Waarom 2020 een kanteljaar wordt voor zonnepanelen
LiviosVorig jaar plaatsten alle Vlaamse gezinnen samen 53.000 zonnepanelen op hun dak: goed voor 202 van de 361 megawatt extra capaciteit in 2019. Maar blijven zonnepanelen ook dit jaar nog een interessante investering, als je weet dat de prijs kan stijgen door het coronavirus en de digitale meter eraan komt? Bouwsite Livios vroeg het na bij verschillende experts.
Einde terugdraaiende teller zorgt voor boom
Viessmann verwacht alvast dat de verkoop van zonnepanelen er in 2020 alleen maar op vooruit gaat. “De energieprijs blijft stijgen, maar die van zonnepanelen is de laatste jaren zowat gehalveerd”, zegt CEO Belgium Patrick O. “Mensen beseffen bovendien dat 2020 het ideale jaar is om nog zonnepanelen te installeren. Door de introductie van de digitale meter kan je vanaf 2021 namelijk niet meer kiezen voor het gunstige principe van de terugdraaiende teller, waarmee je ’s winters zonder extra kosten elektriciteit van het net kan halen. Wanneer thuisbatterijen doorbreken, zijn zonnepanelen terug interessanter dan ooit.”
Schaarste door coronavirus
Maar net nu zonnepanelen erg in trek zijn, dreigt er een tekort aan onderdelen bij Vlaamse installateurs. De meeste fabrieken liggen namelijk in China en door het coronavirus komt die productie in het gedrang. En dat voelen we tot bij ons. Een jammere zaak, net op het moment dat de vraag naar zonnepanelen erg groot is. Want wie nog voor eind dit jaar zijn panelen heeft geplaatst, kan nog 15 jaar lang genieten van het systeem van de terugdraaiende teller.
Kanteljaar
Ook PV-Vlaanderen, de sectorvereniging voor fotovoltaïsche zonne-energie en Techlink zien 2020 als een kanteljaar. “Als minister Demir de introductie van de digitale meter voor gezinnen goed begeleidt én de grotere installaties kansen biedt, zal de groei zich mooi verder zetten”, klinkt het. “Anders gaat de sector er in 2021 op achteruit. Om de doelstelling van 2030 te halen, is er een jaarlijkse groei met minstens 300 MW nodig. Deze cijfers bewijzen dat dat kan. Maar gezinnen die fotovoltaïsche panelen plaatsen, moeten in 2021 nog altijd op een redelijke terugverdientijd kunnen rekenen. Zo kunnen we ook zorgen dat op termijn alle daken vol liggen.”
Wat na 2020?
Hoe het vanaf volgend jaar verder moet? Veel hangt af van de rechtszaak die momenteel loopt bij het Grondwettelijk Hof over de regeling met de terugdraaiende teller. “We hopen dat er snel een goed systeem in de plaats komt, bijvoorbeeld met investeringssteun”, zegt Bram Claeys van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) in De Tijd. “Het zal niet lang duren voor zonnepanelen ook zonder terugdraaiende teller een mooie opbrengst leveren, maar in de tussentijd willen we een alternatief. We willen niet dat de sector eerst weer door een crisis gaat, zoals in 2012.”
Vlaamse ambities
Het doel van de Vlaamse regering voor 2020 is nog altijd hetzelfde: eindigen op een totale capaciteit van 3.700 megawatt. Het aantal geregistreerde zonnepanelen voor 2019 kan wel nog oplopen. Het duurt een paar maanden voor alle gegevens verwerkt zijn. Het verwachte eindtotaal voor 2019 is 400 megawatt aan nieuwe zonnepanelen, wat een totale capaciteit van 3.200 megawatt betekent. In 2020 moet er dus nog 500 megawatt aan zonne-energie bijkomen om de Vlaamse doelstelling te halen.
Lees ook op Livios.be:
Bron: Livios
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“De geur van Toscaanse jasmijn brengt je meteen in vakantiesfeer”: deze bloeiende klimmers zijn dol op de zon
Een gevel of tuinmuur op het zuiden biedt een unieke gelegenheid om te experimenteren met klimmers uit warmere streken. Passiebloemen, de trompetklimmer, Toscaanse jasmijn of de bijzondere vaste Oost-Indische kers zijn meer dan het proberen waard. “Er is veel meer dan rozen en clemantis”, toont tuinexperte Laurence Machiels. -
PREMIUM
BINNENKIJKER. Leerkrachten Annick (50) en Kris (48) bouwden een betaalbaar huis op Kreta: “We hadden een budget van ongeveer 210.000 euro”
-
Bart Kaëll geeft privéconcert voor Birgit Van Mol in ‘Het Vakantiehuis’: “Dit lied is voor alle mensen die ik graag zie”
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ kijkt Birgit Van Mol binnen in de Spaanse villa van Bart Kaëll en Luc Appermont. Tijdens een ritje met de cabrio krijgt ze zelfs een privéconcert van Bart. Hij stelt haar zijn nieuwste single ‘Eén uit Duizend’ voor: “Het is een feestelijke melodie om te zeggen dat je iemand graag ziet”. -
-
Livios
Je terras opnieuw aanleggen: deze aandachtspunten verlies je beter niet uit het oog
Je terras is tijdens de zomermaanden dé ideale plek om even te ontspannen, met vrienden te aperitieven of een boek te lezen. Lig je graag in de zon of verkies je een plekje in de schaduw? Met deze tips van bouwsite Livios maak je van je terras het plekje bij uitstek om tot rust te komen. -
Mijntelco
Deze telecomoperatoren bieden de beste netwerkdekking
Ongeacht waar je komt, is er in België vrijwel overal een mobiel signaal. Toch zijn er kleine verschillen tussen de regio’s in ons land. Ook binnenshuis kan het soms moeilijk zijn om aan een snel mobiel internetsignaal te geraken. Welke operator biedt de beste dekking? En in welke regio’s is de dekking minder goed? Mijntelco.be overloopt de cijfers. -
PREMIUM
BINNENKIJKER. Jean (56) en Karine (60) knapten een Frans vakantieverblijf van 1.450 m² op: “Design in eeuwenoud kader maakt het boeiend”
-
Independer.be
Met een gerust hart op vakantie? Vraag aan de politie om je woning te controleren
Tijdens de zomermaanden profiteren heel wat inbrekers van de afwezigheid van vakantiegangers. Vertrek je binnenkort op vakantie en wil je graag ongewenst bezoek vermijden? Dan kan je vragen of de lokale politie je woning regelmatig overdag of ‘s nachts van buitenaf nakijkt, die service is trouwens volledig gratis. Daarnaast kan je ook een extra diefstalverzekering afsluiten. Independer.be legt uit hoe je jouw woning en inboedel beschermt.