Wat kost het huis van de toekomst? Bouwsite vraagt prijs aan 30 aannemers

Vlaamse bouwbedrijven lopen een stuk vooruit op de huidige energie-eisen.
thinkstock Vlaamse bouwbedrijven lopen een stuk vooruit op de huidige energie-eisen.
Wat als je bouwbedrijven in heel het land vraagt om een van hun meest representatieve kijkwoningen of referenties voor te stellen, inclusief prijs? Bouwsite Livios deed de test. Resultaat: deze vijf opmerkelijke vaststellingen.

Livios vroeg aan 30 bouwbedrijven om een van hun meest representatieve kijkwoningen of referenties voor te stellen, inclusief E-peil, toegepaste technieken en prijs per vierkante meter. Negentien firma’s gingen in op het aanbod. Het resultaat biedt niet alleen een inspirerende kijk in het huidige marktaanbod, het geeft ook een inzicht in de belangrijkste bouw- en woontrends én hoe bedrijven daarop inspelen. Een bloemlezing in vijf opmerkelijke vaststellingen.

1. BEN bijna standaard

Ere wie ere toekomt: dankzij degelijke isolatie voldoen nagenoeg alle woningen ruimschoots aan de huidige energie-eisen. Met behulp van technieken voor hernieuwbare energie duiken elf van de negentien projecten zelfs onder de BEN-norm (E-peil 30 of lager). Daarmee voldoen ze nu al aan de eis van 2021 om bijna-energieneutraal te bouwen. De bedrijven tonen bovendien dat het nóg beter kan. Zo noteren we E-peilen van 19, 17, 16, 14 en 15: twee keer beter dan BEN!

Let wel: het is niet omdat sommige bouwbedrijven geen lage-energie- of BEN-woning hebben ingezonden, dat ze dit niet aanbieden.

Wat betaal je voor een bijna-energieneutrale nieuwbouw? De redactie van Livios berekende de gemiddelde prijs van de elf ingezonden BEN-woningen. Eindafrekening: 1.521,51 euro per vierkante meter, inclusief btw. Als we weten dat de gemiddelde oppervlakte van een nieuwe woning in Vlaanderen vorig jaar 133 vierkante meter bedroeg, komen we uit op een vereist bouwbudget van 202.360,83 euro. Exclusief de aankoop van bouwgrond.

2. Vrijstaande woning blijft ideaal

Opmerkelijk: zeventien van de negentien ingezonden woningen zijn vrijstaand. De bouwbedrijven leverden geen enkele rijwoning aan en slechts twee halfopen woningen. Die vaststelling staat haaks op de realiteit in Vlaanderen. Vrijstaande nieuwbouwwoningen vormen stilaan een uitzondering. Dat bevestigt ook Marc Dillen, directeur van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Je ziet binnen de nieuwbouw van huizen duidelijk een trend naar groepswoningen en meer driegevel- en tweegevelwoningen.”

3. Groot, groter, grootst

213 vierkante meter. Dat is de gemiddelde oppervlakte van de negentien ingezonden kijk- of referentiewoningen. En dat is immens vergeleken met de werkelijke gemiddelde oppervlakte van een nieuwbouw in ons land. De laatste twintig jaar bouwen we alsmaar kleiner. In 2000 had een vergunde nieuwbouw in Vlaanderen nog een oppervlakte van 160 vierkante meter, vandaag is dat nog slechts 133 vierkante meter. In Wallonië amper 129 vierkante meter.

We moeten hier natuurlijk rekening houden met het feit dat de bouwbedrijven hun kijkwoningen vaak ook gebruiken als toonzaal of kantoorruimte. Sommige bedrijven pakken zelfs expliciet uit met de kantoorfunctie. Niet onbelangrijk, aangezien steeds meer mensen een of meer dagen per week thuis werken.

4. Balansventilatie populairst

Opmerkelijk: vijftien van de negentien woningen beschikken over balansventilatie, het zogenaamde systeem D. Daarbij wordt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht mechanisch gecontroleerd. Slechts vijf woningen zijn uitgerust met ventilatietype C, dat wil zeggen: natuurlijke toevoer van lucht via raamroosters en mechanische afvoer via luchtkanalen.

Dat de meeste bouwbedrijven kiezen voor systeem D, ondanks de hogere kostprijs, heeft veel te maken met de positieve impact op het E-peil. Balansventilatie is gunstiger in de EPB-berekening. Maar specialisten nuanceren. “Of je nu kiest voor systeem C met vraagsturing of voor een ventilatiesysteem D met een realistische vraagsturing: dat scheelt niet veel qua eindresultaat”, aldus Luc Dedeyne, energiedeskundige en ventilatie-expert. De meeste bouwbedrijven die werken met een C-systeem kiezen dan ook voor de vraaggestuurde variant, beter bekend als C+.

Lees ook: Alles over ventilatie in 10 ultieme geboden.

5. Warmtepomp is kers op de taart

Hoe maak je de sprong van energiezuinig naar superenergiezuinig, tot zelfs twee keer beter dan de BEN-norm? Het geheim van de bouwbedrijven? Voeg een warmtepomp toe! Het valt op dat de woningen die het best presteren op energetisch vlak, met een E-peil lager dan 20, allemaal zijn uitgerust met een warmtepomp. Dit is een forse investering voor bouwers, maar je maakt zo wel een grote sprong vooruit op ecologisch vlak.

Meer weten over warmtepompen? Start hier.

Wil jij nog meer bouwnieuws ontvangen? Elke week gratis in je mailbox? Schrijf je in op de Livios-nieuwsbrief! Of bestel jouw gratis bouwmagazine.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guust Gillisen

  Leuke toekomst : met honderden samengepakt in peperdure konijnenhokken met mechanische ventilatie en kleine vaste ramen ... en om te zien wat weer het buiten is moet je kijken op de Ipad ...

 • Pierre Ocreman

  Ze spelen gewoon met onze voeten. Toen ik bouwde was er reclame over hoe goed het wel was om te stoken op aardgas. Herinner u de reclame van de aardbol waar er onderaan een waakvlam (van aardgas) was. Nu 20 jaar later zeggen ze al dat aardgas moet verdwijnen tegen 2050, ook in Nederland. Ja man op den duur weet de gewone mens het niet meer zulle!!

 • Michel Peter

  Dus het gemiddelde oppervlakte bedraagt 213m2 en de prijs zou 1.521,51 euro, inclusief btw zijn? Dan kom ik toch exclusief grond op een kleine 325.000€ ( zonder grond wel te verstaan) of zit ik nu mis? Tel voor uw grond er ook nog eens 100.000 bij en ge zit al bijna aan een half miljoen.

 • Fernand Somers

  Wij hebben 2 processen moeten voeren tegen buren met een warmtepomp, want de lusten zijn voor hun, maar de lasten lees, het lawaai sturen ze naar de buren .Als er personen zijn die willen weten hoe wij er van af zijn geraakt, stuur maar een bericht