Gesponsorde inhoud

Waarom bij renovatie opnieuw kiezen voor stookolie?

Getty Images
Als de mazoutinstallatie in je woning aan vernieuwing toe is, of wanneer je een bestaande woning hebt gekocht met een verouderde installatie, kom je voor de keuze te staan: opnieuw voor stookolie gaan of radicaal kiezen voor een andere verwarmingstechniek? Er zijn tal van redenen die in het voordeel spreken van stookolie. We helpen je graag bij het maken van een juiste en gefundeerde keuze.

Een beredeneerde keuze

Stookolieketels gaan lang mee. Heel lang zelfs. We spreken daarbij over een levensduur van 25 jaar en meer. Als een vernieuwing zich opdringt, bekijk je het best ook je hele verwarmingssysteem met een kritisch oog voor je een nieuwe aanschaft. Sowieso is bij een renovatie van de ketel het blijven verwarmen met stookolie in de meeste gevallen de meest economische keuze maar ook dé duurzame keuze. Toe aan een nieuwe mazoutinstallatie? Hier lees je er alles over.

Veelzeggende cijfers

Uit een onderzoek door studiebureau Ph. Deplasse & Vennoten blijkt immers het volgende. Als je alle factoren in overweging neemt, zoals kostprijs van de brandstof, installatie, onderhoud en financieringskosten over 15 jaar, dan komt de totale kost voor een stookolieverwarming op 3.132 euro per jaar. Dit slaat op een installatie met een A-label condensatieketel. Wie propaangas overweegt, moet al snel rekening houden met een jaarlijkse kost van 4.800 euro per jaar. Je huis enkel verwarmen met een lucht/water warmtepomp loopt op tot meer dan 8.000 euro per jaar.

Geen breekwerk

Hou er ook rekening mee dat in veel gevallen enkel de brander/ketel aan vervanging toe is. Dit betekent dat je de leidingen en radiatoren nog kunt gebruiken en dat er geen breek- of sloopwerk nodig is in je woning. Mocht je willen overschakelen op een elektrische verwarming bijvoorbeeld, dan moet je nieuwe radiatoren plaatsen en kan je geen gebruik meer maken van de bestaande infrastructuur.

Ga voor meer duurzaamheid

De vernieuwing of vervanging van een stookolieverwarming biedt ook mooie opportuniteiten op vlak van duurzaamheid. Zo kan je je stookolie-installatie koppelen aan een zonneboiler of warmtepomp. Zo verminder je het mazoutverbruik en draag je bij tot een nog beter leefmilieu. De hernieuwbare energie ondersteunt dan de fossiele brandstof en omgekeerd. In elk opzicht een win-winsituatie.

Totale vrijheid

Een aspect dat je zeker niet mag onderschatten, is onafhankelijkheid van derden. Met je eigen stookolietank beschik je over totale vrijheid en ben je niet afhankelijk van de gevestigde energieleveranciers. Je kan de stookolieprijs nauwlettend in het oog houden en je tank bijvullen volgens eigen goeddunken, op het moment van je keuze, bijvoorbeeld als de prijs laag staat en in de hoeveelheid die je wenst. Onaangename verrassingen zijn uitgesloten.

Wat na stookolie?

De stookoliesector zit niet stil en staat zeker niet afkerig tegenover innovatie. Zo wordt nu al volop gewerkt aan de verfijning van alternatieven voor de toekomst. Eén van die oplossingen is HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), een koolstofarme brandstof met respect voor het milieu die gewonnen wordt uit rest- en afvalstromen. Het grote voordeel van deze nieuwe brandstof van de toekomst is dat je stookolie-installatie perfect geschikt is om gebruik te maken van deze duurzame brandstof, zonder extra investering. En zo ben je klaar voor de toekomst.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.