Exclusief voor abonnees

Voorstel Vlaams Bouwmeester: “Gunstige Mobiscore = groter fiscaal voordeel”

Nieuwe Mobiscore mag volgens Leo Van Broeck niet vrijblijvend blijven, maar minister veegt voorstel meteen van tafel

De MobiScore varieert sterk van locatie tot locatie: binnen Gent al van 4,7 in de Kanaalzone tot 9,7 in het absolute stadscentrum.
Google Maps De MobiScore varieert sterk van locatie tot locatie: binnen Gent al van 4,7 in de Kanaalzone tot 9,7 in het absolute stadscentrum.
“Gebruik de Mobiscore om wie mobiliteitsvriendelijk gaat wonen fiscaal te belonen, en slecht gelegen locaties te ontraden.” Dat zegt de Vlaamse Bouwmeester na de lancering van de tool die voor elke Vlaamse woning aangeeft wat de milieu-impact voor verplaatsingen is. Zijn voorstel: hogere premies en meer belastingvoordeel voor wie ‘mobiliteitsvriendelijk’ gaat wonen. Maar minister van Omgeving Koen Van den Heuvel veegt het idee meteen van tafel.

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis
245 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philippe JANSSENS

  Voor wie het nog niet begrijpt. De bouwmeester wordt betaald om iedereen naar een stad te jagen om vervolgens de vrijgekomen panden op het platteland aan een spotprijs te verkopen aan de elite zodat ze weer landheren kunnen worden, als koningen op hun landgoed. Op zich niet zo groen want die gasten kunnen behalve stelen niks anders dan scheten laten.

 • Dimitri Van Mechelen

  Ik woon niet al te dicht bij een station dus dat is dan zogezegd nadelig. Maar ik neem nooit de trein, als elektricien ga ik gewoon met men camionette naar de klant. Wat met kinderloze koppels die niet nabij een school zouden wonen? Zogezegd slecht maar totaal niet van toepassing voor hen, alleen zou het hen meer belastingen kosten... Objectieve en slimme tool noemen ze het... Ofwel ziet de regering zelf de hiaten niet en is dat echt triestig ofwel weten ze het wel en is dat nog triestiger...

 • Joske Zeeuw

  Mijn score is 9.3. Moet ik nu globaal minder belastingen betalen of slechts een beetje meer tegenover mensen die een "slechte" score hebben? Als je denkt dat je het meest absurde reeds gehoord hebt, komt er toch altijd weer iets dat straffer is. Allen een elektrische mobilhome met 30 cm isolatie kopen dan maar? Oh nee, dan betaal je meer aan parkeergeld dan aan een hypothecaire lening.

 • herman van cauter

  Volledig akkoord als het kindergeld voor meer dan 2 kinderen afgeschaft wordt. Dit zal veel meer impact hebben op het klimaat ! Natuurlijk niet goed voor de staatskas, terwijl het klimaat de volgende melkkoe is !

 • Dirk Jansen

  Bouwmeester = belastingdienst