Water besparen in tijden van droogte? Deze tips helpen je op weg
LiviosHet grondwaterpeil in Vlaanderen staat weer zeer laag. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Bij 64% van de meetlocaties in Vlaanderen staan de grondwaterstanden op een laag tot zelfs zeer laag peil voor de tijd van het jaar. Hoe kan je in deze droge tijden toch spaarzaam omgaan met water? Bouwsite Livios deelt enkele tips.
Delen per e-mail
Water is een schaars goed. We beleven de droogste start van het zomerseizoen in 119 jaar, waardoor we nu al moeten afschakelen. “Op dit moment kampen we al met een neerslagtekort van 100 millimeter of 100 liter per vierkante meter”, zegt professor waterbeheer Patrick Willems (KU Leuven). Dat belooft weinig goeds als we opnieuw een droge, hete zomer krijgen. Een goede tip: blijf zuinig met grond- en drinkwater.
Regenwaterput
Zelf grondwater oppompen klinkt als een goed idee om je tuin te besproeien in droge zomermaanden, maar tijdens extreem droge periodes wordt de aanvoer van grondwater soms afgekoppeld. Een oplossing is dan je eigen regenwaterput. Hiermee kan je regenwater makkelijk en gratis opvangen. Bij een nieuwbouw of herbouw is een regenwaterput van minimaal 5.000 liter zelfs verplicht. Lees hier waarom je regenwater moet recuperen en hoe groot je regenput moet zijn.
Regenwater in plaats van drinkwater
De gemiddelde Vlaming gebruikt dagelijks zo’n 120 liter drinkwater. Hoe kan je hier zuiniger mee omspringen? Er zijn heel wat toepassingen in huis waarvoor je net zo goed regenwater kan gebruiken: je toilet doorspoelen, je planten water geven, je auto wassen, de was doen, … Zo spring je niet alleen zuinig om met kostbaar drinkwater, maar kan je ook tot de helft besparen op je jaarlijkse waterfactuur.
Tip: Is een eigen regenwaterput momenteel een te grote investering? Dan kan je ook een traditionele regenton plaatsen. De impact is niet vergelijkbaar met een regenwaterput, maar je kan het wel zelf installeren en je vangt ook een hoeveelheid regenwater op die je kan gebruiken om de planten in je tuin water te geven.
Besparingstips
Dreigt je eigen regenwaterput leeg te komen bij een langdurige droogte? Dan kan je bij een lage waterstand een hoeveelheid drinkwater op gecontroleerde wijze bijvullen. Je regenput gedeeltelijk vullen is meestal al voldoende om deze droge periode te overbruggen. Er zijn ook automatische bijvulsystemen. Hierbij schakelt je regenput automatisch over naar het buffervat waar een kleine hoeveelheid kraantjeswater in zit. Als er weer regenwater in de put zit, schakelt het systeem terug over op regenwater. Intussen kan je zuinig omspringen met je waterverbruik.
De VMM geeft nog enkele besparingstips:
- Houd je kraan zoveel mogelijk dicht: laat je kraan niet lopen terwijl je je tanden poetst of als je de afwas doet, kies bewust voor een douche in plaats van een bad, doe liever één grote machine was in plaats van enkele kleintjes, …
- Maak je installatie zuiniger: installeer een wc-spoelbak met een besparingsknop, kies voor waterzuinige toestellen als je een nieuwe wasmachine of vaatwasser koopt, herstel lekken zo snel mogelijk, …
- Gebruik regenwater waar het kan: sluit je toilet en wasmachine op regenwater aan, gebruik regenwater om je planten water te geven, om je auto te wassen, …
- Vermijd verspilling in je tuin: kies een goede potaarde die het water vasthoudt, voorkom uitdroging van de bodem door te harken in je moestuin, geef gericht water in plaats van je hele tuin te besproeien, sproei je gazon niet onnodig en niet op het warmste moment van de dag, …
- Stel waterverbruik uit: poets de vloer zo min mogelijk, zet je vaatwasser enkel aan als die vol is, was enkel als je wasmachine vol is, vul je zwembad niet bij, …
Meer besparingstips? Lees dan ook dit artikel.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In ons kot blijven? Dan maken we er een paleis van: één op de drie Vlamingen verfraait zijn huis
-
PREMIUM
Binnenkijker Deze imposante villa lijkt wel een set voor een kerstfilm: “Met natuurlijke materialen kan je zorgen voor een weelderige kerstdecoratie”
-
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
-
Vaker direct een hoger bod: Vlaamse huizenprijzen in 2020 het sterkst gestegen in 15 jaar
De verkoopprijzen voor huizen in Vlaanderen zijn in 2020 met 5,93 procent gestegen, dat is de grootste stijging sinds 2006. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van makelaarsgroep ERA. Ook de appartementen zagen een grote prijsstijging, in het bijzonder in de kustgemeenten. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
PREMIUM
Binnenkijker Bjorn (42) toverde een leegstaand rijhuis van amper 82m² om tot luxueuze loft: “Ik bouwde een huis op maat van mijn huidige situatie en richtte het in zoals ik het wilde”
-
Woon. Haal dé kleurencombinatie van 2021 overal in huis
Het invloedrijke kleureninstituut Pantone heeft niet één maar twee tinten uitgeroepen tot Kleur van het Jaar 2021. De keuze viel op Ultimate Grey en Illuminating, ofwel een grijze en gele variant. Zoals je hieronder kunt zien, lukt het om ze in elke ruimte in huis te halen.