“Voor mij een appartement, bitte”
We hebben nu ook een Duitse baksteen in de maag: sinds januari 2017 kochten Vlamingen voor tien miljoen euro aan appartementen in Duitsland. Ze gaan er niet zelf wonen, maar innen enkel de hoge huur. “Duits ‘betongoud’ heeft een rendement van 5 %. Dat is meer dan een spaarboekje.”
Vastgoed in het buitenland is altijd al populair geweest bij de Vlaming. We kopen een vakantiehuis in Frankrijk of een villa aan de Spaanse costa om er in eerste instantie zelf de vakanties door te brengen en later eventueel naartoe te verhuizen. Maar de kopers van Duitse appartementen zijn helemaal niét van plan daar te gaan wonen - sommige gaan er maximaal één keer naar kijken. Het gaat hen enkel om de huuropbrengst. Volgens het gespecialiseerd vastgoedbedrijf Rendimmo kochten Vlamingen de voorbije twee jaar voor 10 miljoen euro aan vastgoed in de grensregio’s Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en gaat dat bedrag dit jaar nog verdubbelen. Het bedrijf verwacht dit jaar honderd appartementen aan Vlamingen te verkopen.
Het vastgoed bij onze oosterburen wordt gezien als een goed renderend en veilig alternatief voor het spaarboekje. Duitsland heeft een gigantische huurmarkt - véél groter dan de Belgische. Terwijl in ons land een kwart van de mensen huurt - en de rest dus eigenaar is, is dat in Duitsland de helft. En in de grensregio’s is zelfs 60 % huurder. De vraag is enorm en overtreft het aanbod. Sinds 2011 stijgen de huurprijzen met 4,5 % per jaar. “Zodra er een huurwoning op de markt beschikbaar is, komen er meteen 20 geïnteresseerden op af. We hebben nu een project met 27 panden op de markt gebracht. In één week tijd hebben zich al 110 kandidaat-huurders gemeld,” zegt Luc Dewulf van Rendimmo.
Oppervlakte
De Duitse appartementen zijn naar Belgische maatstaven klein. “Omdat Duitsers nu eenmaal klein wonen: met vier in een appartement van 50 m² is heel normaal. Onze doelgroep van huurders is ook niet de upper class. Duitsland heeft de voorbije jaren een grote toestroom gehad van nieuwe inwoners die ook onderdak nodig hebben”, zegt Dewulf.
Een appartement van 53 m² heb je al voor 67.000 euro, een iets grotere flat van 81 m² kost 102.000 euro. Het bruto huurrendement per jaar bedraagt 5,70 % - respectievelijk 3.819 en 5.814 euro. Maar daar gaat wel nog iets vanaf. “De eigenaar betaalt in Duitsland zelf belastingen. Er gaat 8 tot 15 % af van het bruto bedrag. Een opbrengst van 5,5 % wordt dan 5 %. De belasting die je in België nog betaalt op dat vastgoed, is te verwaarlozen”, zegt Dewulf. Het schrijfgeld - overdrachtskost, in Duitsland - bedraagt 5 tot 6,5 %, afhankelijk van de regio, en de notariskost 2,5 %.
Niet alleen de grote vraag naar woningen verklaart het succes bij Vlamingen. Verhuurders in Duitsland zijn ook goed beschermd tegen wanbetalers. Als een huurder zijn huur niet tijdig betaalt, komt zijn naam in een databank. “Dan kan hij geen woning meer huren. Het is een extreme vorm van de bekende Duitse ‘grundlichkeit, maar je kan je wel vragen stellen of dit sociaal verantwoord is. Het biedt de investeerder natuurlijk heel wat zekerheid, want hij gaat zelden of nooit met wanbetalers te maken krijgen”, legt Dewulf uit.
Passief inkomen
Drie kwart van de Vlaamse eigenaars van Duits vastgoed zijn vijftigplussers die op zoek zijn naar een alternatief voor een spaarboekje, dat nog gemiddeld 0,15 % opbrengt. Een van de eerste kopers van Duits vastgoed is Katrin Van de Water uit Antwerpen. Ze werd twee jaar geleden voor 80.000 euro eigenaar van een appartement in Noordrijn-Westfalen. “Ik had eerder al een appartement in Antwerpen gekocht als investering, maar dat bleek geen goede beslissing. Eerst had ik een huurder die niet betaalde en daarna heeft het appartement negen maanden leeggestaan, waardoor het rendement onder nul ligt.”
“Alle nadelen van het pand in Antwerpen heb ik niet in Duitsland: het is meteen verhuurd, staat nooit leeg en het rendement ligt veel hoger, op vijf à zes procent. Zo krijg ik elke maand 450 euro op mijn bankrekening, een schoolvoorbeeld van “passief inkomen” dus. Ik heb er ook geen omkijken naar. Alles wordt voor mij geregeld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
vtwonen
Dit is het beste tijdstip om je planten water te geven op warme dagen
Vandaag halen we temperaturen tot 32 graden Celsius en volgende week wordt het ook broeiend warm. De planten in je tuin snakken dan naar water. Maar op welk moment van zo’n hete dag sproei of giet je jouw planten het best? Vtwonen.be legt het uit. -
Woon.9
Gedaan met oververhitting in huis: slim raam blokkeert zon op hete dagen
Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een slim raam ontwikkeld dat automatisch kan schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Het is niet alleen handig tijdens snikhete dagen als vandaag, maar verbetert ook de energie-efficiëntie van de woning. Binnen twee tot drie jaar zou het slimme raam op de markt komen. -
-
PREMIUM
Op bezoek in het luxueuze tenthuis van Sébastien en Anse: “Het huis is volledig demonteerbaar en kan elders opnieuw worden opgebouwd”
-
Woon.
Deze magische Griekse villa huur je vanaf 15.000 euro per nacht maar je krijgt er wel heel veel voor in de plaats
We zullen misschien nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. De hele zomer gaat het om vakantiehuizen waar je zelf op reis kunt. Deze week is dat een villa op het Griekse eiland Mykonos. -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
Zot van je handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden.
29 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageeralain de maeyer
An Vanden Bossche
Walter WOUTERS
marc van de poel
Yasemin Nalbant