog Van Volcem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel verdient een advocaat
-
Woon.
Uitgebrande woning is nu parel die ook opduikt in Beau Séjour
Kijkers van Beau Séjour herkenden ongetwijfeld al de haven en het strand van Zeebrugge, maar in de serie op één is er ook een rol weggelegd voor een heel bijzondere woning. Na een brand en jaren van leegstand is het vandaag een unieke villa die vooraan grenst aan de dijk en het strand en achteraan aan een natuurgebied. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
-
Energie
Voor sommige mensen wordt de energiefactuur weer iets duurder
Hebt u ook al gemerkt dat uw energiefactuur sinds 1 januari duurder uitvalt? Daar zijn twee mogelijke redenen voor: de windmolenparken op zee en de afschaffing van de regeling met de terugdraaiende teller. Mijnenergie.be bekijkt hoe dat effect heeft op uw rekening. -
PREMIUM
Huisje, tuintje, boompje de norm? Niet voor lang meer, zegt deze vastgoedexpert
-
PREMIUM
Debbie (31) en Kevin (34) lieten hun in 2018 gekochte en pas gerenoveerde woning schatten: “Deze prijs hadden we niet verwacht”
-
PREMIUM43
Woningprijzen volgens Nationale Bank 13,5% te duur: Wat is de impact van die ‘overwaardering’ op uw droomwoning?