Exclusief voor abonnees

Wat moet je nu nog met de oude nazibunkers? Nou, erin gaan wonen

De Duitse architect Rainer Mielke maakte van 'bunkerwonen' zijn specialisme

Illustratie van de plannen voor een dakpark op de Hamburgse Flakbunker (Flak is de afkorting voor Flugabwehrkanone).
Illustratie van de plannen voor een dakpark op de Hamburgse Flakbunker (Flak is de afkorting voor Flugabwehrkanone).
Hitler liet ze bouwen om zijn Duizendjarig Rijk te beschermen tegen aanvallen van de geallieerden. Wat moet je nu nog met die bunkers? Nou, erin gaan wonen.

De woning van de Duitse architect Rainer Mielke in een Bremense woonwijk ziet er van buiten nog uit als een bunker: een betonkolos, een grauw overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Maar dan wel met een penthouse erbovenop, een open ruimte, te betreden via een nieuw aangebouwde trap, geschilderd in vrolijke kleuren en met raampartijen van vloer tot plafond. Dankzij de parketvloeren en gestuukte wanden lijkt zijn bunker van binnen een gewoon huis. Het zijn de details die de geschiedenis verraden: de zware grendels op de dikke stalen deuren, bijvoorbeeld, en de buitenmuren van 1,10 meter dik.

Heerlijk wonen

Vrolijke associaties roepen nazibunkers niet op, toch kun je er heerlijk in wonen. In Duitse steden worden steeds meer van die grauwe oorlogsoverblijfselen verbouwd tot hippe lofts. "Het draait er bij zo'n bunker om dat je voldoende lichtopeningen maakt", zegt Mielke. "Dan raak je de associatie met grauwheid en oorlog snel kwijt."

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  de bunker was sterker dan hun regime ...

 • Alexander Meeuws

  Zijt daar tenminste veilig bij de volgende bomaanslag in Duitsland...

 • Filip Traen

  Volgens mij voldoen ze qua isolatie nog wel aan de huidige normen. Schitterend om ze te verbruiken en tevens een dikke middelvinger naar Adolf Hitler en zijn vriendjes.

 • Patrick Moorthamer

  Vind dit erg en respectloos naar die mensen toe die gesneuveld zijn

 • Raoul Hoylaerts

  waarom zou dat ook weg moeten als het kan herbruikt worden?om het Nazi verleden?dan is er nog veel af te breken,bv.kampen waar men met de scholen op bezoek gaat, en die studenten hebben er geen boodschap aan van wat bijna 100 jaar geleden gebeurde.