Wat doen die vlekken op je gevel? Mysterie opgelost

Geveluitbloeiingen komen voornamelijk voor op de delen van het metselwerk die aan de regen en zon blootgesteld worden.
Livios Geveluitbloeiingen komen voornamelijk voor op de delen van het metselwerk die aan de regen en zon blootgesteld worden.
Heb je witgrijze vlekken op je gevel? Geen reden tot paniek. Het zijn waarschijnlijk uitbloeiingen. Ze kunnen vanzelf weer weggaan én er bestaan behandelingen voor. Bouwsite Livios vertelt je hoe je aan de slag kan gaan.

Vergipsing

De witgrijze waas op je gevel is een zoutachtige afzetting die meteen, enkele maanden of zelfs jaren na het metselwerk op je muur verschijnt. Deze uitbloeiingen bestaan voornamelijk uit gips. Vandaar ook het synoniem ‘vergipsing’.

Snelle en late uitbloeiingen

Er bestaan twee soorten: de snelle en late uitbloeiingen. De eerste soort verschijnt quasi meteen na de uitvoering van het metselwerk. Ze zijn makkelijk oplosbaar en verdwijnen geleidelijk aan door de regen. Opgelet: metsel niet als het regent en dek vers metselwerk altijd af om snelle uitbloeiingen te beperken.

De late verschijnen pas na enkele maanden tot zelfs jaren na het metselwerk. Ze bestaan uit gipskristallen en vormen een dunne witgrijze laag op je geveloppervlak. Ze lossen niet op in water en zijn moeilijk te verwijderen. Geleidelijk aan springen ze sterker in het oog.

Gevels naar het westen en zuidwesten gericht

De waas komt voornamelijk voor op de delen van het metselwerk die aan de regen en zon blootgesteld worden. Gevels die naar het westen en zuidwesten georiënteerd zijn. Bescherm ze tegen weersinvloeden door hier bijvoorbeeld grotere dakoversteken te voorzien.

De boosdoener? Baksteen of mortel

Gipsuitbloeiingen ontstaan door wateroplosbare zouten in het bouwvocht. Na de metselwerken trekken beide stoffen naar het oppervlak. Het water verdampt en het zout blijft achter en vormt een grijze waas.

De mortel en soort baksteen spelen hierbij een grote rol. In beide materies kan gips voorkomen die aan het oppervlak kristalliseert:

Mortel: Bij mortel worden er vaak hulpstoffen toegevoegd, zoals gips. Deze hebben een grote impact op het kristallisatieproces. Hierdoor zetten de uitbloeiingen zich makkelijker af op het oppervlak van het metselwerk.

• Baksteen: Bakstenen kunnen ongehydrateerd gips bevatten dat langzaam naar het oppervlak trekt. Hoeveel gips tevoorschijn komt en hoe snel dit gebeurt, is afhankelijk van de porositeit en poriënstructuur van de baksteen. Bij eentje met een lage initiële waterabsorptieklasse verloopt het transport doorheen de baksteen moeilijker dan bij een handvormbaksteen met een normale initiële waterabsorptie.

 Welke reinigingsmethodes kan je gebruiken? Ontdek het in het volledige artikel op Livios.

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dehaes jean

  simpele mens heeft gelijk ( just )

 • eddy pensaert

  Heb enkele verticale voegen opgemaakt zodanig dat het vocht kan uitdrogen, daarna achter 20 jaar geen witte aanslag nog gehad

 • Loukie Van Ypersele

  Breek die muur gewoon af ,dan ziet u dat niet meer , mensen moeten eens wat meer geduld hebben dat is zout die er uitkomt dat trek wel weg na enige tijd ,geduld is een goede raadgever .

 • Robbe Leyssens

  Zeker niet behandelen met zoutzuur (Hcl) of aanverwanten, gewoon geduld.

 • Daniel collier

  Salpeter zuur en dit krijgt men NOOIT weg.