Wachttijden bouw verkorten. Sector wil ook freelancers inzetten

Het inzetten van freelancers kan de wachttijden in de bouw verder inkorten.
Shutterstock Het inzetten van freelancers kan de wachttijden in de bouw verder inkorten.
Goed nieuws voor wie gaat (ver)bouwen, want de wachttijden worden korter. “In het tweede kwartaal van 2019 was nog 31 % van de aannemers voor meer dan zes maanden volzet, nu nog 17%. Dit kan betekenen dat het kantelpunt is ingezet”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. Hij pleit er ook voor om freelancers in te zetten en ziet heil in de verregaande digitalisering die er zit aan te komen.

De bouwbarometer – dé conjunctuurindicator van de sector - scoorde in het laatste kwartaal van 2019 iets lager dan in de voorgaande kwartalen. Toch komt de index voor het volledige jaar boven de 100 uit en dat is een prima resultaat. “Dit betekent dat de Vlaamse bouwondernemers nog steeds optimistisch zijn. Het werkvolume blijft hoog, al merken we wel dat er een vertraging is ingezet en daardoor verkorten de wachttijden”, aldus Waeytens.

Het grote knelpunt voor de sector blijft het gebrek aan vaklui. Bouwunie vraagt daarom om freelancers te kunnen inzetten in de bouwsector. “Elders, zoals in ICT of HR, gebeurt dat al langer, maar in de bouw wordt hier door de wetgever en inspectie verkrampt op gereageerd. Wij vragen om de arbeidsrelatiewet aan te passen en rechtszekerheid te creëren. De vraag naar flexibiliteit is groot: 70% van de aannemers geeft aan beroep te willen doen op freelancers.”

Daarnaast kan ook de nieuwe technologie een deel van de oplossing bieden. “De bouw staat aan de vooravond van een verregaande digitalisering. Het is voor kmo’s vaak een grote uitdaging om mee op deze kar te springen.” Op dat vlak vervult het WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, pionierswerk en daarvoor kreeg het centrum afgelopen vrijdag de Gouden Baksteen. “Hun grote uitdaging is om alle kennis en expertise op een begrijpelijke en toepasbare manier te vertalen op maat van onze kmo’s.”

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stevie Peeters

  pierre vaneylen, dat de "echte kleine zelfstandige" zijn prijzen dan maar eens aanpast. Schandalig wat die zelfstandigen durven aanrekenen voor "half werk". Want als het werk niet goed is verzinnen ze 1001 excuses om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Vriendelijk, tot ge betaald hebt!

 • Vaneylen Pierre

  Geduld is een schone deugd die de mensen blijkbaar niet meer hebben. Alle maatregelen zijn goed om de de ECHTE Kleine Zelfstandige op een oneerlijke manier te beconcurreren en het zwartwerk te legaliseren: misbruik bijberoep, belastingvrij bijverdienen, studentenjobs zonder sociale bijdrage en ga zo maar verder . Gans de bouw wordt nu reeds opgevuld oor buitenlanders. In de toekomst iedereen ambtenaar, dik loon, dik pensioen geen last van oneerlijke concurrentie?

 • Sandra Peeters

  Wet tegen freelancers in de bouw? Nooit van gehoord. Al decennia werkt men met freelancers in de bouw zonder problemen. Denk eerder dat we met een mentaliteitsprobleem zitten bij de klassieke Vlaamse bouwbedrijven, bekrompen geesten. Want eerlijk, mensen die projectwerk doen, freelancers dus ook, worden al jaar en dag scheef bekeken door bouwfirma's. Moet daar maar is solliciteren als je ooit al bij meer dan 2 à 3 firma's gewerkt hebt. Nochtans zijn die net vaak competenter en meer ervaring.

 • Terence Van Geluwe

  Freelancers , zijn gewone werkmensen die nog eens goedkoper aan de slag gaan dan een normale arbeider. Uitbuiting is van alle tijden. Mochten de werkgevers deftige lonen willen betalen zouden ze personeel genoeg hebben.

 • Rayan El Arami

  Als ze problemen hebben met voldoende bouwvakkers te vinden dan moeten ze eens een vergelijking maken tussen vroeger en nu. Vroeger zaten bouwvakkers tijdens vorstperiodes of echt slecht weer thuis. Nu moeten ze in weer en wind en bij elke temperatuur aan de slag. En ik kan me inbeelden dat handschoenen geschikt voor dit werk, je handen niet bepaald warm houden. Ik kan goed begrijpen dat veel gasten dit werk niet meer willen doen!