Illustratiebeeld.
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld. © Bulex

Vraag naar warmtepompen groot, maar: “Lang niet voor elk huis weggelegd”

De interesse in warmtepompen is groter dan ooit, mede doordat mazout en gas zo duur geworden zijn. En het einde van de rush is nog niet in zicht, want de premies voor warmtepompen gaan nog verder omhoog, en vanaf 1 april zakt de BTW ook bij nieuwere woningen naar 6 procent.

44 reacties

  • Marcus Vadis

    12 maanden geleden
    Heeft die slimme regering er al eens over nagedacht hoe je zo maar een appartementsblok klein of groot omschakelt van aardgas op warmtepomp? Dure technologie en dure isolatie zijn vereist is de kool de soep wel waard?
  • Gino Denil

    1 jaar geleden
    Er was geen echte winter dit jaar, Zelfs geen nachtvorst. Tim De Decker. Waardoor een warmtepomp nog wat rendeerde. En als je nu een contract moet afsluiten met de nieuwe tarieven ga je er niet komen met 1800 € op een jaar voor 6000 kWh. Komt al vlug de helft bij. En huurders hebben geen nut van isoleren/warmtepomp. Als de huisbaas het doet rekent hij het dik door in zijn huur, en strijkt hij ook nog de premies op.
  • Tim De Decker

    1 jaar geleden
    Goede isolatie en ventilatie is inderdaad nodig, maar het kan ook zonder zonnepanelen. Wij hebben een geothermische warmtepomp ... totaal jaarverbruik aan elektriciteit is iets meer dan 6000 kWh (waarvan +/- 2500 kWh voor de warmtepomp schat ik). We betalen ongeveer 150 euro/maand. Valt toch heel goed mee, denk ik!
  • eli bosch

    1 jaar geleden
    Leuk voor de buren die warmtepompen! Ganse dagen gezoem en gebrom naast je slaapkamer dankzij de waterpomp van je buren.
  • walter De Witte

    1 jaar geleden
    Plaats maar allemaal warmtepompen. Als de meerderheid warmtepompen heeft zal de overheid er wel iets op vinden om er zijn voordeel uit te halen. Net zoals met de zonnepanelen. Iedereen aanzetten tot leggen van zonnepanelen en veel beloftes maken over terugdraaiende teller, om nadien georkestreerd alles af te schaffen. Nadien zal er wel een taks volgen op het hoog verbruik aan elektriciteit voor warmtepompen of een ander uitvinding om jullie uit te persen.
  1. Premies voor warmtepompen verdubbeld: Hoe ziet het totale kostenplaatje er nu uit?
    Livios

    Premies voor warmtepom­pen verdubbeld: Hoe ziet het totale kosten­plaat­je er nu uit?

    De Vlaamse regering heeft de premies voor warmtepompen verdubbeld. Voor een lucht-waterwarmtepomp krijg je vanaf juli bijvoorbeeld een premie van 3.000 euro in plaats van 1.500 euro. Voor een geothermische warmtepomp loopt de premie zelfs op tot 4.000 euro. Maar wat is nu het verschil tussen deze warmtepompen? En welke pomp past het beste bij jouw woning? Bouwsite Livios legt uit waar je op moet letten én berekent hoe het totale kostenplaatje eruitziet.
  2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
    Jobat

    De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

    Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
  1. Gunter investeerde voor zo'n 12.000 euro in een warmtepomp: was dat het waard?
    Livios

    Gunter investeer­de voor zo'n 12.000 euro in een warmtepomp: was dat het waard?

    De Vlaamse regering biedt extra steun voor wie wil afstappen van verwarming op gas, voor een warmtepomp kan je nu een premie tot 3.000 euro krijgen. Toch is een warmtepomp al een tijdje interessant. Gunter Vasseur (44) bouwde tien jaar geleden een halfopen nieuwbouw. Om toen aan de energienormen te voldoen, installeerde hij een warmtepomp. “Dit was veel beter voor mijn energiepeil dan een gas- of mazoutketel.” Bouwsite Livios kijkt mee naar de voor- en nadelen.
  2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
    Tweakers

    Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

    De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.